Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hello, Szeged! Do you speak English?

Szeged - Magyarország már régóta nem csupán a Balatont és Budapestet jelenti a külföldiek számára. Szeged is felkerült az utazók térképére, de felkészültünk-e erre?
Hogy ezt kiderítsük, hátunkon hátizsákkal turistává változtunk egy napra saját városunkban. Hello! Do you speak English? – kérdeztük mindenkitől, aki csak az utunkba került.

Turistaként mit tehet egy idegen városban az ember? A járókelőket zaklatja. Merre van a Dóm, hol lehet megszállni, hol lehet jót ebédelni. A Kárász utca forgatagában nem könnyű leszólítani a járókelőket, de akárkihez is mentünk oda, szívesen segített. Bár az angoltudást firtató kérdésre a legtöbbször azt a választ kaptuk: just a little bit, azaz csak egy kicsit, kiderült, hogy a szegediek csak szerények, amikor ezt mondják. Ötből négyen, ha néha mutogatva is, de könnyűszerrel útba igazítottak minket.

Angolból, vendégszeretetből 5-ös jár Szegednek.
Fotó: Segesvári Csaba

Turistáskodásunk első negyedórájában találkoztunk Carine Nasival. A kameruni diák 2005 óta tanul Szegeden. Azt mondja, nem szokott gond lenni az ügyintézésnél, bár nem jellemző, hogy tudnának angolul a különböző hivatalokban. Ő mindig megkér valakit, aki beszél angolul, hogy segítsen elintézni az ügyeket, és előbb-utóbb mindig akad, aki tud segíteni – tette hozzá.

A szegedi hátizsákos séta során úgy alakult, hogy gyógyszertárba kellett mennünk sebtapaszért. A papucs kikezdte az utazó lábát. Mikor sebtapaszt kértünk az ablaknál, a gyógyszerész hölgy kissé rémülten csak annyit mondott: - Hú, most bajban vagyok. Elég volt azonban sebes lábunkat megmutatni, és már érkezett is a segítség. Hogy milyen tapaszt kérünk, arra a nyelvi akadályok miatt nem térhettünk ki, de éppen megfelelt, amilyet adtak. Az étteremben, amelybe betértünk, kétnyelvű étlapokkal oldják meg a nyelvi kérdést, de a pincérek is szereztek már elég gyakorlatot ahhoz, hogy ne legyen semmi gond.

Szeged is felkerült az utazók térképére, de felkészültünk-e erre? Fotó: Segesvári Csaba

Kaján mosollyal léptünk be a MÁV igazgatóságának Kossuth Lajos sugárúti épületébe, mondván, a pénztárosoknak biztos beletörik a bicskájuk az angolba, de sziklaszilárd előítéleteink szertefoszlottak, amikor a jegypénztárnál elhangzott: a little bit. A pénztáros hölgy, aki saját bevallása szerint csak egy kicsit beszél angolul, részletesen elmondta, hogyan juthatunk el Szegedről Pozsonyba, mennyibe kerül a jegy, hol kell átszállni, és mikor érünk a szlovák fővárosba. Bár az árakat az üvegen keresztül mutatta meg nekünk a vonatkozó táblázatokon, mindezt végtelen türelemmel és kedvességgel tette. Üzenjük neki: angolja nem csak „a little bit". A mellettünk álló franciák már sokkal jobban rákészültek a beszélgetésre, ők hoztak magukkal egy franciául és magyarul is beszélő barátot. Hiába, aki nem beszél idegen nyelveket, annak tolmácsra van szüksége.

Egy külföldinek a legnehezebb dolga éppen a Tourinform irodát megtalálni Szegeden. A szegediek sem tudják, hogy hol is van pontosan. A belvárosi információs kunyhók csak június elsején nyitnak, az egyik Dugonics téri udvarban megbúvó iroda pedig nincs éppen szem előtt. Egy segítőkész fiatalember javaslatára – aki szintén „csak egy kicsit" beszélt angolul – egy utazási irodába tértünk be, ahol egy perc alatt és szinte hibátlan angollal magyarázták el, merre induljunk.

