Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Házhoz megy a Somogyi - Egy nap akár 130 könyvet is kölcsönöznek

Szeged - Ha az olvasó nem megy a könyvtárba, a könyvtár megy az olvasóhoz. Szegeden jelenleg 18 távolvasót lát el a Somogyi-könyvtár szellemi táplálékkal.
– Úgy hiányzott az életemből a könyvtár, mint egy falat kenyér. El sem tudom mondani, milyen csoda, hogy három hónapja a Somogyi jön hozzám a harmadik emeletre – meséli Elekes Györgyné Zsuzsa az Oskola utcában. A 63 éves rokkantnyugdíjas asszony kőhajításnyira lakik a városi bibliotékától, világéletében az olvasója volt, naponta bejárt könyvekért. Betegsége vágta el a külvilágtól. Saját könyvgyűjteményét egytől egyig kiolvasta, kapóra jött a Somogyi-könyvtár új szolgáltatása. Aki nem tud bemenni kölcsönözni, mert hosszasan beteg, vagy a kora nem engedi, ahhoz házhoz megy a könyv. Berta Márta könyvtáros két szatyorral eredt útnak a belvárosba. Zsuzsának többféle olvasmányt vitt. Legjobban a 100 rejtély a magyar irodalomból című összeállításnak örült. Zsuzsa felkészült távkölcsönző; követi a kiadók friss ajánlatát, és konkrét kívánságlistát mond a könyvtárosnak, amikor az felhívja egyeztetni. Kedveli az életrajzokat és a kortárs magyar szerzőket.

– A reggel a Délmagyarországgal kezdődik, de amikor nincs mit csinálni, nagyon jó, hogy van könyv. Semmi mással nem pótolható az illata – halljuk az asszonytól. A könyvtáros nála már családtag, bizalmi a viszony; a könyvek kicserélésén túl pár percben a világot is megváltják.
 
A távolvasó 5 hétre 6 könyvet kölcsönözhet. Elekes Györgyné Zsuzsának többek között Ulickaja,
A távolvasó 5 hétre 6 könyvet kölcsönözhet. Elekes Györgyné Zsuzsának többek között Ulickaja, Patrick Süskind és Gróf Nádasdy Borbála regényét ajánlotta Berta Márta.
Fotó: Karnok Csaba

– Az egri és a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár után nyár óta megyünk házhoz. Réges-régen a Somogyi fiókkönyvtáraiban volt szokás, hogy a könyvtárosok házhoz vitték a köteteket – meséli Berta Márta az indulásról. A könyvtáros a „távolvasókat" olvasószolgálati tapasztalatai alapján segíti a tájékozódásban, választásban. Önként jelentkezett erre a speciális feladatra, mert úgy látja, plusz szociális érzékenység is kell ahhoz, hogy ezt az idősebb korosztályt is ellássa szellemi táplálékkal.

Gyalog a tizedikre

9 távolvasóval kezdték a szolgáltatást, jelenleg 18-an vannak. A szolgáltatás ingyenes. Berta Márta a 425-525-ös vagy a 630-634-es központi számon érhető el. Öthetente indul túrajáratra, hosszabb a távkölcsönzési idő, mint a többi olvasónak. Egyszerre ugyanúgy 6 kiadvány kérhető. Egy fordulóra akár 30 kilométert is megy a könyvtár autójával Tarjántól Újszegeden át Alsóvárosig. Előfordul, hogy egy nap 130 könyvet vagy folyóiratot is kézbesít. Ahol nem működött a lift, gyalog cipelte fel a könyveket a tizedikre. A megrendelés mellé egy ajánlott kötetet is visz kóstolónak. Legidősebb olvasója 94 esztendős. A távolvasók kedvencei a magyar klasszikusok, Mikszáth Kálmán, Móricz, Márai, Szabó Magda, de fogékonyak az újakra is.

Olvasóink írták

 • 4. louis 2011. január 17. 16:26
  „3. szilléri 2011.01.17. 09:26
  A hölgynek nincs családja ?
  A járó-kelő könyvtáros órabére 1500 Ft !!!!!!!!!!!!!!!!

  Van, több gyermeke is, de igen ´elfoglaltak´.
  Fesztiválos-Pálma Reklámos E. Zoltán az egyik.
  PR mindenek előtt!”
 • 3. szilléri 2011. január 17. 09:26
  „A hölgynek nincs családja ?
  A járó-kelő könyvtáros órabére 1500 Ft !!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. tol 2011. január 15. 23:19
  „az ötvenes évek elején a (nyugat)német könyvforgalmazás szlogenje volt...Tényleg jó ötlet volt...hm.”
 • 1. Pepejeans 2011. január 15. 20:37
  „Nagyon jó ötlet, gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hévíz minden gyógymedence

„hévízi tófürdő" mint fogalom az ellátás típusára vonatkozik, nem pedig az ellátás helyszínére – közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztálya. Tovább olvasom