Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Helybenhagyták az ároktői banda elsőfokú ítéletét

Szeged - Helybenhagyták az ároktői banda elsőfokú ítéletét
Két tényleges életfogytiglant emelt jogerőre a Szegedi Ítélőtábla az ároktői bűnbanda perében, amelynek hat tagja idős embereket támadott meg és rabolt ki, akik közül ketten belehaltak a bántalmazásba. A másik négy férfi első fokú ítéletén sem változtattak.
Helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét az ároktői banda büntetőügyében pénteken a Szegedi Ítélőtábla. Ennek értelmében idősebb Rostás Elemért és Rostás Henriket társtettességben elkövetett emberölés és rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és egyéb bűncselekmények miatt tényleges életfogytiglannal sújtották. A másik négy férfi közül Molnár István életfogytiglant kapott, amelyből legkorábban 30 év múlva szabadulhat, ifj. Rostás Elemért 8 év fegyházzal, Rostás Andrást 20 év fegyházzal, Kolompár Andrást 10 év fegyházzal sújtották.


Ároktői banda: Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a Szegedi Ítélőtábla. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Megírtuk: a hat férfi 2008 végén és 2009 elején támadott meg és rabolt ki időseket, akikről úgy gondolták, hogy jó anyagi körülmények között élnek: ketten belehaltak a sérüléseikbe. Első fokon tíz betörésben tisztázta a bíróság a férfiak szerepét. R. Elemér és öt társa ellen 2011-ben emeltek vádat, de a banda tagjai közül tavaly többen kikerültek az előzetesből, mivel nem született ítélet a törvényben meghatározott idő alatt. R. Elemér és egyik fia a házi őrizetből Svájcba szökött, ahol nem sokkal később elfogták őket.

Az ügyész a tényleges életfogytiglant kapó férfiak kivételével a többi vádlott büntetésének súlyosításáért fellebbezett, míg a védők felmentést vagy enyhítést kértek. Rostás Henrik védője a két héttel ezelőtti tárgyaláson büntetőeljárás felfüggesztését kérte, mondván ez a büntetés sérti emberi méltóságát, nemzetközi egyezményt is.

Ároktői banda: Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet a Szegedi Ítélőtábla. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A pénteki határozathozatalon az Ítélőtábla az összes első fokon kiszabott büntetést jogerőre emelte, nem találtak egyetlen olyan eljárási szabálysértést sem első fokon, ami miatt hatályon kívül kellett volna helyezni az ítéleteket, de az enyhítéseket és súlyosításokat sem tartották indokoltnak. A tanácselnök kijelentette: az első- és a harmadrendű vádlott oly mértékben veszélyes a társadalomra, hogy esetükben csak a tényleges életfogytiglan kiszabása volt az egyetlen lehetőség.
A Fővárosi Törvényszéken januárban hozott elsőfokú ítéletet az ároktői bandaként elhíresült hat vádlott ügyében, akik idős emberekhez törtek be, és kettőt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy azok belehaltak a sérüléseikbe.

Ahogy korábban írtuk, első fokon R. Elemér és R. Henrik tényleges életfogytiglant kapott, R. Henrik ügyvédje ezért a büntetőeljárás felfüggesztését kérte, mondván a TÉSZ sérti védence emberi méltóságát. A banda 2008 végén és 2009 elején támadott meg és rabolt ki időseket, akikről úgy gondolták, hogy jó anyagi körülmények között élnek: ketten belehaltak a sérüléseikbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentőit keresi az 56-os katona

Horváth Ferenc a forradalom után Dániába szökött – ma hazajár Szegedre. Tovább olvasom