Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Helyet kell csinálni a leendő elsősöknek

Törvénymódosításra van szükség, hogy minden elsőst be tudjanak iskolázni, a korábbinál ugyanis több diák lesz, az osztálylétszámokat viszont szigorúan limitálja az új jogszabály. Csongrád megyében várhatóan Szegeden és Csongrádon íratnak be a tavalyinál több gyereket az általános iskolákba.
Nem került be az új köznevelési törvénybe az a passzus, amely korábban az iskolai osztálylétszámokban engedett némi bővítési lehetőséget a preferált intézmények számára. Míg tavaly még volt arra lehetőség, hogy a maximálisan megengedett 27 fő helyett akár 32-vel indítsanak osztályt, a jelenlegi szabályok szerint már nincs. Pedig éppen a most következő tanévben lenne erre különösen nagy szükség, hiszen a korábbinál több gyerek kezdi meg az iskolát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ezért törvénymódosítást szorgalmaz.

Az új köznevelési törvény minden 6 éves gyermeket tankötelesnek tekint, szülői kérésre immár nem lehet visszatartani a gyerekeket az óvodában. Ezzel a lehetőséggel eddig szívesen élt a szülők egy része, arra hivatkozva, hogy plusz egy év csak jót tesz: kitolódik a felhőtlen gyerekkor időszaka, és a gyerek érettebben kezd bele tanulmányaiba. Mivel ez a kiskapu bezárult, és csak szakértői véleménnyel hosszabbítható meg az óvodás kor, nyilvánvalóan több gyereket iskoláznak be idén: a visszamaradt 7 és esetleg 8 évesek mellett szinte valamennyi hatévest is.Mivel az általános iskolai beíratásokig még van egy hét, nincsenek még pontos adatok arról, mely városban hány elsős kezdi meg tanulmányait. Egyelőre úgy tűnik, egyedül Szegeden lesz a korábbi évekhez képest lényegesen több gyerek. A mostani tanévet 1519 elsős kezdte meg, a 2013/2014-es tanévre azonban – az előzetes igényfelméréseket alapul véve – várhatóan 1550-1600 gyereket íratnak be a tankerület intézményeibe. Szegeden ezért 3, Sándorfalván pedig egy pluszosztály indítására van esély. Hogy mely intézményekben, arról az április 8–9-i beíratások alapján döntenek.

Csongrádon tavaly 7 első osztály indult. Ebből 5 állami fenntartású iskolában, kettő pedig a katolikus általános iskolában. Összesen 153 elsős kezdte meg tanulmányait. Idén 223 tanköteles gyermek van a városban, tavalyi adatok alapján azonban 150-170-nél többre nem becsülik a ténylegesen beiratkozók számát. Itt viszont láthatóan még előfordulhat, hogy szükség lesz pluszosztályra. A többi városban az előzetes felmérések szerint nem nő meg jelentősen az elsősök száma.
Hódmezővásárhelyen 450- 460 beiratkozóra számítanak – ugyanannyira, mint tavaly –, akiknek így nyilvánvalóan elég lesz a 14 állami és 5 egyéb fenntartású osztály. Szentesen is valószínűleg marad a 9 osztály. Eddig 221 elsős beíratása biztos, ami a tavalyi 264-hez képest ugyan kevesebb, ám több gyerek sorsa még a bizottság döntésén múlik. Mórahalmon várhatóan 72 elsőst íratnak be, itt azonban az osztályok sorsa még bizonytalan. Úgy tudjuk, a polgármester kezdeményezésére egyházi osztály is indul, ám hogy egy vagy kettő, még nem lehet tudni. Attól függően, hogy hány gyereket iskoláznak be ezekbe, indítanak egy vagy két állami osztályt. Tavaly 3 elsős osztály indult. A makói tankerületi igazgatót nem sikerült elérnünk, a kisteleki pedig azt mondta, nincsenek birtokában ezek az adatok.

Több gyerek, kevesebb tanár
A kötelező nyugdíjazás miatt jövőre kevesebb pedagógus tanít majd az iskolákban. Az országosan érintett 3769 pedagógusnak mindössze 25 százaléka választotta azt, hogy továbbra is katedrán marad, tehát fizetést, nem pedig nyugdíjat kér. A Klebelsberg-központ összesítése szerint 450-nél több szakoktató, közel 380 zenetanár, 140 tanító és közel ennyi szakképző tanár hagyja el a pályát. A matematika és a fizika szakos tanárok száma pedig meghaladja a százat. Csongrád megyében összesen 7158 főállású pedagógus dolgozik, 1373-an nem állami intézmény alkalmazottai. A nyugdíjas korú tanárok száma 43, közülük mindössze tízen kérelmezték továbbfoglalkoztatásukat.

