Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Helyük nincs, de belenyugodtak az online kasszába

Csongrád megye - A taxisoknak, a fodrászoknak, a kozmetikusoknak, az orvosoknak és a pénzváltóknak is kötelező lesz az online kassza használata. Még nem tudni, mikortól. A kedélyek lenyugodtak.
Kasszatörténet

2012. november 5-én jelentette be Matolcsy György a kereskedelemben használt pénztárgépek online bekötését a NAV-hoz, az első határidő 2013. április 1. volt. Ezt később május 1-jére módosították. Mivel csak áprilisban engedélyezték az első, online adatkapcsolatra képes kasszát, szeptember 1-jéig megint kitolták a határidőt. Augusztus 22-én a NAV állásfoglalást is adott ki arról, hogy 31-éig csak a regisztrációs kódot kell igényelni, és hogy megint új időpont lett: 2014. január 1. Közben több kassza engedélyét visszavonták, akik ilyeneket rendeltek, és az árát is kifizették, mindent kezdhettek elölről, valamint bukták az 50 ezer forintos állami támogatást. A vég-véghatáridő 2014. augusztus 31. volt.

– A taxiórám napi, havi, valamint éves zárás nyomtatására alkalmas, az adatokat minden évben megkapja a NAV. Szerintem ezt továbbfejlesztve olyan taxiórát kellene bevezetni, amelyet be lehetne kötni az adóhatósághoz is. Egy újabb szerkezet ugyanis már nem fér el a kocsiban, legfeljebb a csomagtartóban – mondta Farkas András, aki a Rádió Taxi Három színeiben szállítja az utasokat.

A taxis megmutatta, milyen kevés a helye, mivel az ő kocsijában még bankkártya-leolvasó is van. Bobkó Attila, a Rádió Taxi Három egyik ügyvezetője szerint a taxisok számára létkérdés, hogy kis méretű készüléket vásárolhassanak.

Az online kasszák bevezetésének újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint: taxisokat, fodrászokat, kozmetikusokat, műkörmösöket, orvosokat, pénzváltókat. Míg fél évvel ezelőtt arról írtunk, nagy a felháborodás a készülő rendelkezés miatt, mára kénytelen-kelletlen tudomásul vették az emberek.

Farkas András szerint már így is túl sok a kütyü a vezetőülésnél. Fotó: Kuklis István
Farkas András szerint már így is túl sok a kütyü a vezetőülésnél.
Fotó: Kuklis István

– A szépségszalonokban fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök egyéni vállalkozóként dolgoznak, és úgynevezett „székbérleti díjat" fizetnek. Ha bevezetnék az online pénztárgépeket, a nagyobb szalonokban, két műszakban akár 20–50 pénztárgép üzemeltetését is meg kellene oldani. Az üzletek átalakítására, új belsőépítészeti megoldásokra lenne szükség, a külön pénztárgépek beszerzése és üzemeltetése pedig jelentős többletköltséggel járna. Ezért azt a megoldást javasoljuk, hogy specifikus szoftverrel ellátott pénztárgépeket lehessen kapni, ugyanarra az online pénztárgépre több vállalkozó regisztrálhasson – magyarázta Kozsuchné Somogyi Katalin, a CSMKIK vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója.

Mikortól kell megvásárolni és beköttetni a 150–200 ezer forintba kerülő berendezéseket? A jogszabályra előbb Brüsszelnek is rá kell bólintania, ami 2-3 hónapos folyamat. Mivel a várhatóan 50-60 ezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időbe telik, valamikor a nyáron valósulhat meg az átállás. A NAV kérdésünkre azt válaszolta: a pénztárgép használatára kötelezettek körének tervezett bővítéséről még nem jelent meg jogszabály, így hivatalos információt se tudnak adni. Készülékekben biztos nem lesz hiány: a gyártók ugyanis megfizették a tanulópénzt, amikor a kiskereskedőknél csaknem 2 évig tartott a pénztárgépek tesztelése, engedélyezése és bevezetése.

Sajtóhírek szerint a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete önként kérte, hogy kötelezően írják elő számukra az online pénztárgépeket. Azért, hogy a feketén dolgozó pénzváltók ne rontsák az üzletet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen templomrom veszett oda a dóm felújításánál

Szeged legrégebbi egyházi régészeti lelete veszett oda a dóm felújításánál, mert a hatóság beruházóbarát döntést hozott – mondják a régészek. Az egyházmegye állítja: mindent megtett. Tovább olvasom