Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Háztartási gépek: jól működnek az ''őskövületek'' is

Szeged - Sokan nem tudják, mit tegyenek régi mosógépükkel, hűtőjükkel. Kidobják, mert sokat fogyaszt, vagy újat vegyenek, ami lehet, hogy nem olyan strapabíró, mint az „őskövület". Érvek, ellenérvek: maradjuk a réginél vagy új háztartási gépeket válasszunk?
– Sokáig étterem-tulajdonos voltam, így több mint tíz hűtőt üzemeltettem. Az újak hamarabb elkezdtek rozsdásodni, és egyikhez-másikhoz már többször kellett szakembert hívni. Ezzel szemben az 1971-ben vásárolt Lehel hűtőm még nem látott szerelőt – magyarázta Török Józsefné. A deszki asszony néhány évvel ezelőtt elkezdte leselejtezni a régi háztartási eszközöket, és ma már újakat használ. A takarítógépét például nagyon szereti. A régi Rakéta porszívó is üzemelt még, de már nem szívott úgy, ahogy kell. Az Eta készülékét még nem dobta ki: jó az kocsit porszívózni.

Divatba jött az automata

A hetvenes évek közepén kezdték el forgalmazni az AEG licenc alapján, a Hajdúsági Művek által gyártott automata mosógépeket. Ebben az időben kerültek forgalomba az NDK Format és az Evrika orosz gyártású gépek is. Akkoriban még luxusnak számított ez a háztartási eszköz, a legtöbb családban hagyományos, tekerőtárcsás mosógépet és lábfékes centrifugát használtak. Később, a nyolcvanas évek elején rengeteget eladtak az automatákból. Míg akkoriban 15-18 ezer forintért juthattak hozzá a mosógéphez, addig ma egy hasonló kategóriának számító, jobb eszköz 80-120 ezer forint között kapható. Később, a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején betörtek a magyar piacra is a megbízható nyugati márkák.

Sokan vívódnak: menjen-e a régi és jöjjön-e az új. Az öreg gépek megbízhatóak, mindenki tudja őket használni, és nem utolsó sorban a szívünkhöz nőttek a hosszú évek alatt. Vajon érdemes újat venni? Többen panaszkodnak: az újakat rövid időre tervezik, viszont energiatakarékosak.

– A régi háztartási gépek, anyagfelhasználás szempontjából, túl voltak méretezve, az újakat pedig kicentizik. Egy régi NDK-mosógép például akár 110 kiló is lehetett, míg egy modern szerkezet 45-50 kilónál nem nyom többet. Emiatt nem olyan strapabíróak, azonban a korszerűbb motor miatt energiatakarékosabbak – magyarázta Bálint Ernő, a szegedi Moszkvai körúton működő háztartási alkatrészekkel és szervizzel foglalkozó üzlet tulajdonosa. Azt is elmondta, az elektromos háztartási eszközök ma már 40-60 százalékkal kevesebb vizet, áramot fogyasztanak. A modern mosógépekkel már 30-40 fokon is lehet hatékonyan és kímélően ruhát mosni, míg az „őskövületekkel" 90 fokon volt érdemes. Míg régen 90-100 liter vizet fogyasztottak, addig ma csak 40-50 litert használnak egy mosási programhoz.

A szakembertől megtudtuk, még ma is sokan használják a régi gépeket, főleg az idősebbek, mert attól függetlenül, hogy már 20-27 évesek, és néha szerelőt kell hívni hozzájuk, még mindig működnek. Tapasztalatai szerint, akik újat vesznek, azok sem a takarékosságot, hanem a dizájnt tekintik a legfőbb szempontnak. Ráadásul nem olvassák el alaposan az egyre bonyolultabb használati utasítást, ezért a garanciális javítások többsége a helytelen használatból adódik. A leendő vásárlóknak azt tanácsolja, pénztárcájuk szerint hozzák meg a döntést: „szegény ember vegyen drága mosógépet, az tovább bírja, a gazdag pedig válasszon olcsóbbat, de két év múlva cserélje le".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom