Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Heteken belül szerkezetkész lesz az új SBO Szegeden

Szeged - A hónap végére szerkezetkész állapotba kerül az új klinikához csatlakozó új sürgősségi betegellátó osztály. Hat intézmény osztályai olvadnak majd itt össze, de a többi klinikáról érkező betegeket is el tudják látni – a tervek szerint jövő nyár végétől.
Látványos szakaszához érkezett az új sürgősségi osztály építése: immár látható az új klinikához csatlakozó épületrész melletti helikopter-leszállóhely is. Az impozáns torony közel 24 méter magas, tányérja pedig, amelyre a mentőhelikopter leszáll majd, 20 méter átmérőjű. Bár még minden oldalról állványok veszik körül, ha a kivitelezés továbbra is a tervek szerint halad, november végére az egész SBO szerkezetkész állapotba kerül. Onnantól pedig már csak belső munkálatok folynak majd.

Állványerdőben az SBO.Fotó: Schmidt Andrea
Állványerdőben az SBO. Fotó: Schmidt Andrea

– Új szervezeti egység jött létre, egy önálló osztály az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézeten belül – mondta el Pető Zoltán kinevezett osztályvezető docens. – Az 1-es és 2-es belgyógyászati klinika, a sebészet, a baleseti sebészet, a neurológia és a 2-es kórház SBO-ja költözik össze mintegy 1500 négyzetméteres, 36 ágyas osztályon. Kvázi egykapus sürgősségi betegellátó osztály jön így létre, ahol egységes sürgősségi szemlélet szerint történik majd a betegellátás.

Az osztályvezető hozzátette: ha a projektben nem megjelölt klinikák profiljába tartozó beteg – mint például a szülészetről, szemészetről, urológiáról, gyermekklinikáról, fül-orr-gégészetről vagy állcsontsebészetről – érkezik sürgős eset, azt is el tudják majd látni. – Bár nehéz az igényeket előre megbecsülni, nagyjából évi 90-100 ezres betegforgalomra számítunk.

A komplex ellátórendszernek nagy lesz a szakemberigénye is, ez belső átcsoportosítással nem valószínű, hogy megoldható. – A jelenlegi minimumfeltételek alapján nagyjából 190 fővel kell elindulnunk – mondta el Pető Zoltán.

A 600 milliós pályázati támogatásból épülő új osztályra jelentős, 100 millió forint feletti értékben vásárolnak új műszereket. Ha az építkezés a tervek szerint halad, jövő nyár végére elkészülhet Szeged modern sürgősségi osztálya.

Olvasóink írták

 • 12. szeti 2012. november 17. 12:39
  „11. igen, az SBO-soknak nagyon nehéz a dolga, és baromira nem náluk landol a hála.
  én azt remélem, hogy majd az akut pszichiátriai betegeket is megfelelően el tudják látni, mert ez nagy probléma szokott lenni a legtöbb SBO-n, sokszor nagyon nincs hozzá kompetenciájuk az sbo-s orvosoknak.”
 • 11. Michelle1981 2012. november 15. 22:56
  „Kicsinyuszi, te nagyon el vagy tajolva. Ha az ember surgossegire kerul, ott megkapja az elso (sok esetben eletmento) beavatkozast, utana elkerul onnan OSZTALYRA! (sebeszet, traumatologia, es meg sorolhatnam). A legtobb esetben OSZTALYON dolgozo orvosok operalnak, es NEM a surgossegin dolgozok! Tulajdonkeppen ugy mukodik az egesz, mint egy "elosztorendszer". Bekerul a beteg vagy a sajat laban, vagy OMSZ hozza, megtortennek a labor es kepalkoto (rontgen, ultrahang, CT...) vizsgalatok, es amikor megvan az eredmeny, utana derul ki, hogy hova kerul a beteg. OSZTALYRA, vagy haza, esetleg masik intezmenybe.
  Ami meg a halapenzt illeti az SBOn: nem egyszer elofordul, hogy bevisznek egy illetot nagyon rossz allapotban, az SBOn MEGMENTIK AZ ELETET, utana felkerul osztalyra, es persze a legtobb esetben az illeto marhagyorsan elfelejti, hogy HOL mentettek meg az eletet, tejel az osztalyos orvosoknak! Ennyit errol! Szep estet!”
 • 10. Kicsinyuszi 2012. november 15. 22:07
  „Szandokán!