Olvasóink írták

 • 19. Jozsoci 2013. április 01. 03:30
  „18. X_Y 2013.03.31. 10:10
  Kedves XY.
  Élelmiszeripari mérnök, kereskedelmi főiskola, informatikus.
  Üdv, Joe.”
 • 18. X_Y 2013. március 31. 10:10
  „16. Jozsoci 2013.03.31. 04:30

  ", hogy utána három diplomám lett "

  Könyvtár, Népművelés, Szociológia?”
 • 17. cat49 2013. március 31. 09:41
  „Jozsoci, nem attól van 3 diplomád, hogy sokan voltatok egy osztályban és nem is attól hogy a Madáchban. S ha diplonáidat sorbaveszed, látod: mások az elvárások, amiknek a következő generációt meg kell feleltetni. Nekik kevésbé leexikális tudásra, annál inkább képességekre, készségekre van szükség. Az pedig tömben nem megy.”
 • 16. Jozsoci 2013. március 31. 04:30
  „Mi 36-an voltunk egy osztályban a Madáchban. Olyan tanáraim voltak, hogy utána három diplomám lett (nem féldisznóért.).”
 • 15. Nornora 2013. március 30. 21:59
  „Exdeus:
  " A megoldás egyszerű, más intézményt kell a szülőnek választani, és az jó lesz a gyereknek."
  Ezzel csak az a probléma, hogy a gyerek oda járhat, ahová az állandó lakcíme szerint tartozik. Ha máshová akar járni, akkor vagy szerencséje lesz, és lesz még hely az osztályban, vagy marad a kijelölt iskolában. Szóval nem nagyon lehet itt ugrálni...”
 • 14. X_Y 2013. március 30. 20:57
  „12. exdeus 2013.03.30. 19:34
  "A 32 fő városunkban szerintem nem ritka jelenség... Így nem értem a kedves kommentelők e téren való felháborodását. Főleg a belvárosi vagy felkapott köznevelési intézményekben van magas létszám."

  Nem annyira a "felkapott" iskolákban hanem bizonyos kerületekben, ahol emiatt olyan is a színvonal....

  "A megoldás egyszerű, más intézményt kell a szülőnek választani, és az jó lesz a gyereknek."

  Vagy másik országot..”
 • 13. dodoni 2013. március 30. 19:53
  „Mi lenne, ha nem két, háromezerrel lenne több gyerek, hanem ami a népesség fennmaradásához minimálisan kell, tehát ötvenezerrel többel? Akkor már a világvégét vizionálná a DM?”
 • 12. exdeus 2013. március 30. 19:34
  „A 32 fő városunkban szerintem nem ritka jelenség... Így nem értem a kedves kommentelők e téren való felháborodását. Főleg a belvárosi vagy felkapott köznevelési intézményekben van magas létszám.
  A megoldás egyszerű, más intézményt kell a szülőnek választani, és az jó lesz a gyereknek.

  Macs, és egy év múlva kevésbé lesz fáradékony a gyerek??? Nem, sőt, ha vár még egy évet, nehezebb lesz regulázni is, ha épp arra van szükség.
  Nem mondom, hogy ez a mostani a jó helyzet, ill. az, csak nem durr bele bumm kellett volna bevezetni, mint annyi minden mást is kicsiny országunkban.”
 • 11. Mizujs 2013. március 30. 18:57
  „X_Y !!
  De kell heti 5 testnevelés óra, hogy végig bírják baktatni a békemenetet, ahová kivezénylik őket! Az nem baj, hogy fogalma sincs arról, mi van a transzparensre írva, a lényeg, hogy bírja cipelni.”
 • 10. X_Y 2013. március 30. 18:42
  „9. Mizujs 2013.03.30. 17:44
  "32 fős elsős egy osztályban????? Na, nesze neked esélyegyenlőség!!!"

  Ezért írtam hogy innentől az állami fenntartású "iskola" igazából csak gyerekmegőrző...

  Az oktatási rendszer tudatos lezüllesztése folyik: az általános iskolákban, középiskolákban és a felsőoktatásban is.

  Diktatúrákban nincs is veszedelmesebb mint egy művelt, önállóan gondolkodni képes "alattvaló"...”
 • 9. Mizujs 2013. március 30. 17:44
  „32 fős elsős egy osztályban????? Na, nesze neked esélyegyenlőség!!!

