Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Helyüket keresik a Belvárosi Mozi és a Grand Café rendezvényei

Szeged - Egyelőre nem tudni, hol rendezik azokat a szegedi kulturális programokat, amelyeknek éveken át a Belvárosi Mozi és a Grand Café adott otthont.
A Belvárosi Mozi 2010-ben ünnepelte 90. születésnapját, a Grand Café szeptemberben lenne 15 éves. A két intézmény háromszintes épületét tűzveszélyre hivatkozva zárták be kedden. Az intézkedés ellen hétfő este mintegy 150 ember demonstrált, és már aznap közel ezer tagja lett a kedden alakult, Tiltakozunk a Belvárosi Mozi és a Grand Café bezárása ellen Facebook-csoportnak.

Azon túl, hogy a két moziban négy teremben folyt filmvetítés és gyakran tartottak premiereket, találkozott itt a közönséggel az Oscar-díjas Jiri Menzel és Zsigmond Vilmos is.

A Belvárosi Moziban tartották többek között az alkalmanként több mint háromszáz embert vonzó The Metropolitan Opera: Live in HD elnevezésű nemzetközi programot. Ha nem sikerül új helyet találni a sorozatnak, Kecskemétre kell járniuk az operarajongóknak.

Itt rendezik továbbá a Szegedi Jazz Napokat. Fellépett a moziban Rhoda Scott, és ez volt a Quimby Teátrumok szegedi helyszíne is. Mesterkurzust tartott Müller Péter, Magyarországon pedig csak a szegedi belvárosi közvetítette Robbie Williams londoni koncertjét 2009-ben.

A bezárás ellen tiltakoztak. Fotó: Karnok Csaba
A bezárás ellen tiltakoztak.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Grand Café-ban rendezték idén januárban Heller Ágnes, májusban Grecsó Krisztián könyvének bemutatóját. A kávézóban nyitása óta tartottak kiállításokat: bemutattak festményeket, grafikákat, fotókat, kisplasztikákat.

Emberélet és belső ellenőrzés

Kedden elindult az ellenőrzés, a belső ellenőröknek három napjuk van lefolytatni a vizsgálatot – mondta Solymos László alpolgármester, aki hétfőn bejelentette: a városvezetés azonnali vizsgálatot kezdeményez az Ifjúsági Háznál, hogy kiderüljön, mi történt a tűzoltóság decemberi ellenőrzésétől mostanáig, és hogyan fordulhatott elő, hogy 6 hónapon keresztül nem tájékoztatta az igazgató az önkormányzatot a felmerült problémákról. Sódar István portálunknak e-mailben azt írta, „a mozi kapcsán emberek élete van veszélyben", nem dönthetett másképp. „A problémák nem az elmúlt 6 hónapban, hanem az elmúlt 10 évben keletkeztek, amelyet eddig valaki vagy valakik tudatosan a szőnyeg alá söpörtek." Közölte: az alpolgármester állításával szemben nem emelkedett a szakértői díj, és nincsenek tanácsadói szerződései sem, viszont a költségvetési támogatás közel 40 millió forinttal csökkent.

Ezek mellett olyan, immár többéves múlttal rendelkező rendezvények is elveszthetik otthonukat, mint a Román Kulturális Intézet által támogatott Jazzmozdony, a teltházas bajuszpartik, vagy az improvizációs kísérleti zenében elmélyülő Improv.hu estjei. Mindkét mozi a Nemzetközi Super 8 mm Fesztivál helyszíne – a rendezvény egyébként idén 10 éves.

Tóth Péter Zoltán, a Grand Café munkatársa elmondta: nemrég indult román filmklubjuk, egyelőre nem tudják, hol vetítik majd az alkotásokat. Augusztusban már a Super 8 mm Fesztiválhoz kapcsolódó rendezvényeik lennének, szeptemberben egész hónapban születésnapi programokat terveztek. Bízik benne, hogy addigra újra megnyithatnak. Folyamatban van egy pályázatuk, az ehhez kapcsolódó filmes műhelyeknek, táboroknak a Móra kollégiumban találtak helyet.

Sódar István, az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: keresik a lehetőségét, hogy a Belvárosi Moziban meghirdetett programokat az IH Rendezvényközpontban tartsák. Közölte: egyeztet a Százszorszép Gyermekház és a Grand Café vezetőjével, a Szegedi Jazz Napok szervezőjével is.

