Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hét új műemlékkel gyarapodott Csongrád megye

Csongrád megye - 33 építményt nyilvánított műemlékké nemrégiben a belügyminiszter, amelyből 7 Csongrád megyében található. Védelmet kapott a szeri monostor és a pusztaszeri Hétvezér-emlékmű.
Műemléki védelmet kapott nemrégiben 33 építmény az országban Pintér Sándor belügyminiszter rendelete alapján. Csongrád megye 7 új műemlékkel gyarapodott, ebből a legtöbbet, összesen 4-et Vásárhelyen vettek nyilvántartásba. A Magyar Közlöny szerint a város főutcáján két épület kapta meg ezt a rangot: a Andrássy út 3. számú és a 9. számú bérház. Az elsőt eredetileg a Hódmezővásárhelyi Takarékpénztár részére 1896-ban Przybilla Gyula tervei alapján húzták fel. A másik ugyancsak pénzintézet céljára, a Hódmezővásárhelyi Népbank székházának épült eredetileg 1869–70-ben. A Szent István utca 71. szám alatti épületet 1850-ben emelték, és 1929-ben bővítették a Lakhati Katolikus Népiskola számára. Műemlékké nyilvánították a Zrínyi utca 35. számú épületet is, amely a 19. század közepén épített lakóház építészeti értékeit őrzi. Ezzel nagyjából 30 védett építészeti emlék található Vásárhelyen.

Szent Pált ábrázoló oszlopszobor-másolat a műemléki védelem alá került Árpád-kori szermonostor maradványainál az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: MTI/Rosta Tibor
Szent Pált ábrázoló oszlopszobor-másolat a műemléki védelem alá került Árpád-kori szermonostor maradványainál az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Árpádhalmon a 19. századból fennmaradt mágocsi Károlyi-uradalom magtára ugyancsak védelmet kapott. Gróf Károlyi Lajos 1889-es halála után a birtokot örökösei között osztották fel, az árpádhalmi, a zoltántéri gazdaság és a Szendrei-major a leányának, Ferdinandának jutott, aki egy Berchtold Lipót nevű diplomatához, később monarchiabeli külügyminiszterhez ment feleségül. Innen a Berchtold-kastély elnevezés. Az újonnan regisztrált műemlék a zoltántéri gazdasághoz tartozott.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban az Árpád-kori román stílusú szermonostor szintén műemlék lett. A XII. században épült a Bor-Kalán nemzetség bencés monostora, amely az Alföld egykor leggazdagabb és legnagyobb szerzetesi intézménye volt. Romtemplomát 1970 és 1976 között tárták fel Trogmayer Ottó megyei múzeumigazgató vezetésével; az ásatások jelenleg is folynak. Védelmet kapott a közelben álló millenniumi Árpád-emlékmű, amelyet 1896-ban emelt Kallós Ede szobrász és Berczik Gyula építész az első országgyűlés ezredik évfordulójára. Az eredeti Árpád-szobor a rotundában látható, a százéves szobrokat Buzár Károly faragta újra 1997–1998-ban.

A szomszédos Pusztaszer is gazdagabb lett egy műemlékkel. A Hétvezér-emlékművet a Kecskeméti Diákszövetség aktivistái állították az államalapítás ezredik évfordulójára 1900-ban. Az oszlop négy oldalán a hét vezér portréit ábrázoló pajzsok láthatók, csúcsát turulmadár díszíti.

Olvasóink írták

  • 2. TELSTAR 2013. augusztus 25. 12:01
    „Ez még nem jelent semmit. Több műemléket is lebontottak már ebben a városban...”
  • 1. Bendegúz007 2013. augusztus 25. 10:26
    „Sörnyű az hogy e közbe szegeden 1 épület se kapott műemléki védelmet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öntésre kész Szent-Györgyi Albert szegedi szobra

Agyagból elkészítette Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész Szent-Györgyi Albert szobrát. Hátravan még az öntés és a cizellálás. Tovább olvasom