  Ja, ezek az "észlények" azt hiszik, hogy a termek falai gumiból vannak? Vagy falat kell bontani?”
 • 8. ketrin72 2013. március 30. 16:44
  „Agyrém”
 • 7. X_Y 2013. március 30. 15:50
  „Semmi gond: az iskola átalakul gyerekmegőrzővé.
  Majd módosítják az Alapizé után a Köznevelési Izét is: elég ha 5. osztály végére a "zemberek" gyereke eljut odáig hogy a betűk ismerete meg a számok 1-től 10-ig. Egy közmunkásnak ennyi elég is: a nevét nagyjából le tudja leírni oszt´ jónapot...”
 • 6. zoolii 2013. március 30. 12:58
  „Ebben a nagy nemzeti, népi, polgári vagy mittudoménmilyen oktatási rendszerben egy valami nagyon felesleges tényező van: a GYEREK! Mocskosul nem illenek bele a képbe, csak bezavarnak mindenbe. Itt csak az a lényeg, hogy minden ésszerűtlen agyament teóriájuk átmenjen, és senkit nem érdekel, hogy milyen áron!”
 • 5. macs 2013. március 30. 12:48
  „Megértem, ha egy gyerek betöltötte a 6. életévét, akkor menjen iskolába, mert a törvényben így szabályozták, de arra gondolt valaki, hogy a gyerekek nem egyformán fejlődnek? Régen, amikor eszi, nem eszi alapon mindenkit beiskoláztak, még azokat is akik augusztus 31-én lettek 6 évesek, akkor is hamar kiderült, hogy a gyerekek közül sokan alkalmatlanok még az iskolára. Nem szellemi képességeikkel, inkább érettségükkel volt probléma, csak hamarabb fárad el mint a többiek. Nem tud úgy figyelni, nem tudja úgy fegyelmezni magát, mint ahogy elvárják tőle. Sajnos hamar rájuk sütik, hogy deviánsak, pedig nem azok. Lemaradnak, elmaradnak, és egy idő után már behozhatatlan hátrányba kerülnek. Ördögi kör!
  Nem kéne egy kicsit gondolkozni ezen, hiszen akik a törvényeket hozzák, feltételezem konzultáltak szakemberekkel! :-)”
 • 4. tzs_szeged 2013. március 30. 10:27
  „"A Klebelsberg-központ összesítése szerint 450-nél több szakoktató, közel 380 zenetanár, 140 tanító és közel ennyi szakképző tanár hagyja el a pályát. A matematika és a fizika szakos tanárok száma pedig meghaladja a százat."

  Ezzel párhuzamosan érvényben van a rendelkezés, hogy nem lehet felvenni helyükre senkit, csak különösen indokolt esetben.
  A szakoktatók és a matematika-fizika szakos tanárok nem csak azért voltak alkalmazásban, mert ragaszkodtak a helyükhöz, hanem mert sok esetben nem volt más...”
 • 3. tzs_szeged 2013. március 30. 10:24
  „"Nem került be az új köznevelési törvénybe az a passzus, amely korábban az iskolai osztálylétszámokban engedett némi bővítési lehetőséget a preferált intézmények számára. Míg tavaly még volt arra lehetőség, hogy a maximálisan megengedett 27 fő helyett akár 32-vel indítsanak osztályt, a jelenlegi szabályok szerint már nincs. Pedig éppen a most következő tanévben lenne erre különösen nagy szükség, hiszen a korábbinál több gyerek kezdi meg az iskolát. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ezért törvénymódosítást szorgalmaz."

  Már bocsánat!
  Átgondoltan hoztak egy törvényt. Egyrészt a létszámokról, másrészt iskolába lépés idejéről.
  Nincs más dolguk, csak be kell tartani. Egyszerű a megoldás, több osztályt kell indítani. Oldják meg!

  Azonban a megoldás ne olyan legyen, hogy megemelik a létszámhatárokat! Miért a gyerekkel szúrnak ki saját hülyeségük miatt?”
 • 2. papika56 2013. március 30. 09:33
  „Makón meg nincs gyerek! úgy kell őket lasszóval fogni.
  43 nyugdíjjas kérte maradhasson. NEEEEEE !!!!!!!!!
  .míg, képzett, fiatal, 2 diplomás pedig munkanélküli , v. közmunkásként dolgozik!
  Ne lehessen ilyet tenni.Nyugdíjjas ..otthon élvezze az életet..míg lehet, a fiatal meg dolgozzon !!!”
 • 1. deszkás 2013. március 30. 08:54
  „Módosítani kell mint az Alapizét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert vesztett az OTP egy domaszéki devizaadóssal szemben

Nem jogerősen érvénytelenítette a bíróság egy domaszéki házaspár svájci frank alapú… Tovább olvasom