Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Házi komposztálás Kisteleken

Kistelek - Egy uniós pályázatban kétszázötven család kapott ládákat – az összegyűjtött falevelekből és levágott fűből érlelhetnek maguknak trágyát.
Mintegy 30 százalékkal csökkenthetik a háztartási és zöldhulladék mennyiségét azok a kistelekiek, akik részt vesznek a város most induló házi komposztálási akciójában. A Régiók Fejlesztéséért Egyesület pályázott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett mintaprojektre: 8 millió forint értékben 500 ingyenes fa komposztkeretet, valamint két ágdarálót nyert. A kereteket kettesével osztották szét azok között a családok között, amelyek az előzetes igényfelmérés során jelezték: részt vennének a programban. Az aprítógépet használatra bárki elviheti.

Hasznosítják a hulladékot Kisteleken. Fotó: Karnok Csaba
Hasznosítják a hulladékot Kisteleken.
Fotó: Karnok Csaba

– Mivel Kistelek családi házas település, sok komposzt termék kerül a kukákba. A falevelekkel, fűvel, nyesedékkel eddig nem tudtunk mit kezdeni, csupán a szeméttárolók kapacitását terhelték – mondta el Mészárosné Papp Ildikó pályázati kapcsolattartó. – A közel egy köbméteres ládákba mindez belefér, a keletkező trágyát pedig saját kertjükben fel is használhatják a lakosok.

A ládák már a családokhoz kerültek. Egyelőre mindenki kapott, aki igényelt, ha azonban a program olyan népszerű lesz, hogy mások is csatlakoznának, az önkormányzat még egy pályázaton indul.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2011. december 07. 17:58
    „Jé, feltalálták a melegvízet! :-D És erre még pénzt is lehet kapni! Hurrá!”
  • 1. jq 2011. december 07. 09:37
    „Nekem első dolgom volt venni egy ilyet, amint kertes házba költöztünk”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyománykövetők és optimisták a szegediek

Hagyományosan élnek a szegedi családok, ha az étkezési, szabadidős, családi és kulturális szokásaikat nézzük – derítette ki az egyetem alkalmazott egészségtudományi intézete. Tovább olvasom