Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Helytörténeti oktatást akar Keresztúri - de már van

Szeged - Kötelező, egységes helytörténeti oktatás bevezetését kezdeményezi Szegeden Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik). Csakhogy a közgyűlésnek a jegyző szerint ez nem hatásköre. Helytörténetet egyébként is tanítanak a szegedi iskolákban.
„Az elmúlt évek tudatos nemzetellenes politikája után kiemelt fontosságú a nemzettudat építése. Ennek meghatározó eleme, hogy egy város lakosa ismerje települése múltját úgy, hogy az önkormányzati fenntartású iskolákban az oktatásba bevonjuk a helytörténeti oktatást is" – olvasható Keresztúri Farkas Csaba önkormányzati képviselő egyéni indítványában, amelyet a szeptember 30-i közgyűlésre nyújtott be. Ebben a jobbikos politikus azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy a város biztosítson ingyen minden szegedi nevelési-oktatási intézmény 8. és 9. évfolyamán tanuló diáknak egy, a kulturális bizottság által pályáztatás útján jóváhagyott szegedi helytörténeti könyvet.

„A helytörténeti oktatás bevezetésével elérhetjük, hogy a felnövekvő generáció érezze, hogy milyen jó szegedinek lenni. A helytörténeti oktatás bevezetésével egy, a városára büszke új generációt adhatunk a jövőnek és nem mellesleg ez Szeged társadalmi összetartozását is erősítheti" – érvel a jobbikos politikus.

– Az önkormányzati iskolák szinte mindegyikében tanítanak szegedi helytörténetet – közölte érdeklődésünkre az oktatási iroda helyettes vezetője, Kocsis Mária. A legtöbb iskola tantárgyba építve oktatja, egyes intézmények szakköröket tartanak, tanulmányi versenyeket és vetélkedőket is rendeznek a témában. Az általános iskolák felső tagozatban szinte kivétel nélkül, mások alsóban is tanítanak helytörténetet. A középiskolákban is a tananyag része az évfolyamok valamelyikén.

– Az intézmények szakmailag önállóak, és a jelenleg hatályos jogszabályok alapján szabad tankönyvválasztás van. A szakmai tartalmat a Nemzeti alaptanterv és a kerettanterv alapján határozzák meg az iskolák – válaszolta az oktatási iroda munkatársa arra a kérdésre, hogy miből tanítanak az intézmények.

A közgyűlésnek ebbe nincs is joga beleszólni – derül ki a törvényességi észrevételből, amelyet Mózes Ervin címzetes főjegyző Keresztúri Farkas önálló képviselői indítványával kapcsolatban tett.

A közgyűlésnek és a közgyűlés bizottságainak sincs lehetősége egy könyvet tankönyvnek minősíteni és annak kötelező használatát elrendelni. A nevelési-oktatási intézmények szakmai kérdésekben önállóak, ebbe az önkormányzat nem avatkozhat be – olvasható a főjegyzői észrevételben.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Együgyű 2011. szeptember 28. 15:03
  „Helytörténeti oktatást akar Keresztúri - de már van

  Jaj de fontos dolgot akar Keresztúri Farkas Csabika Jobbi kos zseniális képviselőnk azonnal megvalósítani. Nincs fontosabb probléma már Szögedében? Minden flottul megy és neki már nincs semmi fontosabb témája? Kis helytörténet, kis nyelvészet, kis okoskodás, ki ahogyan akarja. Ezzel az égető problémákról el lehet terelni a figyelmet. De remélem, Schmitt Pali bátyámat meghívja egy kimagasló színvonalú előadás megtartására. Kicsit nyalja a fanyit a Köztársasági Elnökünknek. A tanulóifjúság meg nincs lekötve eléggé és csak a fentieket követeli Csabikánktól, sőt a polgároknak is ez a kívánsága. De örvendetes egy két okoskodónak milyen jó témát vetett be. Egyesek bevételeinek növelése és ködösítési tervei is sikerülnének.
  Én meg javaslom a környező települések helytörténete is kötelező legyen, sőt az országhatáron kívüli volt Magyar települések története szintén kötelező legyen a múlt részletes megismerése céljából. Önképzést már nem ismerünk, ha felszabadulunk az elnyomás alól ezek ismerete nélkül már élni sem tudnánk!!!

