Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Helyben jóval olcsóbb a sárga pók

Szeged - Rugalmasabb lesz júniustól a szegedi sárga pók. Ha elszállításkor a „tetthelyen" kifizeti a bírság negyedét az autós, nem viszik el a járművét. Ellenben szigorodik a tárolás rendje: a Csáky utcai telepen csak feleannyi ideig várnak az autó tulajdonosának jelentkezésére, mint korábban. Aztán a Szepark árverésen értékesíti a kocsit.
A sárga pókautó egy nap átlagosan 20–30 tilosban álló autót visz el szegedi közterületről. Eddig nem lehetett meghatni a Szegedi Közlekedési Társaság parkolási üzletága vontatójának vezetőit: ha a közterület-felügyelők vagy a rendőrök jelezték, hogy tilosban parkol, vagy akadályozza a forgalmat egy jármű, azt a cég sárga pókja elszállította a Csáky utcai telepre.

Kemények a büntetési tételek: a tulajnak egy személyautóért bruttó 13 ezer 590, egy teherautóért viszont a háromszorosát, 38 ezer 40 forintot kell kifizetnie az újrókusi telepen – aznap. 24 óra elteltével ugyanis a költségek tovább emelkednek: naponta 990 forinttal, ez a tárolási díj. Részletfizetés, kedvezmény nincs.

Júniustól viszont rugalmasabb lesz az elszállítás rendje – a közgyűlés döntése szerint –: aki észreveszi, hogy viszik az autóját, helyben fizethet. Készpénzben a pókos autó emberei szedik be az eredeti viteldíj negyedét – tudtuk meg Forrai Gábortól, az SZKT forgalmi és parkolási üzletág-igazgatójától. Ha az autó gazdája nem akarja kifizetni a 3400 forintot, akkor a pók folytatja a szállítást.

Aki észreveszi, hogy viszik az autóját, helyben fizethet. Fotó: Miskolczi Róbert
Aki észreveszi, hogy viszik az autóját, helyben fizethet.
Fotó: Miskolczi Róbert

A kocsik zömét – nyilván a borsos költségek miatt – még a beszállítás napján kiváltja a gazdájuk. Ezután valószínűleg még gyorsabban lépnek az autótulajdonosok, mert a telep rendje júniustól szigorodik. Eddig a bent ácsorgó autóknak a közterület-felügyelet egy hónap után kerestetni kezdte a tulajdonosát. Aztán, fél év elteltével – állapottól függően – értékesítették, vagy roncsautónak bontóba vitették a járműveket, miközben még 11 ezer 910 forintot felszámoltak az értékesítésért.

A szigorúbb új rendszerben is 1 hónap után a közterület-felügyelet szólítja fel az autóst, hogy 15 napon belül szabadítsa ki a járművét, de ha nem reagál, vagy lemond a járművéről, akkor a korábbinál jóval hamarabb, 3 hónap után beindul az eladási folyamat. Vagyis felértékelik a kocsit, amit a helyi és két országos napilapban közzé kell tenni, majd árverésen értékesítik.

