Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Házat is kapott az Ágota

Szeged - Mintegy hatszáz, család nélkül nevelkedő, állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal vett részt szerdán az ÁGOTA Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közös karácsonyi ünnepségén Szegeden. A legnagyobb ajándék, egy játszóháznak és gyermekvédelmi központnak helyet adó épület nem fért a karácsonyfa alá.
A Szeged–csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a szegedi székhelyű ÁGOTA Alapítvány második, közös karácsonyi ünnepségét rendezte meg szerdán a szegedi József Attila Általános Iskola és Szakiskola tornatermében. Mintegy 600, család nélkül nevelkedő, állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal vett részt az ünnepségen. A többi társuk nevében ők vették át azokat az ajándékokat, amelyeket az elmúlt hetekben számos szervezet és magánszemély ajánlott fel.

– Ne felejtsétek el, gyerekek, hogy értetek született meg Jézus Krisztus – fogalmazott Kothencz János, a Szeged–csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató vezetője a beszédében. Kiss-Rigó László megyés püspök a hála és a jókívánság érzését tolmácsolta az egybegyűlteknek. Megköszönte mindazok támogatását, akik az ÁGOTA ünnepét szebbé tették.

Ágota-karácsony. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Az eseményen megjelent Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki azt kérte a gyerekektől, hogy a sok-sok mosoly, vidámság maradjon meg bennük a jövőben is. Felszólalt még és boldog karácsonyt kívánt többek között B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője és Tápai Péter, a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.

Példátlan összefogás eredményeként első saját ingatlanjához jutott hozzá az ÁGOTA Alapítvány. Az alsóvárosi, 300 négyzetméteres ingatlant, amelynek földhivatali bejegyzése most folyik, a Szeged–csanádi Egyházmegye és annak főpásztora, Kiss-Rigó László, valamint a volt köztársasági elnök, Schmitt Pál támogatásával sikerült megvásárolni. A tervek szerint játszóházat és gyermekvédelmi központot alakít majd ki benne az alapítvány. Kothencz Jánoselmondta: 13 éve működtetnek Tarjánban egy éjszakai játszóházat, amelyet már kinőttek, és nincs pénz a fenntartására. A karácsonyra kapott alsóvárosi épület felújítására a következő években szeretnének gyűjteni.

Ágota-karácsony. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

Ajándékok a testvérmegyétől

Az idei évben is gyűjtöttek ajándékokat az amerikai Lucas megyében élő magyarok a testvérmegyéjük, Csongrád megye területén élő hátrányos helyzetű családok és állami gondozott gyermekek számára. A Toledó–Szeged Bizottság segítségével összegyűjtött adományokat a Csongrád Megyei Önkormányzat idén a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató számára ajánlotta fel. Az együttműködésnek köszönhetően 16, a tápéi lakásotthonban élő 7 és 23 év közötti fiatal, valamint 34, a Csongrád megyei nevelőszülői hálózatban élő gyermek karácsonyát sikerül szebbé tenni. Az ajándékok között vannak játékok és ruhaneműk.

