Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Házasok padja a szegedi Stefánián

Szeged - A Házasság hete rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján Kondé Lajos pasztorális helynök és Sztupkai Mihály metodista lelkész vasárnap átadta Szegeden, a Stefánián a házasok padját.
A pad a Kőrösy-iskolától nem messze, az ügyészség épületével szemben kapott helyet. – A Házasság hete nyitó alkalmakor mindig jégeső, hóesés, vagy rettenetes idő van – jegyezte meg Kondé Lajos. Azt kívánta, hogy legyen ez a pad a szerelmesek találkozásának helye, a kedvesek, a szerelmesek tudjanak itt egymással beszélgetni, álmodozni, örülni, a jövőbe tekinteni és szerelmet vallani.

Házasok padja a szegedi Stefánián. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A pad erőszakmentesen, kényszer nélkül arra biztat, hogy a sietségben szánjunk időt a megállásra. Arra bátorítja a házastársakat, hogy üljenek le egymás mellé – fogalmazott Sztupkai Mihály. A lelkész szerint a házasság lényegét fejezi ki az egymás mellettiség, az egy irányba tekintés. A hűvös, havas időben dél-alföldi táncot mutatott be Tóth Gábor és felesége, Goda Kata. A Szeged Táncegyüttes oktatói ki is próbálták a padot, amelyet erre az alkalomra kipárnáztak és feldíszítettek a szervezők.

„Tégy engem szívedre pecsétnek, tégy engem pecsétnek karodra" – olvasható a bibliai idézet a pad háttámláján. A Szeged–Csanádi Egyházmegye Családközpontja által szervezett programsorozaton szerelmes kalandtúrát is hirdettek. Vasárnap, a házasság világnapján a célba érő 31 házaspár közül kisorsolták azt a tízet, akik gyertyafényes vacsorát nyertek. A párok boldogan fényképezkedtek a házasok padján és körülötte.

Olvasóink írták

 • 18. kormoska 2013. február 11. 21:25
  „Azon az ominózus padon több egykori párommal is üldögéltem hosszan beszélgetve-évődve,de egyikük sem lett a feleségem(sajnos).
  Ma már úgy érzem bennem volt a hiba,a házasság egy jó dolog!”
 • 17. tucat 2013. február 11. 18:15
  „16. kompakt
  Derűlátó vagyok, hiszem, hinni akarom, hogy a primitív önzés könyörtelen félelmei (a "gonosz") nem tudják lerombolni a világot. De azt is tudom, hogy mindenütt és mindig jelen lesznek, ahol az ember is, hisz mi adunk otthont nekik, velünk élnek, a természetünk részei, s mi belőlük nyerjük az életenergiánkat, tehát állandó küzdelmet kell vívnunk, de nem ellenük, hanem velük, hogy ne szolgáljuk őket, hanem ők szolgáljanak minket az energiájuk üzemanyagával.
  Tudom, ez nagyon elvont, de ha igaza van (remélem), akkor lesznek, akik értik ezt is. :)

  Őszintén kívánom, hogy igazi, csodálatos béke legyen Önnel! És mindenki lelkével! :)”
 • 16. kompakt 2013. február 11. 16:51
  „Kedves Tucat! Higgye el, vannak azért, akik értik, ha nem is egyet, de értik, csak hallgatnak, mert azzal a sűrű sötét anyagtalan masszával, ami egyre csak burjánzik és elnyel mindent, azzal nem lehet beszélni, nem lehet vitázni, az ész érveivel harcolni sem. Ön még legalább beszél, próbál, és ez igen tiszteletre méltó.
  Biztosan ismeri A torinói ló híres monológját. Gyanítom, az írónak igaza van.”
 • 15. tucat 2013. február 11. 15:07
  „14. cselac
  Akár megható is lehetne, de az én lelki békémért és boldogságomért igazán ne aggódjék! Meg a (relatív) nyomoromat sem szeretném senkivel, semmi módon igazolni. Nagyon nem erről van szó, nem erről beszéltem, és jobb lenne már végre hozzászoknom, hogy feleslegesen, hisz alig akad ember, aki bármit is megért ebből.
  Tehát akár megható is lehetne, de nem az, hanem szerfelett bosszantó, hogy visszafogott legyek. Emlékszem, amikor még nyílt vita folyhatott egy liberálisabb légkörű társadalom sajtójában, e lapon is, például az egyneműek szerelméről és ennek a jogi rendezéséről, állhatatosan és harciasan hangoztatta minden ellenérv figyelmen kívül hagyása mellett, hogy ők csak ne próbálják az "egészséges, normális" (?) társadalomra erőltetni a beteges boldogságuk kézen fogva andalgását a közterületeken, mert ez legfeljebb a magánéletük gondosan izolált "hálószobatitka" lehet . Emlékszem a fedél nélküliek és a nincstelenek közterületi jelenléte kapcsán tett, hasonló lényegű nyilatkozataira is, és még sok egyébre, amely nem éppen az elesettekkel, a hátrányban lévőkkel kapcsolatos szolidaritásáról és a fejlett, az intellektusa alapjait jelentő empátiájáról győztek meg. Nos, márpedig ezek, a testi és a lelki békét és boldogságot csak zaklató hírből ismerő emberek egyre többen vannak, ha hiszi, ha nem, és ily módon enyhén szólva is otrombaság a felhőtlen boldogság, tőlük szubjektíve és objektíve is távolodó illúzióját kelteni, mert ez súlyos fájdalmakat idéz fel bennük. Ne csodálkozzék hát, ha keserű szájízzel tett megjegyzésekkel tiltakoznak minden, efféle hamisság ellen, amely fájdalmasan felsebzi a lelküket. Ha Önben is él valamiképp az a Jézus gyerek, csendesítse el a lelkét, és kérdezze meg őt is erről, de kérem, ha ezt teszi, nagyon, minden idegszálával, a lelke minden erejével figyeljen a válaszra! Talán akkor meghallja, és esetleg érti is.

