Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hetedjére malackodtak Deszken

Deszk - Röfi bulit tartottak szombaton Deszken immár hetedjére a helyi néptánc együttesek tagjainak. Két disznót döftek szíven Valentin napon, kicsik, nagyok, szinglik és szerelmesek mind jól érezték magukat a hajnalig tartó mulatságon.
Ez most a hetedik vagy a nyolcadik? - kérdezte pálinkával a kezében szombaton kora délelőtt a deszki idősek napközi otthonának udvarán Király László polgármester. Nem a pálinkából ivott meg ennyi felest, a faluban évek óta hagyománnyá vált röfi bulik pontos száma ejtette gondolkodóba. A különböző malacságokat főző férfiakkal és asszonyokkal egyetértésben végül megállapodtak: február 14-én a hetedik röfi bulit rendezték a településen.

Hetedjére malackodtak Deszken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A 128 és 115 kilós sertést Valentin napon döfték szíven. Délelőtt 10 órára már elkészült a frissen sült köményes tepertős pogácsa és a sült máj is. A Szeged Táncegyüttesnél volt régen hagyomány a táncos lányoknak és legényeknek közösen disznótort tartani - ezt a hagyományt folytatták Deszken a falu néptánc együttesei. Amíg kint a hurkához való alapanyagok főttek a kondérban és fiatalok gyúrták a kolbászba valót, az asszonyok odabent a töltött káposztához mosták át a leveleket és vágták az apró káposztának valót.

Hetedjére malackodtak Deszken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A táncosok között sok volt a valódi pár: Szabina és barátja azt vallotta, hogy egy közös pörköltözés is tud romantikus lenni Valentin napon, ezért választották a szerelmesek napján a deszki malackodást. A legkisebbek kézműves foglalkozásokon vettek részt, és a tétes nyújtás és töltés fortélyait is elleshették. A sütőből sorra került ki a mákos, almás, meggyes, túrós és tökös rétes.

A napközi otthon estére csordultig telt meg mulatozó táncosokkal: a hajnalig tartó mulatságon legalább 150-en ropták a táncot és fogyasztották el jő ízűen a délelőtt feldolgozott két disznót. A talpalávalót a Juhász Zenekar húzta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz márciustól a klinikakerti parkolás

Tesztelik a sorompókat és a fizetőautomatákat a klinikakert egy részében. Tovább olvasom