  Hála égnek nekem ugyan nem volt szerencsém hozzá, de édesapámnak igen!
  Megműtötték, és bár 4 nappal később hazaengedték volna, az ügyeletes ( aki műtötte ) közölte, hogy nem (mivel ugye várta a hálálkodást)! Fizettünk neki, aznap vigyorgott, és körberajongta édesapámat, miután pedig megkapta a papírjait, kérdezte édesapámat, hogy nem-e szeretne még valamit adni...mire édesapám kérdően nézett rá, de hisz már kapott, arra sem méltatta, hogy kezet fogjon vele :)
  És sajnos ez nem egyedüli eset...avagy soroljam még a hasonlóakat? :)

  Kellemes estét így nap végére:)”
 • 9. szandokán 2012. november 15. 15:56
  „Kicsinyuszi ,majd ha te kerülsz sürgősségi ellátásra akkor mondj véleményt”
 • 8. Mil 2012. november 15. 14:45
  „Mindenképpen jó, hogy megújul az EÜ infrastruktúra, modern környezet lesz. Viszont kétséges, ez mennyire megtartó erejű az orvosokra nézve, mert gondolom a fizetésük, és az EÜ finanszírozása nem változik, azaz itt lesz a szép új csilivili klinika, de döcög majd a gyógyító munka.. Illetve ráállnak a fizetős külföldi betegekre.
  Ez van a tömegközelekdésben is: az EU adott pénzt a fejlesztésre, de nem ad a fenntartásra, ezért láthatjuk mi van: az új csilivili 2es villamos ritkán jár, a buszmenetrendet meg összevissza kurtítják, hogy legyen miből pénzelni az elektromos tömegközlekedést..
  Ergo majdhogynem hiába lesz új klinika, ha nem lesz pénz pl kötszerre, gyógyszerre stb stb.. Az orbán qrmány mindenhonnan forrást von el, hogy tudja finanszírozni a folyamatos nyugdíjemelést, mivel a nyugdíjasok a fő szavazóbázis, illetve a vezér kedvenc hobbiját, a labdarúgást. Az EÜ már most xarabb mint a szocik alatt volt..
  Ettől még persze ez mindenképpen pozitívum. Azért az se mind1, hogy az ember egy lepukkant épületben lábadpzik, vagy európai körülmények közt. Meg az sem, hogy milyen egy klinika felszereltsége.”
 • 7. Kicsinyuszi 2012. november 15. 13:42
  „"S éljenek az ostoba, kicsinyes,irigykedő,dilettáns, mindent jobban- és előre tudó kommentelők, akik mindenben csak a rosszat látják."