  Mivel nem szeretném megbánni, hogy reagáltam a bejegyzésére, tájékoztatom, hogy e néhány kompakt mondatban mindent elmondtam, ha értette, ha nem, és nincs az Ön számára több mondanivalóm. Ez ügyben, itt és most semmiképp.

  Járjon békével! Legalább kísérelje meg, kérem! Elsőként próbálja nem megbántani az Önnél gyengébb helyzetű, elesett, elkeseredett embereket! Ez óriási lépés, és ha sikerül megtennie, a többi már sokkal könnyebben megy.
  (Különös, hogy mindezt egy nem istenfélő embertől kell hallania... Nagyon megtisztelne és le is kötelezne némiképp, ha nem válaszolna nekem.)”
 • 14. cselac 2013. február 11. 14:02
  „tucat: az a probléma, hogy ahogy te is, sokan mások is a lelki boldogságukat az aktuálpolitikától teszik függővé, állandóan külső okokat keresve a saját nyomrouk igazolására. Hadd ajánljam figyelmedbe:

  http://hataratkelo.blog.hu/2013/02/04/nem_ertem_miert_ne_lennek_magyar

  Tudom, rögtön lesz majd mindenkinek megfelelő kritikája a megfelelő napellenzője mögül a leírtakkal kapcsolatban, de talán tényleg érdemes elgondolkodni rajta.”
 • 13. tucat 2013. február 11. 12:53
  „9. faker
  Igen, valóban rossz látni őket. De léteznek, egyre többen. Mi legyen velük? Hallgassanak, hogy ne zavarják a nemzeti felemelkedés illúzióját?
  Nem kell válaszolnia, hisz megtette már.”
 • 12. Pimpa42 2013. február 11. 08:36
  „"Én inkább kannás bocit vedelő tizenévesekre számítok."

  Akik máskor odaülnek a padra, "egymással beszélgetni, álmodozni, örülni, a jövőbe tekinteni és szerelmet vallani".
  Ahogy azt tették akár 10 éve is, a "kannás bocit vedelő tizenévesek", akik azóta házasok.
  És ha szerencsések, van munkájuk és nem hajléktalanok.”
 • 11. Alsóváros 2013. február 11. 08:13
  „Mi az a "pasztorális helynök"?”
 • 10. Ferrer 2013. február 10. 23:24
  „Lehet d..ni is a padon éjjel?”
 • 9. faker 2013. február 10. 21:26
  „De ROSSZ látni a sok megkeseredett, negatív hozzászólót :-(
  Számomra érthetetlen, hogy minek ragad klaviatúrát vasárnap este olyan, akitől csak ennyi telik. Ne legyenek illúzióitok..ezzel a hozzáállással a nyomorult élet nyomorult is marad.”
 • 8. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2013. február 10. 19:57
  „Én inkább kannás bocit vedelő tizenévesekre számítok.”
 • 7. mátka 2013. február 10. 19:39
  „5-6 . :) mennyire igazatok van.....”
 • 6. Zsolesz77 2013. február 10. 19:15
  „ennek mi értelme? mitől más mint a többi pad? aki ezt kitalálta sokáig gondolkozott rajta, nem fáradt el benne?”
 • 5. queenmargareth1 2013. február 10. 18:40
  „magányos, depis pad is lesz?”
 • 4. tucat 2013. február 10. 18:38
  „A látható fény spektrumában magányosnak látszom, de Jézussal járok jegyben, szóval, én is leülhetek?
  Ismerek egy csodálatos, kedves ifjút, aki szívet melengetően gyönyörű, tiszta szerelemben él egy másik ifjúval, ők is leülhetnek?
  Ismerek egy régóta fedél nélkül élő embert, aki titkos, de boldog szerelemben őrzi az elhunyt hitvese lángját, mely nemcsak a lelkét melegíti, hanem az arcára is fehér fényfátyolt lebbent deres reggeleken, ő is odaülhet?

  Jaj, felebarátaim, a nem személyválogató úrban...! Hadd szégyenkezzem helyettetek is! Nem győzöm az én jegyesemet csendesíteni, úgy háborog felettetek..., mert szeret titeket. De azt mondja, sosem fog oda ülni, arra a padra... Értitek, ugye? Biztos? És nem félre, ugye? Dehogynem! Kétezer éve, feleim! S még, vagy kétezerig... :(”
 • 3. járókelő 2013. február 10. 18:24
  „Azért leírhattátok volna, hogy ki szponzorálta és ki rakta ki a padot!”
 • 2. rt0831 2013. február 10. 18:09
  „Igen! Ott majd lehet közösen ülni!”
 • 1. Aranea 2013. február 10. 17:59
  „...és a frankhitel miatt utcára került házaspárok is itt tudják lehajtani fejüket... :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önnél szebben esett a hó? Küldje be havas fotóit!

Marad a februári hó, vasárnapra már közel 10 centi hó esett. Várjuk fotóit! Tovább olvasom