Sódar a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen a bezárás tényét közölte, azt mondta, nem tudja, meddig tarthat a felújítás, de igyekszik még a héten ütemtervet közölni. A Szegedi Jazz Napokat - amely szervezőivel szintén egyeztetett a helyszínről az ügyvezető - hagyományosan novemberben tartják.

Portálunk kikérte Gyimesi László kulturális tanácsnok véleményét az ügyben, aki elmondta: vannak más városi tulajdonú intézmények is, ezek – ha alkalmasak rá – a felújítás alatt használhatók. Ilyen például az IH Rendezvényközponton kívül a Korzó Zeneház.

Az épületben két kávézó is üzemelt, az egyik a Grand Café kávézója, a másik a Casablanca, amely a belvárosi galériáján, illetve nyaranta a Vaszy Viktor téren működött.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. faguriga 2011. június 22. 22:08
  „Meg kell szólalni, úgy érzem: elég a sok indulatos bakkerből. Legyen Belvárosi mozi, és legyen Grand Café.
  Az idéző jeles kult az lényeg. Mit akarnak még? Aki totál hülye, nézzen tévét! Csókolom.”
 • 28. Morpheus_RexXx 2011. június 22. 16:24
  „WTF?”
 • 27. meska 2011. június 22. 12:35
  „6 hónapig /a javítás 2 napnyi megszervezése helyett/ azon pörgött, hogy mit talál Boros ellen. Más: Tebee, ha most norvég filmklub menne, az baráti vagy ellenséges lenne? Nekem, mint töritanárnak nagyon lényegös az ellenségfelismerés. Mert eddig csak a Hozzád hasonló ostobákat tudtam beazonosítani az idétlen gyűlölködésük alapján...:)”
 • 26. lidi 2011. június 22. 12:21
  „teebee drága, engem meg nem érdekel se a nyerges-nyilazós-tarsolylemezes magyarkodás, vagy a nemzeti vágta, ezért nem járok ezekre a programokra, de nem mondom, hogy ezeket tiltsák be, mert hamis képest fest a magyarokról (ti. már rég nem vagyunk lovasnemzet), vagy hogy aki ilyenekre jár, az mind szemellenzős, beszűkült agyú szerencsétlen, aki szintén nincs hasznára a nemzetnek. Mi a fenének kell itt gyűlölködni, elárulnád? És honnan a bennfentes infó, hogy Boros jegyzőkönyveket hamisított? mert ilyet még a jobbikos világfi (Sódar) sem nyilatkozott, vagy igen? és akkor most a tűzveszéllyel vagy a kínált programokkal van a bibi?”
 • 25. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. június 22. 12:13
  „A lányodról nem feltételezem, hogy értené, mi is az a film. Már ha te vagy az apja.”
 • 24. teebee 2011. június 22. 11:48
  „Ki a ------ kíváncsi a román kultúrára, már ha van. Na meg a magyar ellenes Heller Ágira. Másrészt én meg nem akarom, hogy a lányom mozizás közben bent égjen, mert a Boross Gyula tűzvédelmi jegyzőkönyveket hamisított......”
 • 23. lfj.Nagy.Gabor 2011. június 22. 11:35
  „a szobeszéd régota szegedi mutyikat emleget”
 • 22. lfj.Nagy.Gabor 2011. június 22. 11:34
  „ih régen is kongott”
 • 21. lidi 2011. június 22. 11:33
  „ügyesen szer(v)ez programokat a sok-sok közpénzből felújított és fenntartott, amúgy kongó IH, nem mondom
  és erre egy értékeket védő, jó magyar polgár annyit mond, hogy "vannak más alkalmas intézmények is"? hát gratula”
 • 20. harcsabajusz 2011. június 22. 11:07
  „"10. Commander-V2 2011.06.22. 09:25
  7: biztos forrásból tudom, hogy a szegedi Fidesz-KDNP ártatlan az ügyben semmit nem tudtak Sódar akciójáról. "

  Ne haragudj ha ebben a dologban enyhén szólva kételkedem. Sódar a Jobbik és a Fidesz-KDNP embere. Lásd:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/sodar_istvan_lehet_az_ih_uj_igazgatoja/2206027/

