Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Házhoz mennének a lomokért - Egy napra csatatérré változott Tarján és Felsőváros

Szeged - 400 ember munkája és közel 20 millió forint kell ahhoz, hogy Szeged 600–700 tonna hulladéka lomtalanításkor eltűnjön az utcákról két és fél hónap alatt. Pedig van kulturáltabb megoldás.
Félidejéhez ért a két és fél hónapos lomtalanítási szezon Szegeden. Szombaton Felsőváros és Tarján volt soron. Ahogy megszokhattuk, péntek délután elkezdődött a lomok vándorlása: legtöbben kipakolták a házuk előtti kukához a fölösleget, a guberálók pedig szétbontották, tépték, húzták a halmokat a használható színesfém és faanyag után kutatva. Ráadásul estére megélénkült a szél, esett az eső, így szombat reggelre a két panelvárosrész csatatérnek nézett ki. Szemét borította a Budapesti körúti gyepet, a házak között néhol lakásnyi területre nyúltak szét a sittel keveredett ruhaneműk, ázott dobozmaradványok, koszos matracok. A környezetgazdák 7 autója és 21 embere küzdött a takarítással. Az egyik jármű a Csorba utcában nyelte a bútorroncsokat, padlószőnyegfoszlányokat, törött gyerekjátékokat. A gép azonnal zúzta is a hulladékot, az összepréselt anyaggal kétóránként telt meg, akkor elindult, hogy a terhét a Sándorfalvi úti telep nagy depóniájára borítsa. Kora délutánra tisztult meg a két lakónegyed.

Törött gyerekjátékokat rakodnak a munkások a tarjáni Csorba utcában. Fotó: Schmidt Andrea
Törött gyerekjátékokat rakodnak a munkások a tarjáni Csorba utcában.
Fotó: Schmidt Andrea

Számokban

Idén 76 ezer 350 háztartás kap szórólapot a lomtalanítás időpontjáról. 2009-ben 957 tonna, 2010-ben 660 tonna hulladéktól szabadultak meg a szegediek. Ez tavaly 19 millió forintba került, 161 gépjárművezető és 267 rakodómunkás közreműködése kellett hozzá.

Jövő szombaton Alsóváros, Kecskéstelep, a Vadaspark lakópark és Móraváros következik, és – hogy a közlekedést ne akadályozzák – vasárnap a Tisza Lajos körút és a nagykörút közötti terület jön.
Létezik a lomtalanításnak kulturáltabb formája? – A jövő a zöldszámos lomtalanítási rendszeré: a hulladékszolgáltatásért fizető lakosok egy ingyenes számon bejelentik lomtalanítási igényüket az ügyfél-azonosítójukkal. Megadják, hogy nagyjából mennyi és milyen hulladékra számíthatunk, például hogy egy asztalt, egy kéve fanyesedéket és három zsák egyéb hulladékot dobnának ki. Társaságunk pedig körzetre szervezett járattal házhoz megy – tájékoztatott Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ez sokkal rendezettebb, diszkrétebb eljárás, ráadásul kizárja azokat, akik jelenleg szüneteltetik vagy egyáltalán nem veszik igénybe a hulladékszolgáltatást, mégis nagy adag lomot tesznek ki házuk elé. Társaságunk javasolta már az önkormányzatnak, hogy térjen át a zöldszámos megoldásra, de törvényességi aggályok miatt nem került a közgyűlés elé az ügy. Nagykanizsán például évek óta ez a bevett módszer.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tulipant 2011. október 11. 09:39
  „Igen csak ez azert nem valna be, mert mint irjak csak az veheti igenybe aki fizet egyebkent is a szemetszallitasert. Nos ennek mindannyian tudjuk mi lenne az eredmenye. Gyonyoru szep erintetlen termeszet edok, mezok pipacsosok tele lesznek kihajigalt tevekkel rozsdas kalyhacsovekkel...szemetje mindenkinek van, es ha nem viszik el ingyen, akkor is megszabadul am tole a jonep....”
 • 20. mazsolaszolo 2011. október 11. 08:40
  „A zöld szám jó ötlet, nem kéne hisztizni és ombudsmanért kiabálni ott, ahol nincs miért.

  11: Nálunk (D) az a rendszer, hogy a városrészeknek évente ugyanakkor van egy "polhapiac-napja", egyébként be lehet jelenteni a neten is az önkorminhoz a lomtalanítási igényt. Három héttel korábban kell ezt megtenni, neten vagy postán vagy telefonon. Ezek a napok, amikor havonta lomtalanítani lehet, jó előlre meg vannak adva egy éves naptárban, lebontva hulladék-típusokra.

