Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Helyettesíthetik-e a barátok a családot?

Szeged - Amikor a gyerek másodszor leválik a szülőről a prepubertáskor vagy pubertáskor környékén – először ez akkor történik meg, amikor megteszi az első önálló lépéseit –, megpróbál a saját korcsoportjából barátokat találni.
– A gyerekeknek a kamaszkori szerelmen kívül kell egy intim érzelmi kötődés, egy olyan barát, akire rá merik bízni a titkaikat, akivel azonos az érdeklődésük, akivel lehet beszélgetni lányokról, fiúkról, szexualitásról – olyan dolgokról, amelyeket otthon esetleg nem tudnak megbeszélni a szülők gátlásossága, szemérmessége miatt, vagy azért, mert a gyerek nem meri feltenni ezeket a kérdéseket – mutat rá Rusz Edit pszichológus.

A mai világban sajnos nagyon sok családban nem túl sikeres a kommunikáció, a szülők és a gyerekek között nincs megfelelő nyíltság, nincs beszélgetés, nem osztják meg a gondjaikat egymással.

– Természetes, hogy az ember akar valahová kötődni, ha csonka családban nőtt fel, ha nem jó a párkapcsolata. Ez a vágy akkor is megjelenik, ha a szülők negatívan állnak bizonyos kérdésekhez, ha a családban nem alakul ki egy olyan demokratikus fórum, ahol meg lehet minden – akár intim – kérdést beszélni. Barátkozni azért akarunk, mert a barátnak bármit el lehet mondani. Ő az, aki az én érdekeimet képviseli, ha panaszkodom, ha konfliktushelyzetbe kerülök, engem támogat, örömben, bánatban mellettem ál. Miután kötődik hozzám, és szeret, mindennap megbizonyosodhatom arról, hogy értékes vagyok – tette hozzá a szakember. Rusz Edit szerint a „bajban ismerszik meg a jó barát" igazságánál erősebb az, hogy egy barát a sikereinknek is tud örülni, nincs benne féltékenység.

Az ideális persze az, ha valaki számíthat a családjára és a barátaira is – ugyanakkor tény az is, hogy a barát az apa–gyerek, anya–gyerek kapcsolatot nem pótolja, mert egészen más alapokról indul. A barát nem tudja visszafelé velünk együtt megélni az életünket a születésünktől. A barátságból hiányzik a feltétlen szeretet és a feltétel nélküli elfogadás is.

– Gondoljunk csak arra, hogy egy anya a fogyatékos gyermekét is felneveli, és a gyerekét akkor sem tagadja meg, ha az börtönbe kerül – sorolja Rusz Edit. – A vér szava, a „vér a véremből" köteléke mindennél erősebb. Ha viszont a gyerek nem beszél a szüleivel, mert a kapcsolatuk elmérgesedik, egy barát képes pótolni a családot, de csak valamilyen szinten.

Olvasóink írták

  • 1. jozko 2010. november 26. 17:00
    „Gyerekeknél semmiképpen.
    Felnőtteknél egy házibarát ...az ugye más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este adják át a megyei Prima díjakat

Szeged - Ötödször adják át a Csongrád megyei Prima díjakat ma 18 órakor a Tisza Szállóban. Tovább olvasom