Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Házkutatás Nandafalván

Balástya - Házkutatást tartottak náluk, és szüleikhez küldték volna vissza a fővárosból Balástya mellé települt fiatalokat, akik 1979-ben alapították meg Nandafalvát. Az alföldi hindu közösség a hétvégén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját.
– Kezdetben inkognitóban éltünk. A mindennapi szertartásokat az egyik tanya nagyszobájában tartottuk. Két év után talált ránk a hatalom. Attól kezdve rendszeresen tartottak házkutatást nálunk. Azt akarták, menjünk vissza a szüleinkhez. A folyamatos zaklatást lelki gyakorlatnak tekintettük. Kibírtuk, és most is itt vagyunk – hallottuk Csépke Imrétől, a balástyai tanyavilágban található Nandafalva egyik vezetőjétől, aki néhány fővárosi barátjával vásárolta meg 1979-ben a Korom-tanyát.

– Nem akartam semmilyen vallási felekezet tagja lenni. Egyetemre készülő fiatal voltam, aki felvételizett a képzőművészeti főiskolára. A különbség csak az volt köztem és a kortársaim között, hogy engem jobban érdekeltek az élet nagy kérdései, amelyekre a választ a hinduizmusban találtam meg – magyarázta a szerzetes, akivel a Nandafalva fennállásának 30. évfordulóján rendezett nyílt napon beszélgettünk. A nők száriba, a férfiak dótiba öltözve fogadták az érkezőket, akik a hinduizmus követőinek mindennapjait ismerhették meg különböző bemutatókon.

A bemutató egy gyakorlata az ünnepségen. Fotó: Miskolczi Róbert
A bemutató egy gyakorlata az ünnepségen.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare – énekelte egy társaság a fa alatt. Mellettük egy férfi halvát kínálgatott. Templomuk mellett a domboldalon jóga bemutatót tartottak. Ottjártunkkor éppen a „halott-pózt" gyakorolták.

Boldogságfelelősök

A nandafalvi hindu közösség több mint tíz tanyából áll. Tagjai között akadnak kétkezi munkások, tanárok, biológusok, vállalkozók. A közösség két lelki vezetője, Csépke Imre és Leveles Zoltán szerzetes naponta négyszer tart lelki gyakorlatot. – Mi a vezetők feladata? – kérdeztük a két férfitól. Azt válaszolták: a helyiek boldogságáért felelősek.

Olvasóink írták

 • 2. yvan16 2009. augusztus 04. 07:46
  „Haribol !
  Én ott voltam az ünnepségen. Nekem tetszett, sok jó műsor volt. Egyedül mentem, reménykedtem, hogy ott lesz egy kedves ismerősöm, és ott volt . Mindenki boldog, kedves volt és ennek nagyon örültem. Ritka ilyet megtapasztalni a mindennapi életben. =) Megihletett ez az egész :-D

  Eljött a nagy nap,
  Mikor újra láthatlak.
  Reménykedtem benned,
  Ott vársz majd engemet.

  Így is lett, ott voltál.
  Szívemben ragyogtál,
  Mint egy kis csillag
  Szépséges éj alatt.

  Körbe vezettél,
  Meg-megöleltél.
  Örültél, hogy ott voltam,
  Én is nagyon, boldogan.”
 • 1. édesanna 2009. augusztus 04. 07:46
  „Gratulálok kedves Bobkó Anna, ilyen se füle-se farka, értelmetlen cikket már rég olvastam...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életvidáman vagy sehogy

Szeged - Versenyeket szerveztek, szórakoztak és pihentek a fogyatékosok hetének vendégei. A… Tovább olvasom