Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Házunk a vagyonunk vagy csak használati tárgyunk?

Szeged - Az Amerikai Egyesült Államokban egy könnyűszerkezetes lakóház csak használati cikk, míg nálunk egy átlagos család saját otthona egy egész élet munkája lehet. Itthon sokan kételkednek a könnyűszerkezet megbízhatóságában. Mi az igazság? Olcsó? Megbízható?

Az Amerikai Egyesült Államokban egy könnyűszerkezetes lakóház csak használati cikk, míg nálunk egy átlagos család saját otthona egy egész élet munkája lehet. Itthon sokan kételkednek a könnyűszerkezet megbízhatóságában, ezért inkább maradnak a hagyományos, téglaépítésű házaknál. Mi az igazság? Olcsó? Megbízható?

– Soha nem hallom, mit csinál a szomszéd. A 64 négyzetméteres lakásom gázszámlája tavaly egész télen összesen mindössze harmincezer forint volt. Nyáron is érzékeltem, jó a szigetelés: még a hőségben is jó néhány fokkal hűvösebb volt, mint előző otthonomban. Már azért megérte ideköltözni, mert rengeteget tudok spórolni – magyarázta Dobó Erika, aki egy szegedi könnyűszerkezetes társasházban él több mint két éve.

Azt is elmondta, az amerikai mintájú ház fölépítése csak minimálisan olcsóbb, mint egy téglaépítésűé.

Gyorsabban építhető, de csak jó anyagból

– A könnyűszerkezetes házak alapját is betonból készítik. Az építkezés két-három hónapot vesz igénybe, mert az előregyártott panelekkel felgyorsulhat a munka – magyarázta Lébengut Konrád. A hódmezővásárhelyi szakképző kft. vezetője elmondta: arra törekszenek, hogy megfelelő szakembergárdát neveljenek, hiszen az új technológia elterjedésének gátját jelentik a kivitelezőkkel kapcsolatos rossz tapasztalatok.

Magyarországon van ahol árulnak olyan, száraz fát, amelyet gombafertőzés és gyúlékonyság ellen is kezeltek. Tov ábbá: csakis milliméter pontosságúra gyalult, ragasztott faanyaggal lehet minőségi munkát végezni. A rossz alapanyagokból épült házaknál azt érzékeli a tulajdonos, hogy „pattog a fa", holott csak a hőingadozás hatására „mocorog". Sokan ezt ijesztőnek találják, ezért is érthetően bizalmatlanok. A szakértő elmondta: garanciát harminc évre vállalnak.

Nem annyival olcsóbb, hogy megérje

Kovács István építész, műszaki ellenőr szerint a könnyűszerkezetes házak nem népszerűek hazánkban, nem a mi stílusunk. Véleménye szerint a magyarok inkább az erős épületeket kedvelik. A könnyűszerkezetes nem annyival olcsóbb, hogy megérje ezt építeni – annak ellenére, hogy ezek ugyanolyan jól szigeteltek, mint a hagyományosan épült házak.

– Fenntartással kezelem az említett építési technológiát, mert nálunk nyáron nagyon alacsony, télen pedig igen magas a páratartalom – érvel Szenti András szegedi építészmérnök. – A nagy ingadozás komolyan igénybe veheti a faszerkezetet, melynek hatása hosszú távon nem ismert.

Nem biztos, hogy hosszú távon jó befektetés

Egy átlagos magyar családnak a háza: a vagyona. Ugyanakkor az ingatlanpiacon lehet, hogy nehezebb értékesíteni a nem újonnan épült könnyűszerkezetes házakat, ezért hosszú távon sem biztos, hogy jó befektetés. A szakember azt is elmondta: egy téglaépítésű, kulcsrakész családi ház is elkészülhet 3-4 hónap alatt, és négyzetméterárban körülbelül 50 ezer forinttal drágább, mint a könnyűszerkezetes építmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom