Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Héja dirigál

Szeged - A szegedi szimfonikusok az Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, Héja Domonkos dirigálásával a nagyhéthez is illő orosz műsort játszanak ma 19.30-tól nagyszínházi koncertjükön.
– 14 éve dirigáltam legutóbb a szegedi szimfonikusokat; meg kell mondanom, nem maradt túl jó emlékem az akkori együttesről. A próbák alapján most úgy érzem, ég és föld a különbség az akkori és a mai zenekar között. Mintha kicserélték volna a muzsikusokat, pedig bizonyára nem erről van szó. Magyarországon minden zenekarnak rá kellett ébrednie, hogy a magas színvonal felé kell venni az irányt. Egyre professzionálisabbak az együttesek, mert a közönség is egyre érzékenyebb arra, hogy mit hall. Igyekszem a rendelkezésünkre álló négy próbát és a főpróbát minél hatékonyabban felhasználni. Nagy pozitívuma a szegedi zenekarnak: ha kérek valamit, az jó eséllyel meg is szólal, és úgy is marad. Ez óriási előny, és azt is mutatja: a zenészek fogékonyak arra, hogy a jó színvonalat üssék meg – fogalmaz Héja Domonkos, az Operaház megbízott fő-zeneigazgatója, akit az MTV 1998-as karmesterversenyén ismerhetett meg az ország. Minden idők legfiatalabbjaként győzött, és ő volt az első magyar, akinek sikerült megnyernie a nemzetközi viadalt.

A szegedi szimfonikusokat  Héja Domonkos vezényli. Fotó: Frank Yvette
A szegedi szimfonikusokat Héja Domonkos vezényli.
Fotó: Frank Yvette

– Azért ajánlottam orosz estet, mert nagyon szeretem az orosz muzsikát. Az utóbbi másfél évtizedben élen jártam itthon Sosztakovics műveinek műsorra tűzésében; most a IX. szimfóniáját választottam, mert ez az egyik legkönnyebben befogadható, és nem igényel olyan óriási apparátust, mint a többi. Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét nyitánya logikusan következett a koncert időpontjából, a nagyhétből. Ez egy monumentális, tipikusan orosz darab, amit hallva az ember szeme előtt szinte megjelennek a pópák, ikonok, hagymakupolák, harangok és a Jézus feltámadásakor örvendő nép. A középső darabot, Nyesztyerov Harsonaversenyét úgy kaptam – mondja a karmester, aki elárulja: azt tervezik, a jövőben a vidéki színházakat is meghívják majd bizonyos produkcióikkal bemutatkozni az Operaházba.

– Sokat segít nekünk a szegedi operafesztivál is, hiszen több olyan kitűnő szólistánk is van, aki itt tűnt fel. A következő évadban az újra megnyíló Erkel Színházban hasonlóképpen játszanánk majd, ahogy régen. Normális repertoár költözne be, és ott is szinte ugyanazok a szólisták énekelnének, mint az Operaházban. Akik nem örülnek az Erkel megnyitásának, próbálták ezt úgy tálalni, mintha mi ott valami „resztet" próbálnánk majd a közönség torkán lenyomni, ami téves fölfogás, mert ott is minőségi produkciókat szeretnénk létrehozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teszteltük a 2-es villamost - Attila is segítség nélkül utazhat

Akadálymentes peronokat és villamost teszteltünk a csúcsforgalomban. A 2-es vonalon most 20 percenként jár alacsonypadlós villamos. Tovább olvasom