  Igen, ostoba, kicsinyes, IRIGYKEDŐ?! (és ugyan mire is?) mindent jobban tudó emberke vagyok!
  Ha el is készül az SBO, attól a Magyar eü még a béka püspökfalatja alatti színvonalon marad :)
  Igen, örülök, jajj de szép, jajj de jó, de azért várjuk ki a végét :)”
 • 6. Egyszercsak 2012. november 15. 13:30
  „5.
  Az utolsó kérdésedre: feltetted már az önkormányzatnak is?
  Egyébként van még szakellátás, ahol szintén nincs ügyelet hivatalosan, mégsem veszi észre az átlag szegedi,
  mert többnyire mégis ellátják. Max nem azonnal, hanem 1-2 óra várakozás után. Mindezek után jönnek az orvost szidó hozzászólások, hogy nem foglalkozott vele, stb.... Miközben meg inkább hálásnak kellene lenni... de ugye a hátteret kevesen tudják, viszont annál többen tudni vélik :)))”
 • 5. r104 2012. november 15. 12:52
  „A centralizálás ötlete jó, előnyei egyértelműek. A majdan ott dolgozóknak sok kitartást kívánok. Kiváncsi lennék a következő kérdésekkel a médiák rendre miért nem foglalkoznak: Az új sbo megnyitásával Szeged betegellátásában összességében hány beteg ággyal lesz több? Pontosabban fogalmazva hány ágyat esetleg épületet fognak felszámolni / bezárni. Az elmúlt évek történései: Ifjúsági Rendelő intézet, I. Kórház, Fertőző kórház bezárása.
  A TEK azaz a területi ellátási kötelezettség bevezetését követően az egyetem klinikáira bővítés / fejlesztés nélkül további beteganyag zúdult rá.
  Utoljára egy évek óta visszatérő, rendre megválaszolatlan kérdés: Szegeden miért nincs folyamatos fogászati ügyelet?”
 • 4. pepezozo 2012. november 15. 10:29
  „Nem vagy kicsit frusztrált, Kicsinyuszi? Az SBO-k a legkevésbé érintettek a hálapénzzel. Ráadásul az egyetemi környezetet ne keverd össze egy magáncég által alkalmazott kezdő orvos hibájával, az itteni SBOn szakorvosi felügyelettel dolgozhatnak csak a nem szakorvosok. Szerintem próbálj egy kicsit pozitív lenni, ha nem megy, ne ítélj előre.”
 • 3. partizánok 2012. november 15. 10:26
  „"Éljen Mo/ Mo-i eü 2012!...."

  S éljenek az ostoba, kicsinyes,irigykedő,dilettáns, mindent jobban- és előre tudó kommentelők, akik mindenben csak a rosszat látják.
  Legalább van min szórakoznunk.
  Szóval hajrá!
  :-)
  A világ 2/3 még csak nem is álmodhatna életében, ilyen vagy hasonló építményről vagy ellátásról.
  És akkor jönnek a mindenben kákán csomót keresők, saját egyedi példájukon általánosítók, ezzel is megsértve a tisztességesen és lelkét kitevő egészségügyi dolgozókat.
  Szóval hajrá!
  Én inkább köszönetet mondok nekik, akik ebben a nehéz világban is helytállnak.”
 • 2. Egyszercsak 2012. november 15. 09:32
  „1.
  Ezt kicsit furcsán fogalmaztad meg. Az SBO-nál nincs választható orvos. (Ne adja Isten) történik veled valami, bevisz a mentő vagy bemész magadtól (jó esetben eszméleteden vagy) és az ott éppen ügyeletes orvos dönti el, merre tovább és hogyan. Ez a klinikai ambulanciákat is kevésbé terheltté teszi.

  Kicsit utána kellene nézni a rendszernek, mielőtt mindenre ráhúzzuk a hálapénz sémáját.....”
 • 1. Kicsinyuszi 2012. november 15. 07:46
  „Oké, ez mind szép és jó, de hiába van tökéletesen felszerelve, ha agyilag 0 orvost tesznek be irányítani. Hiába adott minden feltétel, ha pl olyan orvos látja el a beteget, mint az a Pesti doki, akinek fogalma sem volt, hogy mint jelent a "HI" jelzés( HI= High=MAGAS) a vércukorszintmérőn! És persze még börtönt sem kapott, amiért megölte azt a pasit! Itt is csak azon betegek kapnak majd ellátást, aki "nagyon hálás" lesz, igaz? Gusztustalan ez a hálapénzes rendszer is...Éljen Mo/ Mo-i eü 2012!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Henriett börtönbe került koldulásért

Utcán kéregetett, ezért megbüntették Hegedűs Tibor lányát. A 80 százalékos rokkant 24 éves lányt börtönbe vitték, 60 ezer forintos bírságát 60 nap elzárásra változtatták. Tovább olvasom