Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Hétfőtől dolgoznak a nyomdászok

Felfüggesztették egy hete tartó sztrájkjukat a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. dolgozói, mivel nem értek el eredményt. Hétfőn újra felveszik a munkát, annak ellenére, hogy még mindig nem kapták meg elmaradt járandóságukat.
Fotó: Frank Yvette
A múlt hét csütörtöke óta sztrájkoltak a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. dolgozói, mivel a cégvezetés májusi és júniusi munkabérükkel, étkezési jegyeikkel, s a családi pótlék összegével tartozott nekik. A munkabeszüntetést azonban egy tegnapi döntéssel kénytelen-kelletlen felfüggesztették – bizonytalan időre –, mivel a leállás és a tárgyalások nem vezettek eredményre. Hétfőtől újra dolgoznak – mondta el Hári Ferenc, a sztrájkbizottság elnöke. Hozzátette, az ügyvezető igazgató, Névery Tibor közölte velük, súlyos anyagi károkat okoznak a nyomdának, s a sztrájkkal kizárják az esélyét annak, hogy fizessen. Néveryt tegnap nem sikerült elérnünk telefonon.

A sztrájk második napján a májusi munkabér egy részét, 17 ezer forintot utalt át a cégvezetés a dolgozók folyószámlájára, majd az áprilisi ebédjegyeket kapták meg. A családi pótlék összegét csak a nyomdában dolgozó házaspárok vehették fel.

Az ügyvezető igazgatónak és a tulajdonosnak, Székely Károlynak, a budapesti székhelyű Kossuth Nyomda Rt. elnök-vezérigazgatójának e hét közepéig adtak határidőt „a számla rendezésére", mindhiába. A dolgozók tegnap nyílt levelet fogalmaztak meg Székelynek. Azt írták: „Szívből kívánjuk Önnek, hogy soha ne kerüljön olyan anyagi helyzetbe, amilyenbe az itt dolgozó, létminimum közelében élő emberek saját hibájukon kívül, a céget ért külső behatások következtében jutottak.

Mindezek után is bízunk abban, hogy az Ön törekvései a nyomda működőképességének megőrzésére sikerrel járnak és ígérjük, hogy legalább akkora energiát fektetünk a munkába, mint amennyit Ön fektet abba, hogy további megélhetést biztosítson a még itt dolgozó közel 130 ember számára."

A nyomdát a sztrájk idején tíz dolgozó hagyta ott, s csak augusztus 8-áig áll munkaviszonyban az a 35 ember, akiket csoportos létszámleépítés keretében küldenek el. Tegnap 40-en sztrájkoltak, a többiek szabadságon vagy táppénzen voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmán marad a kirakodóvásár

Kiskundorozsmán marad a híres kirakodóvásár – erről tegnap állapodott meg Botka László a… Tovább olvasom