  Pl. Ha nekem van egy csomó elektronikus vackom, és le akarok adni, akkor megnézem, hogy mikor lesz a következő hulladékgyűjtő nap, és aznap mit visznek el. Három héttel korábban beszólok, és bejelenetem, hogy kb. hány darab és miféle lom várható az én háztartásomból. Este kipakolom, reggelre elviszik.
  Itt is van persze, aki lomból vadászik (frissen kiköltöző csóró magyarként én is gyűjtögettem ezt-azt, ami még kiválóan használható darab volt, aztán szépen idővel lecseréltem őket újakra), de ez messze nem ugyanaz, mint amiről a cikkben írtak.

  Félreértés ne essék: ezt nem a bezzegelés miatt írtam, hanem egy lehetséges követendő és pozitív példaként.

  Szép napot!”
 • 19. roozee 2011. október 11. 08:31
  „de az sem lenne ,,ördögtő lvaló,, ha mindenki a saját környezetét egy kicsit rendbentartaná, mármint az utcát, felszednék a szemetet, söprögetnének, stb, nem kellene ezt mindig mástól várni, és nem minden nap,legalább 1 hónapban 1x!!!????ez már kiment a divatból????vagy mindenki másra vár???vagy nem akar más helyett ,,csicska,, lenni??? de hát akkor meg szemétben élünk...”
 • 18. Casablanca 2011. október 11. 07:58
  „Jó, hogy elviszik a levágott füvet, a szelektíves sárga zsákokat, meg a lomokat, de szerintem:
  - a kukásautó benzinköltsége több, mint a levágott fűből származó komposztálásból eredő biofűtés hatékonysága..., - több a szombaton dolgozott melósok plusz bérköltsége, mint az eladott műanyagpalackok értéke... (még a kínaiak sem veszik már a műanyagpalackot, amiből pólót csináltak),
  - illetve a lomok gyűjtése gesztus a lakosság felé, mivel a járművek környezetszennyezése több, mint az ebből származó bármely bevétel. (A lomját - saját költségen - mindenki vigye ki a hulladékudvarba!)

  Nyilván, mindennek meg kell jelennie a hulladékszállítási díj összegében, mert a cég miből tartaná el magát???”
 • 17. deszkás 2011. október 10. 19:40
  „A levágott fű,lomb (kivéve a dió!) az komposztálható tehát helyben újra hasznositható.”
 • 16. Bördy 2011. október 10. 19:29
  „Azzal, hogy a "lomisok" elviszik a számunkra hasznosnak tűnő szemetet, azzal még nincs megoldva a szelektív hulladék gyűjtés! Természetesen a maradékot a lehető legnagyobb területen szétszórják... Sajnos a saját szememmel láttam, hogy az ilyen "dögevők" a vasúti töltés tövébe, vagy a Maros-ártérre hordják a nekik fölösleges szemetet! A napi kukásokról nem is beszélve... ők még a gumit is levágták a szeméttároló konténerről! Erre kellene valami megoldást találni, mert panelban nagyon bosszantó hajnalonként arra ébredni, hogy az ablak alatt tapossák a sörös dobozokat!”
 • 15. Zoan 2011. október 10. 19:10
  „7. .suhym: Valóban egy kocsival viszik el a szelektíven gyűjtött hulladékot, mivel az a válogatóba kerül, ahol szétválogatják azokat. Ma Magyarországon még nem lehet az emberekre bízni, hogy mindenhova megfelelő típusú hulladék kerüljön, szükség van az újrahasznosítás előtt válogatásra. Azt persze én sem értem, hogy akkor minek külön rakni a fémet, műanyagot, papírt, lehetne egy "szelektív" konténer, ahová be lehetne dobni az újrahasznosítható dolgokat vegyesen. Nálunk a kertvárosi részen ez így működik, van a sárga zsák , ahova minden újrahasznosítható dolgot vegyesen rakhatsz, és ezt is egy kocsi viszi el (ezen kívül van még a barna zsák, amibe a komposztálható anyagokat lehet rakni, illetve a rendes kuka, ahova megy a kommunális).”
 • 14. anuvuk 2011. október 10. 18:38
  „"Házhoz mennének a lomokért"