Hátunkon hátizsákkal turistává változtunk egy napra saját városunkban.
Fotó: Segesvári Csaba

A Tourinform munkatársait már úgy gondoltuk, felesleges tesztelni. Igazunk volt. A hölgyek elárulták: öt nyelven tudnak beszélni az utazókkal. Angolul, németül, portugálul, spanyolul és olaszul is kiválóan beszélnek. A külföldiek részletes, többnyelvű programajánlót kapnak tőlük, és egy térképet, amelyen minden szegedi nevezetesség szerepel. Mindehhez a szegedi szállodák, panziók és kempingek listája is jár a szokásos árakkal, hogy ne érje őket meglepetés. A Szegedre látogatókat el lehet halmozni programokkal, sokan csak egy-két napra jönnek, de itt ragadnak akár egy hétre is. Panaszkodni csak a parkolásra szoktak – mondják a Tourinformban.

Parkolás

Egy külföldinek már az is problémát okoz, hogy parkolójegyet vegyen. A szűkszavú táblákat még egy magyarnak sem könnyű megfejtenie. Hogy az elvontatott kocsit hogy lehet visszaszerezni, az még magyarul sincs kiírva. Bár kérdés, hogy ezzel a feladattal egy külföldi hogyan tudna megbirkózni, nem akartuk az egész délutánt hasztalan kérdezősködéssel tölteni, vagy megvárni a „lopós autót", ezért csaltunk egy kicsit, és a telefonszámot, amelyen elszállított autónk után érdeklődhetünk, az interneten kerestük meg. A parkolási céggel is tettünk egy angolpróbát. Kérdésünkre ezúttal nem a már megszokott „little bit" volt a válasz, hanem egy határozott „no". Nem adtuk fel, addig ismételgettük, hogy elvontatták a kocsinkat, amíg a telefonos férfi meg nem unta, és hátra nem kiáltott: – Katiii! Valami inglis! Kati kérdésünkre, hogy ő beszél-e angolul, már rávágta a megnyugtató „a little bit"-et. A kicsit akadozó, de azért hasznos beszélgetésünkből megtudtuk, hogy elvontatott kocsinkat a Körtöltés utca végén vehetjük át este tízig.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Boytronic 2009. július 26. 18:12
  „Aqila non capat muscas.....Akik helyesirást próbálnak keresni a fórumokon,szélmalomharcot vívnak és valjuk be,okoskodnak de nem kicsit érdemben a cikkhez meg nem szólnak tehát kötözködnek de megtehetik hisz ez a helyerre is jó!!Nyugodtan fikázhatsz beszólhatsz sőt alázhatsz...még csak képen sem vág senki..és lett egy jó napod!!!::::)))))”
 • 95. daveedbrown 2009. július 23. 18:26
  „yes we are...”
 • 94. gkovacs 2009. május 22. 20:37
  „Itt nem azokról van szó, akik egy-két betűt mellélütnek, hanem azokról akik tépik a szájukat, miközben fogalmuk sincs a MAGYAR helyesírás szabályairól. Nem kell sem magyar tanárnak (így két szóban), sem akadémiai professzornak lenni ahhoz, hogy valaki ne tömje tele írásait helyesírási hibákkal.
  Az igényesség már sajnos elveszett tudomány ... Little bit messed up, don´t you think? :-)

