Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Hétköznapi őrületeink: Balikó Tamás groteszk komédiát rendez

Szeged - Balikó Tamás 18 évig igazgatta a pécsi teátrumot; most szabadúszóként a cseh Petr Zelenka groteszk komédiáját, a Hétköznapi őrületeket állítja színpadra a kisszínházban.
– A magyar színházakból hiányoznak az ilyen kortárs darabok; Petr Zelenka pontosan felépített, bravúros vonalvezetésű komédiát írt, remek karakterekkel, valóságos élethelyzetekkel. Feladja a leckét, mert forgatókönyv jellegű: pillanatok alatt változnak benne a külső és belső helyszínek. A filmes attitűd annyira erős, hogy a gyakorlottabb színészek filmes módon, redukáltan kezdték játszani, holott fordítva kell, teátrálisabb önkifejezésre van szükség a színpadon – mondja a Hétköznapi őrületeket a kisszínházban rendező Balikó Tamás.

– A darab a rendszerváltás veszteseiről szól. A magyar kulturális kódban van valami pikírt gúny, míg a hrabali, menzeli cseh kulturális örökség megbocsátó szeretettel, empátiával ábrázolja az esendő embereket. Ettől egyszerre mulatságos és szívbemarkoló ez a darab is; kíváncsi vagyok, hogy fogadja a közönség. Szívfacsaró, kacagtató, groteszk, abszurd pillanatok váltják benne egymást.

Balikó Tamás: egy ideig nem szeretnék újra színházvezetői pozícióba kerülni, mert nem látom biztosítva a vezetői szuverenitást. Fotó: Frank Yvette
Balikó Tamás: egy ideig nem szeretnék újra színházvezetői pozícióba kerülni, mert nem látom biztosítva a vezetői szuverenitást. Fotó: Frank Yvette

A Pécsi Nemzeti Színház szabadúszóként dolgozó egykori direktora mostanra feldolgozta már a társulata elvesztésével járó sokkot. – A fenntartó képviseletében szerepet vállaló kultúrcsinovnyikok – ahogy általában az országban – Pécsen is csúnyán intézték a színházi őrségváltást. Ha kétharmados többséggel nyer egy párt, értem, hogy birtokolni akar minden intézményt, csak az nem mindegy, hogyan teszi ezt. Ahogy körülnéztem, gyorsan rájöttem: nem egyedülálló, ami velem történt. Azért kellenek a kormányzó közösséghez közel álló hivatalnokok, mert ők ellenállás nélkül fogadják el a központból érkező intézkedéseket, a pénzelvonást, a gazdasági átalakulást, ami nehéz helyzetbe sodorhat egy társulatot. Nálam az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor tavaly megtagadta az önkormányzat, hogy – ahogyan tizennyolc évig mindig – karácsony előtt közel háromszáz dolgozónknak félhavi gázsit kifizessünk. Olyan kollégánk is akadt, akinek arra sem volt pénze, hogy ajándékot vegyen a gyerekének. Azt hittem, viccel az önkormányzat. Amikor kiderült, hogy nem, úgy döntöttem, elég volt. Vezetői csapatommal 138 millió forintos pluszbevételt hagytunk a színház számláján, amikor távoztunk. Nehéz lépés volt, de meg is könnyebbültem – fogalmaz Balikó Tamás. Most a pécsi egyetemen tanít; a marosvásárhelyi színiakadémiával közösen alapítják meg a másoddiplomás színházrendező képzést. Közben a felújított siklósi vár „kapitánya" lett, amit hatalmas lehetőségnek tart, jól sikerült a bemutatkozó szezon, készül a jövő nyári fesztiválra. Addig Haumann Péterrel Az ügynök halálát állítja színpadra Miskolcon, majd a Játékszínben Herczeg Ferenc Kék rókájának főszerepét alakítja.

Véget ért egy korszak

– A kormányzati politika most arra épül, hogy nem kommunikálnak, mindent hatalmi szóval, egyeztetések nélkül, erőből döntenek el. Megértem, hogy rettegnek a szakértőktől. Ha engem kineveznének a Központi Fizikai Kutatóintézet vezetőjévé, én sem mernék kilépni az irodámból, mert félnék, hogy jön egy fizikus, és kérdez valamit, amire nem tudok válaszolni. Csak az a baj, hogy az egész országot hosszú távon nem lehet így működtetni. Nem lehet frusztrálni az oktatási, egészségügyi, jogi, művészeti szakértői gárdát; minden területről kizárni a szakmát. Ha normálisan csinálnák, akkor nem merülhetne fel a kérdés, hogy van-e helye Budapesten egy olyan színháznak, amely a magyar színháztörténet hagyományőrző jellegét képviseli. Ahogy azonban az Új Színház körül zajlanak a dolgok, az nagyon csípi az ember szemét. 53 évesen elegem van már abból, hogy a különböző hatalmi helyzetek egész életemben frusztráltak, nebulósítottak – mondja Balikó, aki egy ideig nem szeretne újra színházvezetői pozícióba kerülni, mert nem látja biztosítva a vezetői szuverenitást. – Egy korszak most véget ér a színházi életben. Ki kell alakuljanak új formák, fenntartói dotálási szisztémák; változik a színházi társulatépítés egész pénzügyi-gazdasági rendszere.

Olvasóink írták

  • 1. JoGabor 2011. december 09. 10:50
    „Jól beszélsz, Tamás. Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok figyelték a villamosmérnököket

Szeged - Nyílt napot tartott tegnap az EDF DÉMÁSZ Zrt. Szegeden. Új kezdeményezésével be akarta… Tovább olvasom