  Éljen a szegedi Jobbik!
  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 43. Tocsonai 2011. szeptember 28. 14:47
  „Ebben benne van az MSZP-s ószeres keze.”
 • 42. pajzanko 2011. szeptember 28. 11:57
  „41. GI Nézzük reálisan, és tisztátalan lélekkel a dolgokat.Mongyonle! Hát ha a jólétet nézzük én sem mondanák le.Tegye a szivére a kezét az aki másképp döntene.Ugy gondolom itt mindenkinek igaza van.Amig döl a lé addig huzza ,oszt jó napot.”
 • 41. GondaIstván 2011. szeptember 28. 11:14
  „39. pajzanko: "Visszahivásról beszéltek"
  Beszélhetünk a visszahívhatóságról: Az egyéni képviselő esetében egyértelmű, mert van körzete. Ott a körzetben kell egy aláírásgyűjtést kezdeményezni. De mi legyen egy listással? Ott mi lenne egy demokratikus módszer? Ha Mogyoró azt írja itt, hogy "ki kellene rúgni", akkor azonnal "mongyonle"?”
 • 40. Mignon 2011. szeptember 28. 10:51
  „En, mint szocialdemokrata nem itelem el Kereszturi ur javaslatat.
  Tudom en, hogy ö mire gondol.

  Az egeszseges nemzeti öntudatra valo nevelesre a gyerekeknel.
  Nincs ebben semmi elitelendö, hiszen a vilag sok-sok orszagaban ez napi gyakorlat.
  (mint korabban irtam volt akar az USA-tol Kinaig)

  Ne köpkpdjünk mar rögtön, ha egy jobbikos egy javaslatot tesz...!

  Hallgassuk meg, ertekeljük mennyire összeferhetö javaslata hagyomanyainkkal, erdekeinkkel.

  Utana mondjuk iteletet!

  De, soha ne csipöböl löjünk ra, mert ö jobboldali!

  Mignon
  (szocialdemokrata es nemet allampolgar)”
 • 39. pajzanko 2011. szeptember 28. 10:49
  „35.Mogyoró: Azért az ittasság KFCS-re abszolut nem mondható,csókosai már más kérdés.
  38.GI: Mivel tiszta a lelke ezért nem tételez fel semmit és mindent rózsaszinben lát,"nem mondta,stb" ja nem is szoktuk hangoztatni,ami nem helyes.Igaz nem lehet kirugni a képv.testületből,de mintha a választásokon nem ezt hangoztatták volna. Visszahivásról beszéltek.Csak nehogy jöjjön a betyársereg és szétverjen mindent.”
 • 38. GondaIstván 2011. szeptember 28. 10:38
  „35. Mogyoró: "kerestury megírja, keresztury kiadja, jót röhög és zsebbe vágja a pénzt, ezt a palit ki kéne rúgni a képviselő testületből, csak úgy dől belőle a hülyeség, lehet hogy állandóan ittas, szondázni kéne!!!!"
  Kedves Mogyi! Egy mondatban hogyan lehet ennyi hülyeséget beleírni?
  - KFCS nem mondta, hogy megírja
  - nem mondta, hogy ő adja ki,
  - semmilyen pénz zsebrevágásról nincs szó
  - senkit sem lehet kirúgni a képviselő testületből,
  - szegediként hogyan mondhatod, hogy a helytörténet népszerűsítése hülyeség,
  - nem ittas
  Akkor miről beszélsz, minek beszélsz?”
 • 37. sadap12 2011. szeptember 28. 10:25
  „bocsánat, üzletembert....”
 • 36. Mignon 2011. szeptember 28. 09:49
  „Gyerekeknek a helytörteneti oktatas nem rossz ötlet.

  Az USA-ban es Kinaban (!) is az iskolakban minden reggel 8-orakor a gyerekek
  felvonulnak az iskolaudvaron, szep sorban "apell"-re.

  Az oktatas a nemzeti zaszlo felvonassal es a himnusz eleneklesevel kezdödik!
  Igy van ez New Yorktol Shanghajig.

  El lehetne ezt kepzelni Magyarorszagon is...??

