Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Henriett börtönbe került koldulásért

Szeged - Utcán kéregetett, ezért megbüntették Hegedűs Tibor lányát. A 80 százalékos rokkant 24 éves lányt börtönbe vitték, 60 ezer forintos bírságát 60 nap elzárásra változtatta a bíróság.
Szegeden 2005-től tiltották meg a koldulást. 2012-ig az volt a gyakorlat, hogy az intézkedő rendőrök a kéregetőket feljelentették, az önkormányzat bírságolt. A kiszabott büntetést a koldusok rendszerint nem fizették be, így azt egyes esetekben a bíróság elzárásra váltotta, a koldust börtönbe vitték.

– Börtönbe került Heni, mert a koldulás miatt kiszabott bírságokat nem fizette ki. Csanádpalotán élnek a férjével, úgy érzem a férfi az oka, hogy Heni koldulni kezdett. Pedig jó kislány volt. Sérülten született, miután az anyjával elváltunk, az iskolát sem fejezte be – mesélte Henriett édesapja. Hegedűs Tibor azért kereste meg lapunkat, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy sérült, kolduló embereket börtönbe zárjanak.

Henriett börtönbe került koldulásért. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Az édesapa élettársával szerény körülmények között él egy Mórahalomhoz közeli tanyán. – A 24 éves lányom 80 százalékos rokkant, ennek ellenére becsukták. Tudjuk, hogy Szegeden több helyen koldult és ez büntetendő. Többször látták a Kárász utcán, a Mars téren, a klinikák közelében. Hiába próbáltuk, nem tudtuk a kéregetésről lebeszélni – kesergett a férfi lánya orvosi papírjaival a kezében.

Megtudtuk: Henriett ritkán látogatta édesapját, aki ennek ellenére azt mondta, „jóban vannak". – 60 ezer forintnyi bírságot szedett össze a lány, amit 60 napi elzárásra változtatott a bíróság. 2010-ben büntették meg, de csak most, szeptember 28-án kellett volna a Szegedi BV Intézetben megjelennie. Ezt nem tette meg, így múlt hét csütörtökön a rendőrök Csanádpalotán várták Henriettet, majd a dorozsmai úti börtönbe szállították.

Henriett börtönbe került koldulásért. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

A bíróság úgy ítélte elzárásra, hogy egy orvosi igazolás szerint „az ápolt súlyosan fogyatékos mozgássérült, emiatt önmaga ellátására képtelen. Állandó felügyeletet és gondozást igényel". Most mondja meg, hogy lehet egy ilyen lányt bezárni? – kesergett Henriett édesapja. Megtudtuk: a férj ápolási díjat is kap a lány után.

