Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Helyreigazítás

Az örökségvédelmi törvény változásával foglalkozó, Visszakapják a sztrádaásatást a múzeumok című cikkben félreértés folytán nekem tulajdonított mondatok helyett a helyzettel kapcsolatban tett nyilatkozatom a következő:

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat Dél-alföldi Regionális irodája tavaly 100, idén több mint 50 ásatást végzett. Egyelőre bizonytalan miképpen alakul át a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti munkák rendszere. A Magyar Nemzet szombati számában a Szakszolgálat felszámolásáról december végi határidő jelent meg, ugyanakkor a tárcától ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy a KÖSZ a szerződéses feladatait maradéktalanul el tudja majd látni. A Makó–Csanádpalota közötti sztrádaszakasz feltárása 28 lelőhelyen mintegy 700 ezer négyzetméterén a napokban kezdődhet el. Reményeink szerint ennek a feladatnak az ellátása is zökkenőmentesen fog végbemenni és a beruházás időre megvalósulhat. Az ásatás nagyjából 2 év feltárásból és még ugyanennyi feldolgozási időszakból áll.

Ezen kívül megjegyzem, hogy a cikkben a feltárások díjszabásáról szóló anyag megalapozatlanul, a múzeumok áraihoz viszonyítva túlzóan magasnak tünteti fel a Szakszolgálat tarifáit. A cikk szerint a tűzszerészeti vizsgálatokat a megyék négyzetméterenként 50-60 forintért, míg a KÖSZ 160-ért végzi el – a valóság ezzel szemben az, hogy a KÖSZ a megyék tarifájával megegyező nagyságrendben, 59 Ft/m2-ért végzi ezt a feladatot.

A cikk szerint a múzeum 4300 Ft/m2 áron végzi a feltárást, és vállalja a raktározást, míg a KÖSZ 6000 Ft/m2-ért ás, és a raktározást a múzeumra bízza. Ezzel szemben a tény az, hogy a KÖSZ 4650 Ft/m2 áron végzi a feltárást, ráadásul a restaurált, csomagolt, nyilvántartott leletanyag befogadásáért köbméterenként 250 000 Ft-ot fizet a múzeumnak.

Gyucha Attila
a KÖSZ Dél-alföldi Regionális Irodájának vezetője
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a röszkei átkelő kilépőoldalán

Egy órát kell várakozniuk a Szerbia irányába tartó autósoknak a röszkei határátkelő kilépő oldalán a… Tovább olvasom