Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Hazatértek a gólyák

Szeged - Visszatértek téli nyaralásukból a fehér gólyák – Gyenes Kálmán fotóriporter kollégánknak a gyálaréti pár egyik tagját sikerült lencsevégre kapnia.
Talán épp néhány órával a kép elkészülte előtt landolt, s kezdte kipihenni magát a hosszú út után. A vándormadarak ugyanis légvonalban 8800 kilométert tesznek meg Dél-Afrikától Magyarországig. Furfangosak: a meleg légáramlatokon vitorláznak, ahelyett, hogy aktívan repülnének.

A vándormadarak egyébként december végén érkeztek Dél-Afrikába, ahol két hónapot töltöttek. Érdekes, hogy a gólyapárok nem telelnek együtt, de Magyarországon előszeretettel térnek vissza régi közös fészkükhöz, így a hímek és nőstények újra egy párt alkotnak. Itthon az „otthon" megigazítása az első feladatuk: berendezkednek a családalapításra. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra is fészkeltek, mára leginkább oszlopokra „építkeznek", vizes élőhelyek közelében.

 Újra itthon a 8800 kilométeres út után. Fotó: Gyenes Kálmán
Újra itthon a 8800 kilométeres út után.
Fotó: Gyenes Kálmán

A legenda szerint a még meg nem született gyermekek lelke a vizes területek, tavak, lápok, mocsarak fölött lebeg, így alakult ki az a vélekedés, hogy a gólyák hozzák a babát. Valójában a nedves réteken, tarlókon nagyobb rovarok, ebihalak, békák után keresgélnek, de elfogyasztják az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat is, sőt volt rá példa, hogy kisnyulat vittek a fiókáknak vacsorára.

Olvasóink írták

 • 6. ValakiaSOKKözül 2011. március 25. 19:29
  „én is több éve vendégül látok egy fecskecsaládot.
  Télire becsukom a garázsablakot.....Tavasszal ha megérkeznek, akkor a ház körül köröznek és hangosan csipognak.....jelezve, hogy itt vannak....ezt követően kinyitom az ablakot és pár perc elteltével be is mennek és nekilátnak rendbe hozni a fészket.
  Idén is várom őket”
 • 5. Mike3 2011. március 25. 10:25
  „Ovlastam nemrég, hogy sikerült bebizonyítani a madarak mágneses irány látását. A vizsgált fajta jobb szemében szabályos iránytű van. Hasonlóan jelenik meg számukra a helyes északi irány, mint a ahogy azt mi egy iránytűn látjuk. Az pedig már a madár nagyszerűsége, hogy a deklinációt is képes értelmezni”
 • 4. zoltanszabo 2011. március 25. 08:43
  „Volt itt az interneten 2 gólya , amikre jelkövetőt tettek. Így lehetett követni a neten merre járnak. Nem egy helyről indultak, és nem ugyan oda értek--de csak pár km. választotta őket el egymástól. Lehetett látni at útvonalat merre haladnak. A télen figyeltük a térképen merre járnak. Érdekes volt .
  Ha gólya--ha fecske---akkor végre tavasz !”
 • 3. GondaIstván 2011. március 25. 08:06
  „Azt is megfigyeltem, hogy a vadkerti téri gólya a gyálaréti után 8-10 nappal szokott megérkezni. Ott általában kevesebb a fióka, 1-2 évente.”
 • 2. GondaIstván 2011. március 25. 08:03
  „Idén 2 nappal előbb érkezett, mint 2010-ben. A párja 5-7 napra rá szokott megérkezni. Évente 2-3 fiókát nevelnek fel Gyálaréten.”
 • 1. Mike3 2011. március 25. 07:33
  „Jönnek a fecskék is hamarosan :)

  2 éve tavasszal volt alkalmam együtt repülni egy köteléknyi gólyával. Nem volt egyszerű, annyira lassan kellett repülni, de megérte: fantasztikus volt pár méterről látni őket repülni. Nem nagyon foglalkoztak velünk, megnézték a zajos madarat és haladtak a dolgukra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 ezer naposkacsát öltek le

Csongrád megye - Több mint 40 ezer naposkacsát öltek le az utóbbi hónapokban Csongrád és Bács-Kiskun… Tovább olvasom