– Az lenne a legjobb, ha a lányom hazajönne, akkor nem keveredne több bajba. Akkor tudnánk neki segíteni. Mielőtt Csanádpalotára költöztek, a híd alatt laktak. Emiatt két gyerekét is elvették tőle, nevelőszülőkhöz kerültek az unokáink – kesergett Hegedűs Tibor.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. loar94563 2012. november 21. 12:54
  „Elképesztő. Még elgondolni is szörnyű,milyen lehet egy ilyen nyomorúságos,emberhez MÉLTATLAN élet.Ezeket a nyomorgó, éhező rokkant, nemritkán elmebeteg embereket büntetni kell???Meg kérdezem miért űlnek hivatalaikban azok az emberek,akiknek munkaköri feladata,KÖTElESSÉGE, hogyezeket az embereket segítse? Hol a gyámhatóság? Hol van a degeszre hízott jegyző?A bíróságokról nem is beszélve.Milyen bíró az, amelyik börtönbe küldi a 80%-os rokkant koldust???Leírom. SZAR ember!!!,s nem bíró!!!!!!!!Az ilyenek szokták végrehajtani a fentről kapott parancsokat,kéréseket!Így kell ezt csinálni. Aki az országot tönkre teszi, meglopja, kizsákmányolja,milliárdokat rabol, az büntetlenül élvezheti rabolt milliárdjait. Aki pedig koldulni merészkedik, mert nem hajlandó csendben félre húzódva megdögleni, az pedig börtönben végzi.Milyen országban élünk???????Már már szégyellni kell, hogy magyarország a hazánk!!!!!!!!!Úgy látom, a tematikus népirtás már a koldusokat is elérte, nemcsak a betegeket, öregeket, fiatalokat,s mindenkit aki magyar!!!!!”
 • 65. Agáta 2012. november 19. 12:54
  „Én is éveken át sokszor láttam ezt a félkarú fiatal nőt, terhesen, vagy gyerekkel a karján is koldult a Kárász utcán. Egyszer a Fogklinikán ültem bedagat arccal, órákat vártam. Megjelent 2 nem idén lebarnult pasival. Elküldték őket, mondván, hogy Dorozsmához tartoznak és nincs beutalójuk. Az egyik fickó bement a rendelőbe. Hogy mit mondott, nem tudom, de kinézett és behívta a lányt. El is látták. Neki nem kellett órákat várni, pedig kívülről semmi nem látszott az arcán. Így megy ez. A kissé púpost is szoktam látni és azt is, hogy kiknek adja le, amit össze koldul. Képes trolimegállóban is zaklatni a várakozókat, a múltkor meg a Mars téren láttam. A kártyás dagadt cigány öregasszony is vissza szivárgott a Kárász utcára, szombaton szóligatott le mindenkit.
  Egyébként attól, hogy valaki félkarú, még tudna dolgozni, Nem látszik rajta szellemi fogyatékosság. A fogklinikán hallottam beszélgetni, nem is érződött semmi ilyesmi. Tudok olyat, aki félkarúként tanított éveken át (persze ehhez tanulni kellett, nem lógni az iskolából).”
 • 64. Franky0401 2012. november 17. 23:06
  „Szerintem a lány nem 80%-os! Van ismerősöm akinek ennél nagyobb a hiány a végtagján, művégtaggal dolgozik és nem "kap ápolási segélyt" sem ő, sem a párja. De nem is erre játszana, mert munkából élnek. A cikkben ez a nő a szegediek előtt közismert, az élettársa a családjával pedig hírhedt...mindenben benne vannak: egy kis koldulás, zsebmetszés, besurranás stb. Ezek kapnak utána ápolási segélyt?! Én adnák nekik a szájuk sarkában bujkáló mosoly helyett...valami mást!”
 • 63. tobi55 2012. november 17. 22:01
  „Biztos vagyok benne hogy az EU-s országokban más alternatívák is léteznek nem csak börtön.Onnan át kellene venni az ilyen a dolgok kezelésének a módszerét, nem csak azt hogy hogyan kell a nagy pénzeket zsebre vágni "törvényesen",hol marad a szociális érzékenység.”
 • 62. czindi 2012. november 16. 22:16
  „Ha olyan súlyosan mozgássérült, hogy kerül CSpalotáról Szegedre? Miért csináltatott két gyereket? Ha most kimondanám, amit gondolok, tudom, jönne a Helsinki Bizottság meg a többi idióta "jogvédő"...Pedig nekik is a Tajgetoszt javasolnám...”
