Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Házat az orvosoknak!

Szolgálati lakásokat kínál a hiányszakmákban dolgozó orvosoknak a szentesi kórház, hogy a városba csábítsa őket. Makón, Vásárhelyen és Csongrádon most nincs orvoshiány, viszont lakhatási lehetőséget ott is felajánlanak, ha szükség van egy gyógyítóra.
Közérdekből két önkormányzati bérlakást adott át öt év használatra a Dr. Bugyi István Kórháznak és a helyi mentőállomásnak Szentes városa. A kórház saját, eddig a gimnáziumi lektorok által használt lakását is visszakérte az iskolától, így a két intézmény már három otthont tud felajánlani azoknak a hiányszakmákban dolgozó orvosoknak, akiket a Kurca partjára szeretnének csábítani. A hazai fizetésekkel nem lehet vonzóvá tenni egy státust, viszont a lakhatás biztosítása manapság is számít.

– A letelepedés segítése nagyon fontos, ezért egyes állásoknál már az ajánlatunk része volt, hogy lakást is adunk az orvosnak, ha nálunk vállal munkát. Hogy mennyire ösztönző egy ilyen ajánlat, arra jó példa, hogy épp hétfőn kaptam meg annak az orvos házaspárnak a levelét, akik éltek a lehetőséggel, így a jövőben a belgyógyászaton és a kardiológián dolgoznak majd – mondta lapunknak Baráth Lajos. A szentesi kórház megbízott főigazgatója szerint az sem mellékes, hogy az intézmény jövőképe – a sürgősségi fejlesztése, az új műtőblokkról szóló pályázat – bizakodásra ad okot a gyógyítók körében. Minderre szükség is lesz, mert jelenleg a gyermekosztályra, a laborba, a patológiára, a sürgősségire és az aneszteziológiára is keres orvost a kórház.

A Hazát az orvosnak, orvost a hazának! szlogen jegyében demonstráltak múlt héten Budapesten a szakorvosjelöltek és orvostanhallgatók életkörülményeik javításáért. Fotó: MTI
A Hazát az orvosnak, orvost a hazának! szlogen jegyében demonstráltak múlt héten Budapesten a szakorvosjelöltek és orvostanhallgatók életkörülményeik javításáért. Fotó: MTI

Makón – Szeged közelsége miatt – nem ennyire kiélezett probléma az orvoshiány, de ha gyorsan kell szakember, rugalmasan tudnak lépni. Legutóbb, 3-4 éve egy gyermekgyógyász kapott önkormányzati bérlakást – ő nemrégiben saját otthont vásárolt. A város ezt a lakást egészségügyi dolgozóknak tartja fenn, de a kórház felújított nővérszállója is alkalmas arra, hogy rövid távon megoldást nyújtson a betelepült orvosoknak.

Kallai Árpád főigazgató szerint a vásárhelyi Erzsébetkórházban sincs orvoshiány, a minimumfeltételeknek minden tekintetben megfelelnek, csupán bőrgyógyászt keres hosszú ideje az intézmény, amely nem rendelkezik szolgálati lakással. Az önkormányzatnak viszont van 3 olyan lakása, amit egészségügyi dolgozók részére tart fenn, de ezek a 60–70 négyzetméteres ingatlanok „jelenleg nincsenek feltöltve".

A rendelőintézeti státusz sehogy sem vonzó

A csongrádi rendelőintézetnek is van egy kihasználatlan szolgálati lakása. Az intézmény vezetője, Nagy-Mélykúti László szerint is számít a munkát kereső orvosok körében, hogy lakást is ajánlanak-e az állás mellé. Ő is ezért került Szentesre pályakezdőként. Bár reumatológusra, belgyógyászra és radiológusra náluk is szükség lenne, nem ostromolják őket, mert inkább ingáznak az orvosok. A rendelőintézet által ajánlott státusz egyébként sem túl vonzó, hiszen míg a háziorvosoknál a praxis eladásából, kórházi orvosoknál pedig a hálapénzből lehet plusz bevételre szert tenni, ők csak annyi bért tudnak ajánlani, amennyit egy külföldi hétvégi ügyeletért kapnak a gyógyítók.

Csak a tanszékvezetőknek jár szolgálati lakás

A szegedi klinikán jó ideje létszámstopot vezettek be, ezért egyelőre munkahelyet sem tudnak kínálni az orvosoknak, nemhogy lakást. Pedig rendelkezik szolgálati lakásokkal az egyetem orvostudományi kara, de azokat leginkább tanszékvezető-váltás idejére tarják fönn, hogy a szakmailag nélkülözhetetlen gyógyítóknak lakhatást tudjanak biztosítani. Jelenleg 11 orvos lakik ezekben. Ezen kívül az egyetemé még a 24 lakásos, úgynevezett devizás ház, amit részben a külföldi orvostanhallgatók használnak, de átmeneti jelleggel egészségügyi dolgozók is igénybe vehetnek.

