Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

Heteket kell várni a jócskán megdrágult tűzifára

Csongrád megye - Több száz forinttal emelkedett a tűzifa mázsánkénti ára. Aki most vesz tűzrevalót, 3500 forint alatt már nem nagyon kap. Vannak, akiknek elegük lett a beszerzési nehézségekből és a drágulásból. Visszatérnek a gázra.
– Nyáron központi fűtést csináltattunk. A gáz sem drágább már, mint a fa – mondta Kovács Roland. A vásárhelyi férfi egy hirdetési újságban kínált eladásra tüzelőt, mázsánként 2600 forintért, ami nagyon alacsony ár.
– Úgy 30-40 mázsa fánk maradt tavalyról.

Kandallóval fűtöttünk. Sokszor előfordult, hogy mire hazaértünk, kialudt, mert napközben nem tudtunk a tűzre tenni. A fával fűtés nagy porral és kosszal is járt. Ráadásul a tűzrevaló beszerzése sem ment egyszerűen. Volt, hogy a megrendelt fát majdnem a tél végére kaptuk meg, nyersen, vizesen. Úgy döntöttünk, áttérünk a gázra. Tisztább és kényelmesebb. A fát 2600 forintos áron vettük, annyiért is adjuk. Nem akarunk nyerészkedni rajta. Reméljük, hamar elviszik, és nem kell sokáig kerülgetnünk – mondta a férfi.

 A Tüzépeken a konyhakész tűzrevaló mázsáját 3300–3500 forint között árusítják, az akác pedig még többe kerül. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tűzifa ára az elmúlt 1 hónapban 3,9 százalékkal emelkedett, egy év alatt pedig 8,8 százalékkal. A kereskedők szerint ennél jobban drágult.
Simák Ferenc fakereskedőhöz több mint 400 kilométerről, Romániából érkezett a szállítmány. Fotó: Kovács Erika
Simák Ferenc fakereskedőhöz több mint 400 kilométerről, Romániából érkezett a szállítmány.
Fotó: Kovács Erika

– Tavaly ilyenkor 3400 forint volt 1 mázsa fa, idén 3500. Nyáron mindig olcsóbb, akkor 2900 forintért adtuk – mondta Ozgyin Mihály vásárhelyi Tüzép-tulajdonos. – Idén nincs hiány a fából, de körülbelül két hét várakozási idővel tudjuk teljesíteni a megrendelést. A Dunántúlról hozzuk. Friss vágás, vagyis nyers. Kereslet van rá, én nem érzem, hogy sokan térnének vissza a gázra.

Kiss Péter ugyancsak vásárhelyi vállalkozó azt mondta, attól drágult meg ennyire a fa ára, hogy az állam kifehérítette az ágazatot. A románok korábban nagyon olcsón hozták be a tűzrevalót, de nekik itt nem kellett adókat, járulékokat fizetniük. – Én saját területről termelem ki a fát, mázsánként 3300 forint körül adom, attól függően, milyen fáról van szó. Nehéz munkást találni a feladatra, még 1300 forintos órabérért is. A másik probléma, hogy érezhetően csökken a kereslet. Sorban állás nincs, és általában csak 5-10 mázsát visznek egyszerre. Ennyire van pénz.
Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

A szentesi Balogh János is fával fűt. – Szerencsém volt. Még a nyár elején megvettem 50 mázsát, 2900 forintos áron. Már mi is számolgatjuk, hogy is járunk jobban: ha maradunk a fánál, vagy áttérünk a gázra. Aki most vesz tüzelőt, úgy hallottam, annak elég sokat kell rá várni, az árak meg az egekben. Csakhogy a kandalló más meleget ad, mint a konvektor.

Nagymágocs-Ótompahátra tegnap hajnalban érkezett meg a faszállító kamion. – Június óta vártam erre a pillanatra. Már 400 mázsányi fát írattak fel az emberek – mondta Simák Ferenc helyi fakereskedő. – A mostani szállítmány 230 mázsa. Összevágom, és feliratkozási sorrendben viszem ki. Mindennap kérdezgették az emberek, hogy mikor lesz már végre tüzelőjük, fáznak. Nem rajtam múlt. Én is rengeteget idegeskedtem miatta.

A férfi Romániából hozatta be a fát. – Három ottani értékesítővel állok kapcsolatban, de eddig egyik sem tudott szállítani.

Simák Ferenc azt is elmondta, brutálisan drágult a fa. Június óta először 200 forinttal ment feljebb a mázsánkénti ár, a mostani szállításig már 900 forintnál tartunk. – Gondoljon bele, ha valaki vesz most 30 mázsát, az 27 ezer forinttal többe kerül, mint amennyi májusban, júniusban volt. Valószínűleg ez az ár tovább emelkedik a télen – tette hozzá a kereskedő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 milliárd a digitális jóléti programra

A közösségi internet-hozzáférési helyek fejlesztésének célja, hogy ezek a pontok hozzájáruljanak a digitális készségek fejlesztéséhez, biztosítsák az informatikai eszközöket, az internetelérést és az ehhez szükséges szakértői támogatást. Tovább olvasom