 • 61. Margit6 2012. november 16. 17:44
  „Aki szegedi ,és boltba jár vagy Rókuson , évek óta látja őket ismeri!!))) Talán van is vélemenye róluk:: de én már bele fáradtam vitatkozni is . Az élet elég nehéz és szomorú sokszor , ha megöregszel , az se biztos a hosszú út nagyon fárasztó a végén!!!(((( ( főleg becsülettel!!)”
 • 60. nyuszituro 2012. november 16. 10:17
  „ÓÓ, ezek a kedvenceim :)
  A kancsal fickója egyik este a Mars téren rugdosta végig a zebrán, mert nem adta neki oda az aznapra beszerzett pénzt, a rendőröket is kihívták. A kancsal família abban az időben minden nap ott tanyázott a Mars téren, mesélték a hambis lányoknak, hogy egymással szexelnek ha bepiáznak, meg mondta az anyuka a Heninek, hogy váljon el, mert a fia nem normális, "de hát a szerelem".
  Megérdemlik egymást, megérdemelnek minden rosszat.”
 • 59. nobody13 2012. november 16. 09:14
  „57-re: Qrumpli, még egyet is érthetek veled. De tudsz ilyen intézményt? Szociális otthonok csak súlyos pénzek befizetése árán fogadják be a "lakókat", magas nyugdíj vagy több millió forint kell, hogy valaki bekerüljön. Ingyen ma már nem jótékonykodnak veled, meg mással sem. Valaki írta, hogy a kapitalizmus diszkrét bája... A gondoskodás pénzbe kerül, ahogy az egészség is, a fedél nem jár a fejed fölé, ételhez nincs alanyi jogod, egészséghez, ellátáshoz sem, jogod van viszont az utcán élni hóban, fagyban, és jogod van csendben megfagyni, de lehetőleg úgy, hogy félreeső helyen tedd, nehogy a turisták vagy a gazdagok szépérzékét bántsa a tetem.
  Henrietta esetében ezért írtam, hogy lehet, hogy a börtönben most jobb helye van: nem bántják, etetik, fűtenek rá, ha beteg, kezelik, kvázi civilizált életet élhet. Ha a koldusmaffia vagy a börtön között kellene választanom, biztosan a börtönt választanám, már csak azért is, mert úgy tudom, akinek affinitása van, tanulhat, dolgozhat... Csak hát, ha kikerül, ugyanaz várja, amiből kiszakadt, mert történjen bár csoda, változzon meg a gondolkodása, legyen mintapolgár, munkát nem tudnak neki adni, emberhez méltó életet sem tudnak neki felkínálni, és senki nem védi meg a "szeretteitől" és az őt futtatóktól.”
 • 58. qrumpli 2012. november 16. 07:48
  „A "NÉP"et kellene börtönbe zárni
  Akkor vigan élnének a politikusok,meg a rendőrök.
  Vajon mit ennének?”
 • 57. info 2012. november 16. 06:46
  „1. nobody13 2012.11.15. 06:13 -olyan szociális intézmény ! ahol biztosítva van az ellátása, helyzetére, körülményeire való tekintettel -nem az apja ´otthonában.Ezek nem a lányt féltik hanem a saját un. jövőjüket-nem lesz aki kolduljon számukra. Ő csak egy eszköz nekik. ott legalább nem kellene félelemben kinn az utcán élnie.”
 • 56. qrumpli 2012. november 16. 04:30
  „Előbb utóbb a "NÉP" is börtönbe kerül,mert örökké csak követelődzik.
  Picit kezd ez a társadalom megalázóvá válni.
  Hajrá fidesz hajrá magyarország!(igen kisbetűvel írom)”
 • 55. info 2012. november 15. 23:33
  „45. Horthyszobor 2012.11.15. 16:32 -már épp ideje lenne-a klinika udvarán a Tesco parkoló a Lidl parkoló penny parkoló-lehetne sorolni vég nélkül, a Tisza Lajos krt parkolókban szinte végig- és csak az nem veszi észre akinek kellene”
 • 54. info 2012. november 15. 23:29
  „Henriett ritkán látogatta édesapját, aki ennek ellenére azt mondta, ,,jóban vannak". - a férj ápolási díjat is kap a lány után.-ami bizony számukra elegendő ahhoz ne dolgozzanak. ápolási+fogyatékossági támogatás=-Igen el tudja önmagát látni, ha nem tudná nem tudta volna a gyerekeit ellátni.
  49. ros-mary-53@hotmail.com 2012.11.15. 18:15 a L.sty.n család apraja nagyja(vannak v tizegynéhányan) vigyázza, ha nem elég ügyes bizony megkapja a magáét.
