Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Hetente kihűl valaki a megyében

Ezen a télen eddig 75-en haltak meg kihűlés miatt Magyarországon - egy eset Szegeden történt. A szakemberek felhívják a figyelmet: nem csak az utcán lehet megfagyni.
Két hét alatt csaknem megduplázódott, 40-ről 75-re emelkedett azoknak a száma, akik kihűlés miatt vesztették életüket Magyarországon. A köznyelvben csak fagyhalálként ismert esetek közül ráadásul szinte minden második eset lakásban történt. A statisztikát közlő Magyar Szociális Fórum szerint a nagyszámú haláleset hátterében a megélhetéshez szükséges anyagi feltételek hiánya áll. Bár az áldozatok közül a legfiatalabb 45 éves, veszélyben vannak a gyerekek is, hiszen egyre több az olyan népes család, amelyek vészhelyzetbe kerültek, mert nincs mivel tüzelniük.

A rendőrség tudomása szerint Csongrád megyében ezen a télen egy ember halt meg kihűlés miatt: január 3-án egy szegedi közterületen vesztette életét. Valószínűleg róla beszéltek lapunknak nemrégiben hajléktalanok (2016. január 8.: Ne a ruhát nézze, hanem az embert, aki benne van), akik elmesélték: társuk a vasútállomáson fagyott meg. A mentők azonban már több embernek is megmentették az életét: eddig hatszor szállítottak kórházba kihűlt embert a megyében. 

– Decemberben és januárban is 3-3 ilyen esetünk volt eddig, vagyis azt mondhatjuk, hogy átlagosan hetente történik egy ilyen eset – mondta el Túri Mihály, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének vezető mentőtisztje. Hozzátette: közterületen a hajléktalanok mellett az alkohol vagy gyógyszer befolyása alatt álló és attól rosszul lévő emberek, illetve az idősek vannak veszélyben. Lakásban pedig azok, akik egyedül élnek, és szociálisan hátrányos helyzetűek, emiatt pedig nem fűtenek.
– Nem kell extrém hideg ahhoz, hogy valaki kihűljön – hangsúlyozta a szakember. 

– Akár 10-15 fokos szobában is bekövetkezhet a tragédia. Ahogy a testhő csökken, az életfunkciók is rosszabbodnak: esik a vérnyomás, zavar lép fel a szívműködésben és a keringésben. Ez akár már 32 fokos testhőmérsékletnél is bekövetkezhet. A határ pedig nagyjából 26 foknál van: az ez alatti testhőmérséklet már halálos. 

Hogy kinek milyen gyorsan hűl le a teste, és arra hogyan reagál, az sok mindentől függ. A mentőtiszt azonban felhívta a figyelmet: a közszájon forgó megoldás tévhit. Az alkohol nemhogy nem melegít, de gyorsítja a tragédiához vezető utat. – Az ember valóban úgy érezheti, hogy belülről melegíti, ám az alkohol kikapcsolja a test hőszabályzását. Éppen a melegérzet miatt nem didereg, ezzel pedig csak azt éri el, hogy gyorsabban lehűl a teste.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte még gyerekek, de már közmunkások

Szinte még gyerekek, de már közmunkások
Azoknak az ifjaknak a legnehezebb a helyzetük, akik szakképzetlenek. Tovább olvasom