Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Hely kell a fogászoknak, a leendő mérnököknek

Több mint négyszáz ingatlan tartozik a Szegedi Tudományegyetemhez. Az ezen épületekkel, telkekkel való gazdálkodás fontosságára hívta föl a figyelmet az SZTE gazdasági tanácsa. Az egyetemi építkezések, telekcserék részleteiről kérdeztük Szabó Gábor rektort.
Jól halad az egyetemi építkezés Újszegeden. Fotó: Karnok Csaba
Nemcsak a szegedi Tisza-part két oldalán, hanem Hódmezővásárhelyen, illetve a Balatonnál is találunk egyetemi épületet, telket. Több mint négyszáz állami ingatlan kezelője a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Így nem csoda, hogy az ingatlangazdálkodás fontosságára hívta föl a figyelmet az intézmény új testülete, a gazdasági tanács.

– Most nem új ingatlanokra, hanem beruházásra van szükségünk – mondja Szabó Gábor, az SZTE rektora. Példaként pedig azt mondja: el kell helyezni a fogorvosi kart, s a műszaki képzést.

Új épületért kiált az SZTE tizenkettedik kara, a fogorvos-tudományi kar. Az ezután bővülő műszaki képzés számára viszont már meglévő, de átalakított épületek is alkalmasak. Például: műszaki laborok elhelyezését ajánlotta föl az algyői Jura Ipari Park. Az egyetem – a Szeged önkormányzatával évek óta eredményes ingatlancsere keretében – szeretné elnyerni a Moszkvai körút 1–3. szám alatti épületet. A rektor elárulta: a leendő mérnökök oktatása várhatóan nem igényel egy új, tizenharmadik kart, mert az élelmiszer-ipari főiskolai kar eddigi szakjaira alapozva fejlesztik a műszaki képzést.

– Nemzetközi események megrendezésére is alkalmas uszodát szeretnénk építeni – Szeged önkormányzatával együttműködve – hattyasi, korszerű sportközpontunkban – avatott be az egyetem terveibe a rektor. Az összes sportoló ott edzhetne, hiszen máris adott a kiegészítő sporttevékenységre alkalmas infrastruktúra – például erőfejlesztő szalon, tornaterem, több szabadtéri pálya. Sőt: ha a területen fölhúznának egy könnyűszerkezetes épületet, akkor Szegedre kerülhetne a budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokság pályája is.

Új mérnökszakok

A műszaki képzéshez tartozó újdonságok közé tartozik a már létező anyagmérnöki szak, a következő évben induló környezetmérnöki, biomérnöki, termékfejlesztő mérnöki, valamint a műszaki menedzser és a mechatronika (a gépészet, az elektronika és a számítógépes irányítást magába foglaló) képzés.

Sok érv szól amellett, hogy az egyetemi sportközpont területén épüljön föl Szeged új uszodája – véli Szabó Gábor. Így például: az újszegedi uszodákból Hattyasra járhatna edzésre az összes szegedi sportoló, vagyis a közönségé maradhatna az összes ottani létesítmény. Aztán: a szenátus kimondta, hogy az egyetemen két félévig kötelező a testnevelés, vagyis 15 ezer hallgató mozog a hattyasi területen. Arról nem is beszélve, hogy a diákok körében nagy az igény a délutáni és az esti sportra. Az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése növelné az egyetem, s ezáltal Szeged vonzóképességét, vagyis a csökkenő gyereklétszám ellenére is számítani lehetne a város gazdasága számára is fontos fogyasztó, a nagyszámú diákság jelenlétére.

A József Attila tanulmányi és információs központ mellett a Dél-alföldi innovációs tudásközpont épületével is büszkélkedhet az SZTE. Szabó Gábor örül, hogy jól haladnak az építkezések Újszegeden, illetve látványos a Kálvária sugárút elején a gazdaságtudományi kar otthonává váló egykori iskolaépület újjászületése. Az Öthalmi úton két újabb házat újítanak föl, az így kialakuló diáklakásokkal bővül a kollégiumi férőhelyek száma. A rektor arra is büszke, hogy valamennyi kollégiumuk folyamatosan korszerűsödik. Elodázhatatlan feladat viszont a Dugonics téri egyetemi központ felújítása, de a műemlék épület rekonstrukciója csakis egyetemi pénzforrásból nem lehetséges, ezért szeretné Szabó Gábor, ha e feladat belekerülne a második nemzeti fejlesztési tervbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérházfelújítás a kiskörúton

A kiskörúti bérházak felújítása a napokban a Lófara felőli oldalon folytatódik. Tovább olvasom