Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Házastárskeresők földi igényei a Kádár-korszakban

Nem nagyon változtak a Kádár-korszak házasságkeresőinek nagyon is földi igényei 1958 és 1988 között. A leendő aráktól és férjektől elsősorban lakást vagy ingatlant vártak el. Vagy ilyennel kecsegtették a jelentkezőket. A boldogság a hirdetésekben másodrendűnek látszik.
„Dolgos, józan életű 33/167 gazdalegény benősülne szőlő-, gyümölcskertészetbe. Háziasról ábrándozom jeligével." Erre az akkoriban meglepő szövegű házassági hirdetésre kapták fel lapunk apróhirdetéseit böngészők a fejüket 1958. január 28-án. Feladója ugyanis nem titkolta, érdekházasságot kíván kötni, hiszen nem közölte, milyen lányt vagy asszonyt keres magának. De azt megjelölte, milyen birtoka legyen.

Anyagi előnyök

A húszas, harmincas években vagyonnal, jó állással, birtokkal kívánta vonzóvá tenni magát a szépreményű idősebb lány vagy özvegyasszony, akiknél fontos kikötésnek számított a jelentkezők vallása.

Az 1956-os forradalmat követő Kádár-korszak elején azonban a felekezet már nem nagyon számított a házasulni szándékozóknak, ahogy ma sem nagyon számít. A korszakban tiltották az alkalmi partner ilyen keresését. A 34 éves, elvált MÁV-alkalmazott is kereste hozzáillő, lehetőleg varrónő ismeretségét. Hogy miért kellett neki pont varrónő? Szakadt a kincstári holmi? Ma már senki sem tudja... Egy 54 éves gazdálkodónak azonban pontos elvárása volt leendő arájával szemben, neki ugyanis kizárólag csak református, gazdálkodó nő jöhetett szóba. A nők nem dohányzó, alkoholt nem fogyasztó férjet kerestek, a férfiak pedig fontosnak tartották saját foglalkozásuk megjelölését, mint vonzerejükre, de inkább a jövedelmükre utaló fontos vonást. Egy 48 éves iparos nem akart csalódást okozni, amikor kertelés nélkül tudatta: kifejezetten szerény igényű asszonykát keres.

A hirdetések tíz évvel később is hasonlóak maradtak, pedig az ország megváltozott 1968-ra. Egy 57 éves független özvegyasszony mozgatta meg a házasulandók fantáziáját. Az arajelölt ugyanis minden szenvedélytől mentes, jó anyagiakkal és saját házzal rendelkező férjet keresett. Hogy mire gondoltak az emberek a szenvedélymentesség olvastán? A lakás utáni vágy az erősen albérletezős, bérlakás nélküli világban sokak számára nagy vonzerőt jelentett. A férfiak nagy része házzal vagy lakással bíró asszonykát szeretett volna, akinek a külseje már nem is annyira számított. Az év csúcshirdetése: „54 éves intelligens özvegyasszony saját ingatlannal józan, jó megjelenésű, intelligens férfi ismeretségét keresi házasság céljából 60-65 éves korig."

A lakás a vonzerő

Az 1978-as esztendő a kirívó igények szempontjából szűkösebbnek bizonyult. Az olvasók megtudhatták, hogy ötmillióért korszerűsítették a Majolikagyárat. Pikáns áthallást okozhatott az a hír is, hogy kommunista műszakot tartottak a vásárhelyi Mesterséges Termékenyítő Főállomáson.

Húsz éve

1988, a Kádár-kor egyik legzűrzavarosabb éve. Pesten mozgolódni kezdtek az ellenzékiek. A párt még a munkásőrség feladatának meghatározásával foglalatoskodott. A vásárhelyieket meg az érdekelte, lesz-e végre ABC Béketelepen, hogyan bruttósítják fel a béreket, s vajon miért nincs kerékpártároló a nagyállomáson?  
A házassági hirdetések feladói azonban természetes vágyaikhoz kívántak maguknak partnert, s persze életre szóló boldogságot. Mint az a 44 éves, önhibáján kívül elvált ács, aki elvált vagy özvegy, ám teltkarcsú asszonyt várt otthonába. 45 éves korig várta alkalmas hölgy jelentkezését egy másik hirdető, aki vonzerejének saját, nemrégiben épült házát jelölte meg!

Bizakodva nézett a jövőbe 1988-ban az a 23 éves kozmetikustanuló, aki 25-35 év körüli, lakással rendelkező férjet keresett magának. Egy szőlővel, gyümölcsössel rendelkező férfi pedig nem restellte kiírni, hogy élettársat keres magának.

Kimondatlanul fejezte ki, hogy a gyümölcsösben végzett munkáért milyen ellenszolgáltatást kívánna nyújtani. Egy 43 éves rokkantnyugdíjas asszony sem kertelt, becsületesen leírta, jelentős anyagiakkal rendelkezik, s hasonló adottságú férjet keres, de olyat, aki hasonlóan tehetős, és érzelmekben is gazdag.

Szexpartner kerestetik

Az akkor alapított hirdetőújságokban „a helyzet tovább fokozódott", azokban már alkalmi, sőt szexpartnereket kerestek fiatal lányok, dús keblű asszonyok délelőtti játszadozáshoz akartak minél fiatalabb partnert, illetve hoszteszek kínálták magukat.

Manapság pedig a házassághirdetésekben nyomát sem lelni, hogy valaki anyagi előnyöket is kínálna vagy kérne leendőjétől. Á, dehogy...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A környéken kerekezik a Csongrád Megyei Múzeumok igazgatója

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak… Tovább olvasom