Olvasóink írták

 • 18. franzvon 2009. november 20. 10:20
  „loxi maxi örexik...
  Árnyéka egykori önnönmagának,rossz prototípust kapott kobakjába,s most már csak a rosszindulatcentrum
  működik...
  Tényleg szánalmas..”
 • 17. olmosnyomdasz 2009. november 19. 21:05
  „Valamikor egy koszos kis falu is lakást biztosított az orvosának. Most sem arról lenne szó, hogy azonnal villát adjonak az orvosnak. Egy normális szolgálati lakást, ami nincs az ügyelettől húsz kilóméterre, azért csak lehetne adni. Arra az időre, amíg megteremti az a fiatal, (aki majd tíz évig tanult a tizenhat évi tanulás után) a saját önálló egzisztenciát. (Lehet, hogy egyik másik kis terhelt, aki tényleg segíteni akarna rajtunk, még egy szolgálati férőhellyel is megelégedne.)
  Én még nem vagyok egy elesett agg, és nem sokszor kerültem orvos kezébe. De ajánlom a nagyarcú hozzászólóknak, hogy amikor egy orvos fogja a csuklójukat az ágy mellett állva, a gyerekeik meg könnyes szemmel várják, hogy mit van szíve mondani, jusson eszükbe, amit most úgy visszakézből leírtak!”
 • 16. banan 2009. november 19. 20:03
  „Hat en azert megneznelek kedves `flexnake koma`, ha az egyetem elvegzese utan hasonlo helyzetben lennel!(de ez a veszely hal`Istennek nem fenyeget....<moderálva sértő>”
 • 15. flexsnake 2009. november 19. 15:40
  „nem kapnak semmit. Menjenek dolgozni. Mindenki sztrájkolhatna. A köppenyesek csak a pénzt nyúlják a betegtől, íratják ki a nemlétező vizsgálatot sőt szegeden egy orvos nyiltan meg is mondja mennyiért műt!”
 • 14. gróf 2009. november 19. 10:16
  „Akkor kívánom, hogy találd meg azt amiért orvos lettél!

  A cikk tálalja rosszul a követelést...házat :)
  Szerintem sem jó ha egy ilyen felelősségteljes és hiány "szakma" kezdő dinoszauruszai a 90000 nettót albérletre költik. Gondoljunk bele, hogy egy kezdő orvos általában nem a szülői ház melletti kórházban kap munkát és a lakhatás minden pénzét felemészti. Ugyanakkor nevesincs sportolók akikért hetente 50-500 ember rajong és a heroint is reklámoznák megfelelő összegért, ők kapnak lakást.
  Az orvosok csak tovább állnak jobb helyekre majd...ha már nekünk nem kellenek. Ez elítélendő...az nem ha a pincér, a hentes, a focista, a buszvezető megy külföldre több pénzért dolgozni.
  Ha nincs rá pénz azt viszont tudomásul kell venni...nyugdíj emelésre lesz, jönnek a választások.”
 • 13. franzvon 2009. november 19. 10:16
  „Csakhát az előzményt teljesen kimoderálták, ezért nem értheted.
  Ha kételkedsz, és szegedi vagy bemégy az orvosi dékáni hivatalába és megnézed a nyilvántartást.
  bizony ott leszek...
  Csak nem biztos, hogy beengednek...”
 • 12. franzvon 2009. november 19. 09:27
  „Sajna az vagyok..
  Most is két beteg közt vagyok, kicsit lassabb minden a TVK miatt.
  Csak nem szeretem, ha lemengeléznek, ezért háborodtam fel.
  A rendelőmben bármikor megtalálsz...”
 • 11. gróf 2009. november 19. 08:16
  „franzvon! Te biztos nem orvos vagy! Még ha az egyetemet el is végezted volna...:D

  Érdekesnek tartom, hogy Szegeden a Közterület-felügyelet osztályvezetőjének, aki nyugdíjas rendőr jár szolgálati lakás a belvárosban, Janics Natasának mindig járt lakás...miért ne járhatna lakás a kezdő orvosnak? Gondolom 1 szobás garzonokról lenne szó, nem 5 szobás villákról, és csak mondjuk 7 évre.”
 • 10. franzvon 2009. november 19. 07:58
  „Mármint a fejedet lok. max.
  (no mék mögmentök pár életet, mer jövő héten már a tb nem fizeti...)”
 • 9. franzvon 2009. november 19. 06:53
  „De kár is volt kihúznom amikor bennragadtál-tudod úgy nagyon az elején...”
 • 8. franzvon 2009. november 19. 06:51
  „moderálva személyeskedő”
 • 7. franzvon 2009. november 19. 05:36
  „Tényleg hajléktalan orvosokkal szeretnétek kezeltetni rokonaitokat?
  Mert amit államotok az általatok befizetett TB-ből ad, abból lakást az életben nem lehet szerezni kedves jól megmondókáim...
  Aztán meg veritek a melleteket , hogy :ÉN FIZETÖM AZ ORVOST HÖ!!)”
 • 6. franzvon 2009. november 19. 05:25
  „Ne nyúljon orvos hozzátok soha!”
 • 5. Én2 2009. november 18. 16:46
  „IVY- helyes amit írtál, elöször dolgozzanak azután meg a fizi-ből meg a zsebpénzből lehet venni lakást.”
 • 4. IVY 2009. november 18. 13:30
  „Házaaat?!
  Először dolgozzatok meg érte, kisbarátaim!
  Még mit ne!
  Full extrás Merci nem kellene indításnak?!”
 • 3. favágó 2009. november 18. 12:18
  „És legelőször házat a <moderálva> orvosoknak! :-) Különben az ombuccman a fejünkre koppint!:-)”
 • 2. Én2 2009. november 18. 12:03
  „Házat mindenkinek, mindenkinek kell lakni valahol.”
 • 1. klj_54 2009. november 18. 11:02
  „Házat a laborasszisztenseknek!
  Az ő munkájuk nélkül semmit nem ér sok orvos melója.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire hasonlítanak a vadaspark lakói?

A Szegedi Vadaspark lakói közül a lapátfülű kutyák Yodára, a Liszt-majmocskák – "frizurájuk" miatt – Liszt Ferencre hasonlítanak. Tovább olvasom