Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Herczku Ágnes háziasszonyként debütál a Dóm téren

Szeged - Herczku Ágnes énekesnő Énekmondóként igazából a háziasszony szerepében látható ma este a Hegyen-völgyön lakodalomban – Novák Péterrel, a Násznaggyal énekel és táncol a színpadon.
Két pár is illusztrálja a friss házasokat különböző stílusban. Amelyik játszik, ahhoz alkalmazkodnak – tánccal és hanggal. Számos zeneszerző műve felcsendül a darabban, többek között Kiss Ferenc népdal-feldolgozásai. A hatalmas lakodalommal több tájegység szokásait mutatják be, ezeket változatos módon szemléltetik – magyar és külföldi tánccsoportok is fellépnek a Dóm tér színpadán. A felnőttek mellett gyerektáncosok is nagy számban szerepelnek, ők is eljátsszák a lakodalom résztvevőit. Az énekesnő elmondása szerint a próbák jó hangulatban teltek, szinte mindenki Novák Ferenc tanítványa volt, ezért ismerősökkel találkoznak a szereplők. A régi táncostársak ismét együtt táncolnak; az is nagy vágya volt, hogy dolgozzon Horváth Csaba koreográfussal. Korábban nem sikerült eljutnia szereplőként a Szegedi Szabadtéri Játékokra, így örömmel fogadta el Novák Tata felkérését. Nagyon várta a pénteki premiert és a ma esti előadást, amely egyben a 2012-es Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál záróakkordja.

Herczku Ágnes a színpadon
Herczku Ágnes a színpadon

Herczku Ágnest 1997-ben vették fel a Honvéd Együttes tánckarába, ami nagy meglepetés volt számára. Az éneklés akkoriban csak másodlagos volt az életében; ott ismerkedett meg a művészeti igazgatóval, Novák Tatával. Miután bekerült az együttesbe, egyre többször kellett népdalokkal fellépnie. Számos rangos díjjal ismerték el; többek között 3 eMeRTON-díjjal, a Balkan Fanatikkal közösen egy Fonogram-díjjal, valamint átvehette a Magyar Művészetért Díjat is. Több zenekarban szerepelt, közreműködött számos lemezen, de öt saját albuma is megjelent már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged vagy Baja, Tisza vagy Duna?

Összehasonlítottuk a két folyóparti várost a szabad strandok, halászcsárdák, halboltok, motorcsónakok, kikötők száma alapján. Tovább olvasom