  Nem hiszem.”
 • 35. Mogyoró 2011. szeptember 28. 07:03
  „kerestury megírja, keresztury kiadja, jót röhög és zsebbe vágja a pénzt, ezt a palit ki kéne rúgni a képviselő testületből, csak úgy dől belőle a hülyeség, lehet hogy állandóan ittas, szondázni kéne!!!!”
 • 34. sadap12 2011. szeptember 27. 23:32
  „Gondapista, mikor zavarjátok már el a háromnevü mutyizó ületembert és csókosait??”
 • 33. GondaIstván 2011. szeptember 27. 22:50
  „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom! És a cikk is pont azt erősíti meg bennem, hogy a van azt jelenti, hogy nincs. Valmi van, annak akit nagyon érdekel, de a kezdeményezés lényegétől - hogy minden szegedi diák alaposan ismerkedjen meg a városa múltjával és legyen büszke rá - még igencsak fényévre vagyunk. És Szegeden vannak nagyon jó helytörténész koponyák, akik képesek is lennének egy pazar helytörténeti tankönyv összeállítására, a 24 ezer éve az öthalmi dombokon élt mamutvadászoktól kezdve, ahogy az alábbi DM cikk is összefeglalja: http://www.delmagyar.hu/telepulesek/szeged_tortenete/2050797”
 • 32. pistimolnar 2011. szeptember 27. 21:46
  „A korrekt válasz - ezek szerint - ismeretlen fogalom felétek!? Jellemző...”
 • 31. smalltown 2011. szeptember 27. 21:15
  „idiota otlet. Nem egy konybol kell(ene) erezni, hogy milyen jo szegedinek lenni.....
  Nem artana vegre valos problemakkal foglalkozni, de eddig csak az agymosas van....”
 • 30. mattil 2011. szeptember 27. 19:50
  „Ha már itt tartunk: azt tapasztalom, hogy a dorozsmaiaknak nincs dorozsmai öntudatuk. A tápaiaknak még csak-csak, de Dorozsma nagyon elveszítette mezővárosi multjának emlékét, az ottaniak meg inkább szegedinek vallják magukat, pedig nem azok.”
 • 29. Tocsonai 2011. szeptember 27. 19:45
  „7. Horthyszobor 2011.09.27. 12:46

  Mivel míves családom az 1522-es tized lajstrom óta bizonyíthatóan Szegedi, így jogom van megkérdezni Ön mikor települt be? Vagy a Keresztúri Úr?”
 • 28. macs 2011. szeptember 27. 19:40
  „7. Horthyszobor,
  azért érdekes lenne, ha minden nem szegedi születésű embernek el kéne mennie a városból, vagy úgy gondolod, hogy aki nem itt látta meg a napvilágot, annak ne legyen szavazati joga a helyhatósági választásokon? Azokkal mit csinálsz, akik Szegeden születtek, de a környező településeken éltek a szüleik?
  15. Manstein,
  első körben könyvtár, múzeum. Aztán egy utikönyvvel a kezdben séta a városban. Ez sose jutott eszedbe?”
 • 27. Apátfalvi** 2011. szeptember 27. 19:21
  „7.

  "Csak szegedi születésű Szegediek dönthessenek sorsunkról és csak azok lehessenek képviselők, illetve polgármester!!!"

  :D

  Akkor Zagyva Gyurikáról mi a véleményed? Tudtommal egri barátunk is Szegedet képviseli... :D”
 • 26. Logaritmus 2011. szeptember 27. 17:30
  „24: legyél nyugodt, senki nem vált le senkit, és a valakinek a családi könyv biznisze is kapni fog pár milliócskát a város kilukasztott költségvetéséből.”
 • 25. Mignon 2011. szeptember 27. 17:18
  „Nemetorszagban minden varosban van helytörteneti muzeum,
  a falvakban "Falumuzeum".

  Ott, ki van allitva a települes kialakulasanak törtenete, nevenek eredete, asatasi leletek,
  a polgarmesterek nevsora, a templom törtenete, a papok nevevel,
  regi terkepek, okmanyok, regi fenykepek, stb., stb.

  Magyarorszagon is sok helyen van falumuzeum, de ott altalaban
  ki van allitva egy regi bogracs egy felirattal, hogy

  ebben föztek az elödeink a gulyast...!

  :))))”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliót gyűjtöttek a kórháznak

Szeged - A Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat idei utolsó… Tovább olvasom