Olvasóink írták

 • 16. csergemerge 2012. december 20. 21:00
  „deszkás
  Mivel demokrácia van, ne csak Botka elvtárs mondja meg, hogy a javítóintézetet hova kell telepíteni. Engedtessék meg, hogy az érintett Tápénak is legyen beleszólása ebbe. Pl. azoknak a családoknak amelyek a kiszemelt épület szomszédságában laknak. És nem Juhász képviselő gyűjtötte az aláírásokat, hanem a tápai emberek keresték meg őt. Szerintem ELŐSZÖR Tápét kellett volna megkérdezni, esetleg a helyiek félelmeit eloszlatni és csak utána kijelölni az intézmény helyét. Rossz volt a sorrend.”
 • 15. Horthyszobor 2012. december 20. 19:40
  „János személye megosztja az embereket. Ő egy igen érdekes ember. Ismerem több mint tíz éve, de isten igazából ma sem tudom megállapítani, hogy tényleg ennyire empatikus-e? Vagy nem? Egy biztos fontos dolgot tesz és a neve fenn fog maradni. Én egyébként személy szerint kedvelem. Kemény ember, de tudja honnan jött!!! És talán minden más nem érdekes! Legyünk mindannyian Kothencz Jánosok és segítsük a rászorulókat! Próbáljátok ki! A mi családunk ezt hetente megteszi. Fantasztikus érzés, amikor látod, hogy a segítségeddel családok kezdik visszaszerezni az életkedvüket. Érdemes először kicsiben kezdeni, és ami érdekes a jó tett, jót hoz nektek is!!! Csak hinni kell benne!!!
  Áldott karácsonyt! A szoci és mélyliberális gondolkodóknak is! :)”
 • 14. deszkás 2012. december 20. 18:34
  „DELGÁDOPAPA! Papafiam! Neked a zárójelbe tett írás nem mond semmit? Én nemcsak háborús filmet néztem hanem katona is voltam,úgyhogy engem ne oktass. Köszönöm Deszkás”
 • 13. tavimaszlag 2012. december 20. 18:28
  „1: szerintem a kézi meccsen gyűjtötteket sem köszönték meg! Pedig a fiammal a legszebb plüssöket vettük meg egy elit játékboltban! Persze a gyerkeektől nem sajnáljuk, de a nagy segítség mellett saját politikai karrierjét is tolja a z ÚR!”
 • 12. delgadopapa 2012. december 20. 13:48
  „deszkás fiam, már vártam h te is hozzászólj. Elvégre minden alkalommal, mikor ez a Jani gyerek csinál valami jót, te keresed, hogy hol verheted bele a csúfot... de most nagyon nagyon nagyon melléfogtál: tápén élnek a gyerekek. Dehogy áll üresen. Dr. Foltán József Lakásotthon nevet kapta, aki nem mellesleg Jani egyik mérföldköve volt, ahogy az életrajzából is kiderül. No szóval kb ez a jani gyerek ennyire nem szokott hálás lenni, ha valaki jót tesz a "gyerekeivel". Engedd el ezt a feszültséget fiam, ne legyél olyan dühös- főleg ha nincs is miért. Áldott, békés karácsonyt kívánok tiszta szívemből neked.”
 • 11. macs 2012. december 20. 12:50
  „10. deszkás,
  nagyon egyetértek veled! Sajnálatosnak tartom, hogy az újszegedi otthonban élő gyerekek kapcsán nem emelte fel a szavát. Bár, ha megtette, csak én hallottam, akkor elnézést kérek. :-)
  Egyébként tudja valaki, hogy ők most hol vannak?
  A tápéi házban élnek gyerekek. http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megtelt_elettel_a_tapei_gyermekotthon/2274576/”
 • 10. deszkás 2012. december 20. 10:48
  „ICAMAMASZEGED! Én is! (egy sokkal előbbi falkából) Korrektség? A Tápai balhé kapcsán NEM lehet. Mert akkor valamiért -de miért-"elfelejtett" a rábízott dologgal foglalkozni mert nyilatkozatot azóta sem tett Juhász úr áldásos tevékenysége kapcsán. Akkor személyesen tájékozódtam,a gyerekek ennek kapcsán NEM KÖLTÖZHETTEK Tápéra mert veszélyesek.Juhász úr aláírást is gyűjtött és a felújított leendő otthon a mai napig üresen áll! Miért is?”
 • 9. delgadopapa 2012. december 20. 10:40
  „Áldott békés ünnepeket kívánok mindenkinek.”
 • 8. lolkabolka0510 2012. december 20. 10:38
  „Békés boldog ünnepeket kívánok a család nélkül nevelkedő gyerekeknek , segítőinek és minden olvasónak, Áldott karácsonyt mindenkinek”
 • 7. icamamaszeged 2012. december 20. 10:30
  „Egyébként meg ha megnézed Kothencz összes nyilatkozatát: folyamatosan mindig mindenkinek mindent megköszön. Kothencz és a csapata emberek tízezreinek segít, már lassan 2 évtizede, neki viszont még soha senki nem köszönt meg semmit....
  Én személyesen is ismerem Kothenczet, és teljesen világos a számomra, hogy minden befolyását eszközként használja a rászorulók támogatásához. Akár hiszed, akár nem, Kothencz János másokért él.Több mint 10 éve követem nyomon munkásságát.”
 • 6. icamamaszeged 2012. december 20. 10:23
  „Egyébként meg ha megnézed Kothencz összes nyilatkozatát: folyamatosan mindig mindenkinek mindent megköszön. Kothencz és a csapata emberek tízezreinek segít, már lassan 2 évtizede, neki viszont még soha senki nem köszönt meg semmit....
  Én személyesen is ismerem Kothenczet, és teljesen világos a számomra, hogy minden befolyását eszközként használja a rászorulók támogatásához. Akár hiszed, akár nem, Kothencz János másokért él.Több mint 10 éve követem nyomon munkásságát.”
 • 5. icamamaszeged 2012. december 20. 10:14
  „egyébként meg el kell olvasni a cikket, ott van benne, h mindenkinek megköszönte János az ajándékokat. És igen. Ha ad- önzetlenül adjon. Ne azért h megköszönjék.”
 • 4. delgadopapa 2012. december 20. 10:04
  „Én nem tudom kicsi nyuszi, hogy mikor történt ez. Azt viszont tudom, hogy én nem azért adok, h megköszönjék. Azért adok mert segíteni szeretnék... lehet h nagy rohanásban- szervezésben voltak. Elképzelni sem tudom, mennyi mindent kell egyszerre a fejében tartania- konkrétan Jánosnak akár- egy egy óriás rendezvénye kapcsán.”
 • 3. rózsakert 2012. december 20. 09:05
  „1.Kicsinyuszi 2012.12.20. 07:38

  ha ad-adjon önzetlenül-ne várjon érte köszönetet-mert az vicországban nem szokásos-----szerintem.”
 • 2. Commander-V2 2012. december 20. 08:58
  „Kothencz János szereti a karrierjét, tolja az egyház szekerét de legalább a tevékenységének van pozitív hatása. Ki is vette el előle a képviselői helyet? Bizonyos Kohári Nándor.”
 • 1. Kicsinyuszi 2012. december 20. 07:38
  „Hát mit mondjak, amikor mi adományoztunk az Ágotásoknak rengeteg játékot a gyerkőcöknek, egy köszönömet nem kaptunk, és eme kedves és udvarias Kothencz Jánosban sem volt annyi, hogy egy köszönjük, vagy valamit mondjon, pedig ott volt tőlünk kb. 5 lépésre, és látta, hogy mit vittünk, úgyhogy ez volt az első, és utolsó, hogy részemről támogatva volt az Ágota alapítvány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztes novellaírók

Levél a hitveshez – Amit meg kell köszönnöm neked... címmel hirdetett szenior elbeszélés-pályázatot a szegedi Somogyi-könyvtár, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja, valamint az önkormányzat idősügyi tanácsa. Tovább olvasom