Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Hétfőtől felújítják az Indóház teret

Szeged - Faltól falig megfiatalodik novemberre a nagyállomás előszobája, az Indóház tér. A kivitelező hétfőn kezd. Szeged kapuja parkokkal gyarapszik, átrendezik a gyalogosok, a kerékpárosok, az autósok, valamint a buszok és villamosok helyét.
Hétfőn kezdik felújítani a szegedi Indóház teret. Novemberig eltűnik Szeged szégyenfoltja; teljesen felújítják a Galamb utca–Boldogasszony sugárút–Gőz utca–nagyállomás által határolt teret. Különösen öt éve volt feltűnő a kontraszt a pályaudvar és az Indóház tér között, amikor helyreállították az 1902-ben épült impozáns műemléket. A szegedi tömegközlekedési nagyprojekt 1-es villamosvonalat érintő, 4,9 milliárd forint értékű csomagjából – megírtuk – idén az elhanyagolt Indóház tér rekonstrukciójával és a villamosvonal belvárosi szakaszával folytatódik a munka.

Hétfőn kezdődik a nagyállomás előtti tér felújítása. Fotó: Karnok Csaba
Hétfőn kezdődik a nagyállomás előtti tér felújítása.
Fotó: Karnok Csaba

Ha őszre elkészül, a megfiatalodott Indóház térre rá sem lehet ismerni. A közlekedése is alapvetően átalakul. A nagyállomás épülete és a villamossínek közötti terület autómentes gyalogos zónává alakul, ez kettébontja majd a tér járműközlekedését – tudtuk meg Csanádi Zoltántól, a lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatójától. Autóval a Szent Ferenc utca folytatásában, a körforgalomból az állomás felé nyíló zsákutcában lehet majd parkolni. Autóval a térre csak a kétirányú Galamb utcán keresztül lehet majd behajtani, a gépkocsit a jelenlegi parkolók helyén lehet majd letenni. Ezen a részen alakítanak ki fedett kerékpártárolókat is. A taxik a tér másik oldalán, a mostani helyükön várakozhatnak. Átalakul az autóbusz-forgalom is; a járatok – a villamosokhoz hasonlóan – az egyirányú Gőz utcán keresztül érkeznek majd a térre az állomással szemben. Leszállni a villamosperonnál lehet. Felszállóhelyet az állomással szemben, az épületek előtt jelölnek ki, a buszok a Galamb utcán hagyják el a teret.

Az 1-es villamos jelenlegi végállomása közelebb kerül az épülethez, vele párhuzamosan egy második villamosperon létesül, az lesz a végállomása a 2-es vonalnak és a buszoknak. Mindkét fedett megálló az eddig megszokott gránit díszburkolattal és magas peronnal készül. Az Indóház téren, az állomásépület előtti két öbölben parkosított pihenőhelyek lesznek ivókúttal, csobogóval és padokkal. A Szent Ferenc utca térre vezető része és a gyalogoszóna díszburkolatot kap. A parkolót fasor szegélyezi majd.

Őszre az ígéretek szerint hasonló képet mutat majd a nagyállomás előtti tér. LÁTVÁNYTERV
Őszre az ígéretek szerint hasonló képet mutat majd a nagyállomás előtti tér.
LÁTVÁNYTERV

Lezárás, korlátozás – szakaszosan

Hétfő reggel a szükséges bontások és építések miatt a kivitelező A–Sz–E Konzorcium korlátozza az Indóház tér és a környező utcák forgalmát. Az 1-es villamos zavartalanul közlekedik. Lezárják a Szent Ferenc utcát a körforgalomtól az Indóház térig és a tér egyik felét. A térre kizárólag a helyi buszjáratok, az 1-es villamos, áruszállító, építési járművek, taxik és a lakók hajthatnak be – egy irányban. Az érintett járművek a Gőz utcán mennek be, és a Galamb utcán át távoznak. A taxik a jelenlegi helyükhöz közel várakozhatnak. A 11, 21, 83, 83A, 90 és 90F jelzésű autóbuszok a vasútállomás épülete előtt, a kisposta felőli oldalon kialakított ideiglenes végállomáson teszik le az utasokat. Felszállni néhány méterrel előrébb, a jelenlegi parkoló helyén lehet. A helyközi buszjáratok végállomása a Boldogasszony sugárút Szent Ferenc és Galamb utca közötti szakaszán lesz. A munkálatoknak ez a szakasza – a tervek szerint – két hónapig tart.

Olvasóink írták

 • 8. Virtuozo 2011. április 03. 23:41
  „3. szatyi 2011.04.02. 20:14

  "Azután már csak a postai szárnyat kellene -legalább- kívülről felújítani, letisztítani!"

  Pont ezt akartam én is írni. Annak idején a Hágival kapcsolatban is sikerült érvényt szerezni a felújítási kötelezettségnek... nem lehetne a Postát is rákényszeríteni, h legalább kívülről tisztítsák le?”
 • 7. sügér63 2011. április 03. 17:46
  „Ja! Szeged kapuja de ha jobbra néz az ember egy használaton kívüli gazos, szemétdombos területre lát. Az illetékeseknek nem volt eszük ahhoz,hogy ott ki lehet alakítani egy jó kis parkolót,pedig egy kis lépcső is vezet oda le. Akik gépkocsival mennek a nagy állomásra, ideális parkoló lenne, mert egyből le lehet menni.”
 • 6. jay_és_néma_bob 2011. április 03. 12:00
  „"Őszre"
  LOL”
 • 5. Attis2 2011. április 03. 11:18
  „Most akkor ha jól értem,akkor két helyen lesz parkoló: a Szent Ferenc utcában,ahol ma még a buszmegálló van,és a mostani jelenlegi parkoló,ahol macskaköes úttal végzödik! Jól értem?”
 • 4. mgabca 2011. április 03. 09:39
  „Hiányolom, hogy nincsenek személyautó-parkolók. Sokan utaznak vonattal, reggel leteszik a kocsit, este beleülnek.
  Vagy szeretteikért mennek, akik csomaggal érkeznek.
  Ebben a városban sokszor mennek a látványra, kevésbé a praktikusságra, a logikusságra.
  Lsd. Gutenberg u....”
 • 3. szatyi 2011. április 02. 20:14
  „Azután már csak a postai szárnyat kellene -legalább- kívülről felújítani, letisztítani!”
 • 2. Bendegúz007 2011. április 02. 16:41
  „Örülök a felújításnak,várom hogy kész legyen,a látványterv nagyon szép.”
 • 1. daveedbrown 2011. április 02. 16:09
  „hát nem tudom, nekem nem úgy tűnik, mintha annyira közelebb lenne a vágány az épülethez”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Somogyi család a Somogyiban

Szeged - A városi könyvtárt alapító tudós pap, Somogyi Károly oldalági leszármazottai… Tovább olvasom