Olvasóink írták

 • 7. Besenyő_Pistabácsi 2009. május 21. 16:53
  „Micsubicsi! Elárulod, hogyan tud valaki hátsója lóhúst enni?? Mert én el se merem képzelni! Hihi :)”
 • 6. Zsoltee0716 2009. május 21. 11:32
  „Majd meglátjuk hogy a több millás autókat is elmerik-e vinni, jah meg a külfödi rendszámuakat.
  Hány tonnát bír el ez a kicsi kocsi.
  És ha egy nyerges kamion(+pót) áll tilosban azt hogyan viszitek el, hívjátok a troli vontatót?
  Ugy látom a Szepark rosszul végzi a dolgát.”
 • 5. Besenyő_Pistabácsi 2009. május 20. 21:23
  „Ez szent igaz, nap mint nap tapasztalnék én magam is hasonló igazságos küldetést. Vagy is ha mérlegelni kell akkor inkább mindig a kispolski avagy a jugó autók élveznek sűrgősségi elsőbbséget elszállításkor, mintsem a zebrán parkoló Lexus terepjáró és társai! Én még olyanokat nem láttam a pók után himbálódzni
  Ki lehet az edzőjük a döntéshozóknak?????”
 • 4. Moon 2009. május 20. 19:52
  „Könyörgöm legalább egyszer látnék cipelni az elit márkák közül (semmi rekléám). A büdöséletbe hogy lehetséges hogy egyetlen 8mFt- feletti géperejű járgányt sem visznek el soha? Micsoda piszok rosszindulat?!U.I. :Pedig volna mit vinni!”
 • 3. micsibucsi 2009. május 20. 19:48
  „Ezen üzletág minden képviselőjének, vele a parkolási rendszer valamennyi munkatársának a püspökfalatja egyen bőségesen lóhúst !!!!!”
 • 2. Kraftwerk 2009. május 20. 18:11
  „Még valami előző hozzászólásomhoz:
  Egyszer megfogadtam,felveszem videóra,hogy Szegeden hogyan is szállítják el az autókat!!!!!
  Nap mint nap látom,a Kossuth Lajos sugárúton ahogyan ezek a remekül kiképzett droidok vezetik ezeket az autókat!!!!
  Egy pár példa:
  Keresztben az úton,padkának csapódik,fényezés-futómű(általában)sérül,a gumikról nem is beszéltem(megfordul a forgásiránya,tönkremegy),stb.....stb......
  De természetesen mikor bekerül a telepre,egyből kitöltik az"adatlapot"rá,miszerint:elhasználódott,kopott fényezés többhelyen horpadás,sérült dísztárcsa,stb.....stb....megfogalmazásokkal!!!
  Szóval,mikorra beér a jármű a telephelyre,már szinte kész RONCS,állítólag!!!!
  Én egyébként minden elszállított autó tulajdonosa helyében KÁRTÉRÍTÉST kérnék!!!!!
  Aljas,haszonleső banda!!!”
 • 1. Kraftwerk 2009. május 20. 18:03
  „Érdekes,arról nem beszél se a cikk,se Forrai Gábor,hogy a Szepark Kft.működése-tevékenysége ALKOTMÁNYELLENES!!!!!!!Ugyanis,nem olyan rég Szlovákiban pont egy ilyen céget szüntettek meg,mert Európai Unió ellenes cselekedetbe ütközött!!!!!
  Nálunk ez másképp megy:
  Rossz helyre parkolsz,észreveszed,odamész a Lopomobilhoz,és megkéred,tegye már le az autómat.......
  A válasz:Akkor kérem a büntetés negyed összegét kifizetni,NEKEM!!!!!!(ide zsebbe)!!!!!!
  Remek kis korrupciós lehetőség ez,megint lehet majd zsebre dolgozni a dillettánsoknak,a vezetőség ezek utáni milliós éves prémiumjairól meg nem is beszélve!!!!!!
  Azzal viszont egyetértek,hogy a balesetveszélyes,és rendszeresen tilosban pofátlanul parkoló autósoknak elviszik autójukat,mert nem bír 2 m-t gyalogolni az illető.......
  De azzal viszont NEM ÉRTEK EGYET,hogy miért is kell nekünk(autósoknak)parkolási és egyéb ilyen"közgyűlésen meghatározott"pénzeket kifizetnünk,mikor az utak,parkolók,és egyéb ilyen,parkolásra használható hely az ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL ÉPÜLT!!!!!!
  Tessék már ezen elgondolkodni!!!!
  Egyébként meg:Magyarország a Hülyék országa lett!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranycsapattól az aranyszőrű bárányig

Szeged - Az idei évad tapasztalatainak birtokában állította össze a Szegedi Nemzeti Színház vezérkara a következő szezon programját. Tovább olvasom