Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Helyi védettséget kapott a gyermekkórház épülete

Szeged - Helyi védettséget kapott az egykori gyermekkórház épülete. A főépület híven tükrözi Szeged város építészeti arculatát, jelentős szerepet tölt be a városképben - ezért döntöttek így a szakemberek.
Gyermekmenhely, majd gyermekkórház volt, most a Szegedi Tudományegyetem gyermekklinikájának B részlegeként működik a Temesvári körúton az az épület, amely a pénteki közgyűlésen helyi egyedi védettséget kapott. Az 1900-as évek elején épült komplexumot Ybl Lajos, Ybl Miklós unokaöccse tervezte. Ugyan többször felújították, sőt stílusidegen elemekkel bővítették, főépülete még mindig híven tükrözi Szeged építészeti arculatát, és jelentős szerepet tölt be a városképben – ezért javasolták helyi egyedi védelem alá helyezését.
 
A védett épület megjelenését nem szabad megváltoztatni. Fotó: Karnok Csaba
A védett épület megjelenését nem szabad megváltoztatni. Fotó: Karnok Csaba

– A védettség garantálja, hogy megmarad ott az épület, és kiemelt szakmai figyelmet kap. Meg kell őrizni az eredeti építőanyagát és megjelenését, de belső átalakításokat és funkcionális külső módosításokat lehet rajta végezni – mondta el Fehér Éva főépítész.

Hozzátette: a védettség nem zárja ki, hogy a telket hasznosítsák. Valószínűleg ez az épület jó példa is lesz erre, hiszen már születtek tervek a hasznosítására. Az egykori gyermekkórház főépülete jelenleg szinte teljesen üres, de ideköltöztetnék a gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályt, valamint létesítenének egy rehabilitációs központot is, ahol drog- illetve pszichiátriai ambulancia is helyet kapna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak
Nyomozást rendelt el hűtlen kezelés gyanúja miatt az ügyészség Tiszaszigeten. Tovább olvasom