Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -1°C | 11°C Még több cikk.

Heti hatezer köbméter vízzel, 6,5 millió forintért locsoltak

Szeged - Az elmúlt napok kánikulájában a 270 hektáros szegedi zöldövezet életben tartásáért két műszakban locsoltak a közterület-fenntartók. Heti 6,5 millió forintot költöttek. A háromezer négyzetméteres virágfelület 15 százaléka mégis kiégett.
A népnyelven pistikének nevezett, folyamatosan virágzó egynyári, és az ugyancsak nagyon népszerű begónia rosszul viselte az elmúlt hetekben tomboló hőséget. Szegeden a háromezer négyzetméternyi, virággal borított terület 15 százaléka kiégett.

– A pistike, annak ellenére, hogy ügyeltünk rá, csak a gyökér kapjon vizet, sok helyen leforrázódott. A begónia is érzékeny ebből a szempontból. Újratelepítésük fölösleges lenne, mert már nem érik utol magukat, nem gyökeresednek meg időben – magyarázta Gila Csaba, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. környezet-fenntartási divízió vezetőhelyettese. Hozzáfűzte: ősszel pótolják az elpusztult dísznövényeket, a 74 ezer 490 egynyári helyére 46 ezer 800 kétnyárit és 25 ezer hagymást, például tulipánt ültetnek a belvárosba.

Kiégtek a növények az erkélyeken

Sokan panaszkodtak az elmúlt hetekben: kiégett a muskátli, elpusztult a petúnia, annak ellenére, hogy állítólag a balkonokat díszítő növények jól tűrik a 30 fok feletti hőmérsékletet. Úgy tűnik, a déli fekvésű erkélyeken, ahol 46-48 fokra kúszott föl a hőmérséklet, a rendszeres locsolás ellenére sem bírták a növények.

A szakembertől azt is megtudtuk, az örökzöldek is rosszul tűrték a hőséget, de a cserjék és a fák azért életben maradtak. A hárs és a friss telepítésű tölgyek a legérzékenyebbek. A hárs nem tűri a légköri aszályt.
A talajból nem bírja felvenni a káliumot, ezért az elmúlt hetekben éjszakánként lombtrágyázták az idősebbeket, mivel ötezer darab hárs öntözése megoldhatatlan volt. A Szegeden található 55 ezer fa közül a három-négy éves telepítésekre és az út menti fákra fordították a legnagyobb energiát, ezek kapták a legtöbb vizet. A nagy hőségben az egy-két éves, a Rókusi és a Makkosházi körúton ültetett fák vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, mert gyökereik még nem érik el a talajvizet.

A Környezetgazdálkodási Kht. heti hatezer köbméter vizet használt el, 6,5 millió forintot költöttek öntözésre. A nyolc öntözőautó 16 emberrel és a 12 kézi slaggal két műszakban dolgozott, éjjel és nappal is locsoltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom