Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Heavy metaltól az operáig

Szeged - Kanyargós utat járt be a színpadig Tóbisz Titusz, aki A trubadúr Manricójaként áll először a szegedi közönség elé. A kassai színház szólistája új kihívást lát szerepében, amelynek teljes szívével meg akar felelni.
Marcona, szőke, szakállas férfi, amilyennek a vikingeket képzelik – Tóbisz Tituszt birkózónak hinnék, vagy katonának. Ez igaz, volt egykor katona, sőt teherautó-sofőr is. De a torkában hőstenor rejlik, épp, ahogy a szívében.

Kamionban kezdett operát hallgatni

– Olyan családban nevelkedtem, ahol a zene mindig közeli volt, édesapám egész életében népzenével foglalkozott – kezdi történetét. – Először heavy metalt énekeltem egy garázsban, és verseket zenésítettünk meg a bátyámmal, Tamással. Gimnáziumba jártunk, mikor elmentünk egy versmegzenésítési versenyre, ahol Dévai Nagy Kamilla felfigyelt ránk, és elhívott a budapesti Krónikás Zenedébe. Gizella Pétertől és Radványi Balázstól tanultam gitározni és verset megzenésíteni, és mivel érdekelt az éneklés, 2000-ben bekerültem Illés Lajos utolsó rockoperájába, a Betlehem csillagába. Rájöttem, hogy annyira nincs ínyemre a musical mint műfaj, és elmentem kamionozni. A kabinban kezdtem operát hallgatni és viccesen utánozni az énekeseket, de mire komolyabban érdekelt volna, behívtak katonának.

Újrajárta a ranglétrát

A szolgálat végül többet segített, mint gondolta volna: a katonazenekarban javasolták, hogy foglalkozzon operával.

– A tanár, aki meghallgatott, azt mondta, bár baritonális a hangom, lehetne belőle hőstenorszerűséget hegeszteni. Tizenöt évig tartott – mosolyodik el Titusz.

– Ebből hetet a kassai Thália Színházban töltöttem színészként, musicaleket is énekeltem, például A dzsungel könyvét, A padlást, A nyomorultakat. Mikor átkerültem a Kassai Állami Operába, járhattam újra a ranglétrát egészen az énekkartól az egy-két mondatokon át. Aztán végre kaptam főszerepet, és onnantól kezdve rám osztottak mindent! Évekig dolgoztam érte, az én hangom nehezebb, a tenor alja, kemény munka volt kihozni magamból a maximumot.
 
Tóbisz Titusz először szerepel Szegeden. Fotó: Kuklis István
Tóbisz Titusz először szerepel Szegeden. Fotó: Kuklis István

Titusz három éve debütált Kassán Canióként a Bajazzókban, a szegedi László Boldizsárral osztozva a szerepen. A felállás most is ugyanez, csak a darab változott.

Erős karú, gerinces

– Kassán kezdtem el próbálni A trubadúrt, és Boldizsár, akivel váltva játszom Manricót, hozott le Szegedre a meghallgatásra. Teljesen más a két rendezés, én sokkal egyszerűbbnek láttam a lovag karakterét, Pál Tamás karmester és Toronykőy Attila rendező nyitotta ki a szememet. Kassán jóformán magamat alakítottam, egy sötét, bakancsos Manricót, kevés plusz rendezői intézkedéssel. Szegeden meg kell mutatni a lírai vonásokat is, ami számomra nehezebb eset. A világtörténelemben vannak a férfijellemnek alapkódjai: a férfi erős karú, gerinces, őserő. Emellett kell megnyilvánulnia egy olyan vonalnak, ami ennek az ellentettje, ahogy Jean Valjean figurájában is. Zeneileg bonyolultabb megtalálni ezt Manricóban, legfeljebb az első szerenádban, ami annyira érzelgős, bel cantós, hogy kifejezetten hangi nehézség számomra megmutatni, nyilván, mert nincs ennyire lírai hangom. Zordabb jelenség vagyok, ilyen a karakterem, mégis ki kell egyensúlyoznom – ez jelenti a kihívást.

Emellett úgy érzem, a magyar színházi közegben mindenki igyekvőbb. Csak olyanokkal találkozom, akik nem akarják mellőzni a nehézségeket. Rettenetesen profik vesznek körül, van hová felzárkóznom.

A hőstenor nyíltsága és szerénysége lefegyverző erejű, átszűrődik nemcsak Manrico, hanem az összes szerepéhez való hozzáállásában. – Most már minden, amit énekelhetek, annyira érdekel, annyira új kihívás, hogy azt merem állítani, nincs szerepálmom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság előtt az autókereskedőből lett szegedi szállodatulajdonos

25 milliós fedezetelvonásért pénzbírságot kaphat T. László. Tovább olvasom