  Szegeden úgy tünik nincs különbség a jobbik és a fidesz között. Nehéz elképzelni hogy pártfogóitól függetlenül akciózik a jóember. Persze biztos vannak fideszesek akik nem tudtak a dologról és fel vannak háborodva. De hogy Sódarnak semmi köze se lenne hozzájuk, hát az nevetséges. Hisz pár hónapja épp ök rakták az IH élére! A strómant mindig azért alkalmazzák hogy megcsinálja és elvigye a balhét a főnökök helyet...”
 • 19. fidelgasztro 2011. június 22. 10:57
  „Az IH (és a mögötte álló politikai erők) az igazgatása alá tartozó intézményeket annektált területnek tartja, ahol az ő általa szentesített törvényeket alkalmazza. Szembemehet a várossal, annak lakóival. Legközelebb mi jön? A Régi Zsinagóga ajtajainak bedeszkázása, a 10Xszép gyermekház kínai turivá alakítása? Hamarosan eljuthatunk odáig, hogy gárdistákkal terelik be a népet aóz IH rendezvényeire, hogy biztosítsák a teltházat. Felfújni egy turulmadaras lufit, s amögé állva idétlenségeket harsogni kultúrált dolog! Gratulálok az összes városvezető párt képviselőinek, akik Szegedre szabadították a dilettánsok seregét! Szégyeljék magukat! JOBBan mint sódar, a níman, aki csak egy sötét paraszt a sakktáblán.”
 • 18. macs 2011. június 22. 10:53
  „17. antikos,
  kifejtenéd, kikre gondolsz konkrétan?”
 • 17. antikos 2011. június 22. 10:50
  „Ki kell pucolni a nemzetietlen helyeket Szegedről! Igenis a libsiknek menniük kell! Tényleg a B.zd meg Szegedesek mikor repülnek???”
 • 16. macs 2011. június 22. 10:34
  „14. Ebgondolat,
  a szóbeszéd már elég régóta kering, ami nagyon érdekes. Nem tudom eldönteni, ez egy önbeteljesítő jóslat volt, vagy egyszerűen csak annyit jelentett, valaki kiszivárogtatott.”
 • 15. ozikS 2011. június 22. 09:58
  „Bassz.tok meg! feliratú öngyújtó az möhet címlapon ???”
 • 14. Ebgondolat 2011. június 22. 09:34
  „2. TCsabi 2011.06.22. 08:04
  "Ha legalább egy pici újságcikk vagy egy kis szegedi szóbeszéd lett volna!"

  A szóbeszéd már hónapok óta szárnyra kelt! Nevezetesen, hogy a jobbikfidesznek "tervei" vannak a Belvárosi Mozival! Előbb-utóbb ez a mocskos banda megtudja, mi is az a forradalom...csak a magyarok lassan ébrednek.
  Azért is tartunk itt: már egész Európa hátsó felét nézzük..”
 • 13. Commander-V2 2011. június 22. 09:32
  „mgabor: hagyd rá :)”
 • 12. mgabor 2011. június 22. 09:30
  „történetesen a román konzulátus támogatásával. de igazad van, baromira semmi értelme, hogy a szomszédos országok kulturális életét megismerjük, á.”
 • 11. teebee 2011. június 22. 09:27
  „Grand Café: Román film klub???????????????????????? Közpénzből????? Szerintem a dm-sek oda járnak!”
 • 10. Commander-V2 2011. június 22. 09:25
  „7: biztos forrásból tudom, hogy a szegedi Fidesz-KDNP ártatlan az ügyben semmit nem tudtak Sódar akciójáról. Sódar nem az Mszp és nem is a Fidesz embere, mindkét helyen felháborodás van és senki nem akar falazni neki. Kétlem, hogy elengednék végre a Jobbik kezét pedig ezek a megalázó botrányok valamiért soha nem a Jobbikra hullanak, hanem Botkára mint pm-re és a Fideszre. De a botrány csak egy a sok közül szerintem, ha a mozi dolgát így intézik, automatikusan máshol is ugyanilyen amatőrök. Sódar és a mellette sertepertélők tudják, mit kellene tenniük?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét utca nevét cserélhetik le

Üllés - Ragaszkodnak utcáik régi elnevezéséhez az üllésiek: a településen 7 utca nevének… Tovább olvasom