Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hegedűs a zongoránál

Zákányszék - A zákányszéki Hegedűs Bettina 12 évesen kezdett zongorázni. Két esztendő múlva bejutott az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolába. Nemzetközi versenyeket nyer, szabadidejében rapzenét hallgat. És Chopint.
– Elég későn, 12 éves koromban kezdtem zongorázni. Pontosan nem tudom, miért. Hallottam egy Chopin-művet, megtetszett. Így indult – meséli Hegedűs Bettina.

Hegedűs Bettina napi 5–6 órát gyakorol verseny előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Hegedűs Bettina napi 5–6 órát gyakorol verseny előtt.
Fotó: Schmidt Andrea

A 18 esztendős lány 4 éve jutott be az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolába. Pedig zongorázni általában 4–5 évesen kezdenek a diákok. – Már elsőévesen megnyert egy nemzetközi versenyt Romániában – meséli Bettina zongoratanárnője, Zsigmondné Pap Éva. – Kiváló tanítvány, rengeteget fejlődött 4 év alatt. Mindig együtt járunk a megmérettetésekre, igyekszem őt megismertetni az adott ország zenei kultúrájával, történelmével. Ez is segíti a fejlődését – halljuk a tanárnőtől. Románián kívül Bettina versenyzett már az olaszországi Bolognában, Ausztriában, Szerbiában is. Mindenhol szép eredménnyel, Bolognából például a 3. díjat hozta haza.
Rap és dubstep

– Tévedés, hogy a klasszikus zenét játszók nem hallgatnak könnyűzenét. Hozzám például a rap és a dupstep nagyon közel áll. Az olvasás mellett ugyanis a zenehallgatás köt le a szabadidőmben – mesélte BettinaLegszívesebben mindenhol Chopint játszik. – Az F-moll ballada a kedvencem, egy temesvári versenyt ezzel nyertem meg – mondja Betti. Ez a stílus áll hozzá legközelebb, a lírai darabokban érzi otthon magát. Utolsó, novemberi bécsi versenyéről szintén 3. díjjal jött haza, 80 induló közül.

A végzős diák napi 3–4, versenyek előtt 5–6 órát gyakorol. Mindennap Szegedre jár Zákányszékről, az iskolában délelőtt, otthon pedig este, akár éjszakába nyúlóan is játszik. – A szüleim mindenben támogatnak, az éjszakai zenélést is elnézik nekem – meséli Bettina, akinek álma, hogy bejusson a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A havazással érkeztek a határsértők

Tegnap és ma több hullámban is érkeztek határsértők Magyarország területére. Tovább olvasom