  Ahogy a jégkrémes autót eltudták látni hangjelzéssel, - ugyan úgy a lomis autónak is cirkálni kellene!!!!!
  A jót hamar megszoknák az emberek, sőt igényelnék!
  Cáfoljunk rá, hogy különbek vagyunk a balkáni népeknél!”
 • 13. Bike 2011. október 10. 18:01
  „Ugyan hülyeség aki kitalálta ezt az irást Szeged már több éve romokban hever.Vagy rosszul látom??Balkáni államban vagyunk vegyük tudomásul.2 mill Magyar él az országban, a többi egyéb,Szülész orvosok mondják.Hát mit várunk mi itt???????Talán kánaánt???????”
 • 12. Larsson 2011. október 10. 15:38
  „Balkán! :(((”
 • 11. geza 2011. október 10. 15:26
  „Hollandiában a kiránynő napján (ami munkaszüneti nap is), vannak az úgynevezett garage-sales-ok -azaz sokan kirakják a házuk elé amit nem használnak már (lom), és eladják. Van egy kulturált kinézete az egésznek.”
 • 10. szpirigonzálesz 2011. október 10. 12:57
  „Rendszeres probléma lomtalanításkor, hogy többen mindig később eszmélnek, és a lomtalanítás befejezése után
  hajítják ki a kacatjaikat a ház mellé. Nálunk most is így történt.
  Elismerés a Környezetgazdálkodásnak, hogy számított erre és eltakarította az utólag kirakott lomokat is.:)”
 • 9. eleonóra 2011. október 10. 12:27
  „Hát ami Felsővároson volt szombaton az tényleg borzalom volt.Nem az a baj, hogy visznek a kidobott dolgokból, hanem az ahogy szétdobálnak .Ott köröztek, mint a hiénák nagy autókkal le-föl pénteken és szombaton a más kultúráju emberek.Ezen tényleg változtatni kéne.”
 • 8. JABBA 2011. október 10. 11:38
  „Azt azért hozá kellene tenni, hogy ez a lomtalanítási dolog nem terjed ki minden szegedi állampolgár által lakott területre. Pl. Tápén nincs lomtalanítás és nem szállítják el a kertben összegyűlt levágott füvet, ágakat. Holott ezt pl. újszegeden megteszik, ahol 3 különböző szemétszállító autó megy el. Pedig mindenki ugyanannyit fizet havonta.”
 • 7. .suhym. 2011. október 10. 11:35
  „"Társaságunk javasolta már az önkormányzatnak, hogy térjen át a zöldszámos megoldásra, de törvényességi aggályok miatt nem került a közgyűlés elé az ügy. "

  Milyen törvényességi aggályok miatt, ha Nagykanizsán már működik a dolog?????

  Apropó szemét. Eddig a műanyag flakonokat több lakótárssal együtt elvittük a Retek utcai szelektív gyűjtőbe (Match előtt van.) Pár napja láttuk, hogy ürítéskor a munkások az ott lévő három db szelektív konténer összes szemetét egy helyre ürítik!!!:(((( Akkor hogy is van ez, szelektív vagy nem szelektív????”
 • 6. aquila0126 2011. október 10. 11:19
  „Még kultúráltabb, ha félévente megszabadítják a várost a lomoktól.”
 • 5. papika56 2011. október 10. 11:16
  „Tavaj én is így jártam. A kitett, bezsákolt cuccot, kivágták ,szét dobálták este, reggelre nagy halom lett belőlle, csak mi nem voltunk akkor otthon,hogy vigyázzunk rá. De a kukás autónál hamarabb ért oda a közterület felügyelő --aki mindjárt bírságot vetett ki, a csekk a postaládában volt !!!!
  Makón ezt megoldották ! 8-10 útca közötti téren gyűjtik össze --de ki hogyan vigye oda--nem érdekli őket. Nagyobb dolgot pl. csak autóval-utánfutóval lehet--de akinek csak bicaja van --az tartsa meg a szemetit otthon.”
 • 4. szeti 2011. október 10. 10:53
  „Tényleg jobb lenne ez a megoldás, a kosz mellett azért azt sem szeretem, hogy egycsapásra megtelik a környékünk bizarr, agresszív (többségében kisebbségi) állampolgárokkal.”
 • 3. macs 2011. október 10. 10:44
  „Nem értem ezt a hisztit. Sajnos az utcai szemeteseket ritkán ürítik, ezért nemcsak lomtalanításkor viszi a szél a szemetet, hanem a hétköznapokon is.
  Egyébként nem tartom ördögtől valónak, ha az emberek kiválogatják a lomok közül a fémet és fát.”
 • 2. Kisg 2011. október 10. 10:38
  „Sok ember örülne annak, amit más kidob. De a pár éve működő rendszer az, hogy ahogy lerakodják a lakók a "lomokat", megjelennek a romák utánfutós autókkal, mindenkit elzavarnak, aztán válogatnak, ami marad, azt szétverik. Jó lehetőség lenne, ha Szegeden alakítanának egy "csomópontot" - pl. az üres Média Markt jó lenne erre - ahol megunt dolgokat lehetne csereberélni, adni-venni. Én is szerettem volna polcot vagy kisszekrényt "lomizni" - senki nem gondolná, milyen kincseket rejtenek néha ezek a halmok -, egy éve nem tudok egy egyszerű, furnér komódot venni, mert nem telik rá, de már esély sincs rá a hivatásszerű gyűjtögetők agressziójával szemben. Az meg, hogy rögtön bezúzzák... Kár érte, nagy pazarlás. A szegények örülnének neki.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amíg az ujjuk, a szemük bírja: Szabóné T. Nagy Zsófia 1962-ben kezdett szűcshímzéssel foglalkozni

Az ország és a környező vidékek összes motívumát megismerte az a lelkes szegedi hímző csapat, amely Szabóné T. Nagy Zsófia vezetésével máig is alkot. Tovább olvasom