  "71. hozzászólás Boytronic 2009.05.20. 20:54

  Tetemre hivtak,s lám itt vagyok.Mi a bajotok a j/ly helyesirással ti nagyon de nagyon képzettek,rengeteg pályát tévesztett magyartanár moralizál a neten,és teljesen szétesnek hatalmasnak hitt tudásuktól ami vagy van vagy nincs.?Azért arra kiváncsi lennék,hogy akik most itt "verik a nyálukat"a nyelvismereti jártasságukkal,valójában mi lehet ebből a valós tudás és mi az amit itt közkincsé tesznek,persze minden magamutogatási szándék nélkül..??Okoskák még a legnagyobb műveltségü emberkékkel is előfordul az hogy elir,vagy úristen:-elüt egy-két betüt,na most ezen csámcsogni viszont lehet,de nekem nem a ti nagy tudásotok jön le ezekből,hanem valami egészen más,persze tudásotokban isten ments hogy kételkedjem,meg van az itt a vak is látja!!!..."”
 • 93. gkovacs 2009. május 22. 19:08
  „Klj_54 #3 "Tud-e olyan helyet mutatni, ahol valóban meglehet egy idegennyelvet tanulni?"
  Talán először a magyar nyelvet kellene megtanulni, pl. ha az ige is az igekötő között más szó áll, akkor mindhármat KÜLÖN kell írni. (meg lehet tanulni!)”
 • 92. flexsnake 2009. május 22. 12:30
  „91. ő tudja értékelni a humort, ellenben a sok savanyú emberrel.
  Aztán mi lesz ha mondjuk a hivatalos nyelv lesz a lóvári? :D He?
  Dik má!”
 • 91. miniszterelnok 2009. május 21. 20:29
  „90. Meg az asszonykadnak sincs ilyen jo humora. :DD”
 • 90. flexsnake 2009. május 21. 20:21
  „87. neked is szar lesz megszokni ha a hivatalos nyelv mondjuk a cigány lesz :D”
 • 89. Boytronic 2009. május 21. 18:36
  „jav:-alapból vagy nagy "maszk"..remélem igy jó tanárnö vagy úr???”
 • 88. Boytronic 2009. május 21. 18:31
  „Ebben tökéletesen igazad van kedves .suhym..fedőnevű megfigyelő(::M)jó érzés melenget amikor ennyi tanult ember között szippantja az oxigént az ember,értékes hozzászólásodból látom te nem képzett ,hanem alaból vagy nagy "maszk"és most ha tudnék latinul mondanám hogy a "sas nem fogdos legyeket"de nem ismerem a nyelvjárást:::))))))..86..”
 • 87. sörpocak 2009. május 21. 18:22
  „Miért én tanuljak meg nyelveket? Bár nem haszontalan! Sőt!!! Ha kimegyek külföldre, az első, hogy valamennyit tudjak kérdezni, étteremben rendelni. Ha valaki idejön, a minimum, hogy alapvető mondatot tudjon kinyögni. De azt várják, mindenki beszéljen englisül!És boruljon a lábai elé, mert ő külföldi.”
 • 86. .suhym. 2009. május 21. 18:08
  „71."Boytronic"!

  Si tacuisses, philosophus mansisses!

  A j/ly használata nem "nagyon képzettség" kérdése, hanem alap, ugyanúgy, mint az ikes igék használata, és a hol kérdésre -ban, - ben, hová kérdésre - ba, - be.......etc.
  Ezekhez nem kell sem magyar tanárnak, sem nyelvésznek lenni, hanem csak meg kellett (volna) tanulni az általános iskolás tananyagot magyar nyelvtanból!:))))))”
 • 85. Mignon 2009. május 21. 12:25
  „Igy van. Helyes.
  :)”
 • 84. flexsnake 2009. május 21. 12:17
  „CSak az veszt aki játszik, én nem játszom. Tényeket közlök.”
 • 83. Mil 2009. május 21. 10:22
  „Én ha külföldre utazunk nyaralni, általában szoktam venni valami útikönyvszerűséget, amiben benne vannak a legfontosabb kifejezések az adott ország nyelvén. Mondjuk ezzel nem sokra megyek, ha választ is várok, de ha pl. csak venni, kérni kell valamit, akkor jól jön. De a köszönéseket sztem alap tudni. Meg hogy köszönöm stb.”
 • 82. lopicigazsi 2009. május 21. 08:45
  „Gratulálok az előremutató, kritikai szemlélethez! Nagyszerű írás!”
 • 81. klj_54 2009. május 21. 07:22
  „Sosem gondoltam volna, hogy nosztalgiám támad az első Xt-m iránt.
  Ez a bizonyos ékezettel írok vagy ékezet nélkül akkoriban ment, nagyon.
  Volt akit egy rövid idézettel tudtam elgondolkoztatni:
  "Hajnali szárnyalás", no ez az amikor jól jön a repülő ékezet:)
  További kellemes zártkörű anyázást kivánok :-)”
 • 80. miniszterelnok 2009. május 21. 01:27
  „Edes vagy Mignon. :))”
 • 79. Mignon 2009. május 21. 01:17
  „miniszterflexielnok

  :):):)”
 • 78. miniszterelnok 2009. május 21. 01:07
  „targyilagos”
 • 77. miniszterelnok 2009. május 21. 00:51
  „koztiszteletnek”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatért a határsértő

Röszke - Egy órával kitoloncolása után ismét illegális határátlépéssel próbálkozott egy szerbiai… Tovább olvasom