  Ha a súlyos fogyatékkal élő személy fokozott ápolást igényel, emelt összegű ápolási díjat állapítanak meg. A díj összege azonos az öregségi nyugdíjminimum 130 %-ával. A jogosultságot a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője állapítja meg.-Hogyan lehet fokozottan ápolni valakit ha nem tartózkodik otthonában és koldultatják?-Aki valóban rokkant és nem tudja önmagát ellátni, elutasítja az orvosi bizottság.
  Ja, hogyne aggódna az apa, hisz a lányuk koldult az egész csapatnak, egy jó kis jövedelem forrás volt számukra.”
 • 53. tavimaszlag 2012. november 15. 19:30
  „nevezett rendszeresen zaklatta hol a marson, hol a Tesco előtt a tisztességes embereket, a jól ismert hirhedt család megbízásából. Az ilyenekkel szemben igenis fel kell lépni, nem segélyekkel bombázni őket!”
 • 52. Manitu007 2012. november 15. 19:12
  „az kimaradt,hogy folyamatosan leadta egy bizonyos rendőrök előtt jól ismert családnak a napi össze tarhált pénzt.Ugyan csak nekik tarhál kissé púpos sérült, volt szőregi úti intézetből nem rég kiengedett srác is”
 • 51. klj-54 2012. november 15. 18:50
  „A kapitalizmus diszkrét bája.
  Ezt is ugye azok intézték akiket a nép taníttatott!
  És persze most ők a parlamentben azt a népet alázzák, uralják akik nélkül ma disznóólat sem takaríthatnának.”
 • 50. 80sFan 2012. november 15. 18:22
  „#43 Kullancs: kevered a szezont a fazonnal! A hajléktalanok közterületen való tartózkodásának tiltását törölte az AB - ez tök más, mint a koldulás, ami szabálysértés.”
 • 49. ros-mary-53@hotmail.com 2012. november 15. 18:15
  „A karja hiánya miatt bizonyára fogyatékos, a papírja is tanúsítja, gondolom, mindenki ismeri, aki a Kárász utcán és a belvárosban megfordult. Évek óta látom koldulni, kéregetni, közben azt is, ki figyeli, és veszi el tőle amit kapott valakitől. Láttam a terhességeit is, hogy horda magával a nagyobbat, amikor kéregetett. Nekem csak azzal van problémám, hogy súlyos fogyatékossága, önmaga ellátására képtelensége mellett 2 gyereket is bevállalt, akiket el kellett volna látni. Ez hogyan egyeztethető össze papíron szereplő állapotával? Aki önmagát nem képes ellátni, az nem koldul az utcán, mert arra is képtelen, a hölgynek a koldulás a "munkája" volt. Adózatlan jövedelem, bár ez önkéntes adomány. Hogy kell-e megbüntetni, az nem az én dolgom, én a fogyatékossága részéről közelítem meg a helyzetet. Más fogyatékos is koldul, a hajlott hátú fiatal roma fiú, akikre szintén a hölgyre vigyázók felügyelnek, és szedik el az adományt. Csak párszor ki kell ülni a Dugó térre, vagy a Kárász utcára, és nézelődni. Egész maffia működik így, én e két fiatalt láttam rendszeresen "dolgozni" az őrzőkkel együttműködni.”
 • 48. uborka 2012. november 15. 17:38
  „47-. ZSOCOBÁ- kérdezném itt a szanatóriumban nem lehet eljárást ill. orvosi felülvizsgálatát kérnie a hatóságnak ????Gondolom,hogy mi áll a feljelentésben???”
 • 47. zsocobá 2012. november 15. 17:25
  „Magam részéről, ezt az igen csak "sérült teremtést" kb. 4-5 alkalommal vontam intézkedés alá a 2000-es évek közepén,(amikor még ott dolgoztam) az eljárás meg is indult vele szemben, de komolyabb büntetés soha nem volt. most végre 60 napig nem lesz a placcon!! "az ápolt súlyosan fogyatékos mozgássérült, emiatt önmaga ellátására képtelen. Állandó felügyeletet és gondozást igényel" de azért fenyegetni tud.....”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szolidaritás Kosara – adománygyűjtés a Rotaracttal

Jótékonysági gyűjtést szervezett a Rotaract Club Szeged a Szolidaritás Kosara címmel szerdán a nagyáruházban. Tovább olvasom