Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Heller Ágnest Szegeden konferenciával ünnepelték

Szeged - Filozófusok köszöntötték Szegeden a filozófusok nagyasszonyát, Heller Ágnest, aki május 12-én ünnepelte 80. születésnapját.
A magyar filozófiai élet kiválóságai jelentek meg a Lábjegyzetek Platónhoz című kétnapos, tegnap zárult szegedi konferencián, amelynek központi témája volt „A szabadság". A 25 tudós előadó, és a tanítványok nevében Gyenge Zoltán, az SZTE Filozófia tanszékének vezetője köszöntötte Heller Ágnes akadémikust, aki 1995-től a szegedi egyetem professzora volt, s 1999-ben innen vonult nyugdíjba, de egykori szobájának ajtaján ma is ott a névtáblája, ami apró jele a személyét övező szeretetnek és tiszteletnek.

Heller Ágnes fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia, de rendszeresen hallatja hangját közéleti kérdésekben is.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Olvasóink írták

 • 13. KolomparBeyonce 2009. május 19. 08:03
  „Na ez meg egy hasznos szakma!”
 • 12. horvathi 2009. május 19. 01:15
  „Úgy látszik, hogy a szombat elmúltával, a mára megmaradt összes 3-4 SZDSZ-es párttag újra munkához látott és megjelent ezen a topikon is...

  De tessék mondani. konkrétan mit is kell tisztelnünk Heller Ágnes filozófiai munkásságán? A baloldaliságát, a kommunista beállítottságát, a cionizmusát, a magyargyűlöletét, vagy mindezeket együttesen? Vagy egyszerűen csak azt, hogy származásáná lfogva tagja volt a Lukács (Löwinger) György által vezette csoportnak.

  Tetszik tudni ez a Lukács (Löwinger) György "filozófus" volt az aki, 1919-ben komisszárként megtizedeltette a szolnoki csatában harcoló magyar vörös katonákat (egy kis magyargyűlöletet, magyarirtást mindig szerettek és ma is szeretnek az elvtársak). Akkori bűncselekményei miatt nem véletlenül kellett emiatt a Szovjetúnióba menekülnie, ahol még a sztálini tisztogatást is túllélte, míg Kun (Kohn) Béla nem.

  Aztán Heller Ágnes elvtársnő, - a "mélyen elnyomott és üldözött másként gondolkodó" - érdekes módon mégis útlevelet kapott Aczél (Appel) György elvtárs MSZMP PB tagtól, amellyel meg nem állt New Yorkig, a Bronxi hitközségig (míg a valódi ellenállók hosszú évekre börtönbe kerültek itthon). És méghogy nincs világösszesküvés a "zárójeles nevűek" részéről?

  Most meg néha újra itthon van és magyargyűlölettel, cionizmussal keverve osztja az észt nekünk. Különösen múlatságos jelenet, amikor a TV stúdiójában a három magyargyűlölő - Heller Ágnes, Gerő (Singer) András, Tamás Gáspár Miklós - egyszerre mondja meg nekünk, hogy mit is kell gondolnunk a világról, azon belül a jelenlegi magyar helyzetről.

  Hát nem és nem! Ha valódi rendszálvltást és demokráciát akarunk, akkor végre tiszta vizet öntenünk a pohárba és látnunk kell, hogy milyen áltudósok és egykori ügynökök akarnak minket tönkretenni és a zárójeles nevűek által a világra erőltetett adósrabszolgaság útján tartani és arról el nem egedni!”
 • 11. joy 2009. május 18. 07:54
  „Mély tisztelettel kívánok sok boldog születésnapot korunk talán legnagyobb, de mindenképp legszabadabb GONDOLKODÓ ELMÉJÉNEK!
  Én nem tudtam bemenni ekőadásaira, de lányom nagyon szerette -pedig TTK-sként nem sok köze volt hozzá, mégis sok előadását meghallgatta.
  Többek között a gondolkodás és a tett szabadságáról.

  Mint alant is látszik, mi ma m.Agyarorszáon szabadan élünk.
  Szabadabban, mint normáliséknál, ahol:
  MINDENKI SZABADSÁGJOGA ADDIG TART, MÍG MÁSOK SZABADSÁGJOGÁT NEM SÉRTI!

  Nos ez az, amit ordas eszmék, terrort, diktatúrát kívánó beteg elmék nem értenek meg soha!
  Ők azok, akik annó zsidóztak, cigányoztak- lágerekbe küldtek, később reakciósoztak, kulákoztak- lágerekbe küldtek, fölforgatóztak -börtönbe zárattak. Ma ők azok, akik komcsi-pufajkásozók, zsidózók, cigányozók, akik gyalázkodnak, rágalmaznak, de szerencsére nincs hatalmuk lágerekbe küldeni, börtönbe záratni becsületes embereket.
  Ők azok, akik utcákon-tereken zavarognak, molotovkoktélall, lőfegyverrel gyilkolnak.”
 • 10. smalltown 2009. május 18. 00:20
  „csak azert, mert magyargyulolonek nevezel mindenkit, aki nem szittya magyarkent gondolkodik...
  Heller Agnesnek tobbet koszonhetsz, mint Orbanodnak, de ezt talan sosem fogod elhinni avagy megerteni.”
 • 9. horvathi 2009. május 18. 00:13
  „Csak azért mert felemeljük a szavunkat egy szélsőségesen magyargyűlölő SZDSZ-es ármánykodásai ellen?”
 • 8. smalltown 2009. május 17. 20:12
  „Ravilagitott a sotetsegre.....

  Magyargyulolo??? Egyszeruen idiotak vagytok.”
 • 7. horvathi 2009. május 17. 12:43
  „Szerintem idevaló a hozzászólás.

  Rávilágított egy SZDSZ-es, szélsőségesen magyargyűlölő "filozófus" cselekményeinek a mozgatórugóira.”
 • 6. smalltown 2009. május 17. 00:51
  „5
  ezt ide szantad?”
 • 5. dodó 2009. május 16. 21:17
  „4. hozzászólás achilleus 2009.05.16. 19:43

  IGAZ! Hozzátenném még, hogy szélsőséges cionista, magyargyűlölő! Zenghet róla dicshimnuszt a regnáló hatalom, de a gondolkodó emberek tudják, az a tíous, aki ha látja , hogy SEGÍTENI NEM TUD, legalább MEGPRÓBÁL ÁRTANI!
  Kíváncs vagyok, egy jobboldali fordulat esetén/után milyen cikk jelenik meg róla a DM-ben.”
 • 4. smalltown 2009. május 16. 17:51
  „Boldog szuletesnapot, jo egeszseget!”
 • 3. Yucca 2009. május 16. 15:57
  „Van ott nagyon sok más tisztelnivaló is!”
 • 2. Hopszli1 2009. május 16. 15:26
  „Te állatfaj, legalább a korát tiszteld.”
 • 1. horvathi 2009. május 16. 11:31
  „Heller Ágnes elvtársnő mióta tekinthető a filozófusok nagyasszonyának?

  Sokkal inkább egy marxista-lukácsista, valamint a saját zsidó öntudatából összekatyvasztott háborodott elme torzszülöttje!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jutott be a döntőbe Ádok Zoli a dalfesztiválon

Szeged - Nem jutott be a moszkvai Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjébe a szegedi származású… Tovább olvasom