Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hétköznapi ünnep Putnikéknál

Szeged - Magyar és szerb karácsonyt egyaránt ünnepel Újszentiván polgármesterének családja. Mivel a hivatali munka nem követi a januári ünnepet, Putnik Lázár tegnap reggeltől estig pályázatírással „kereste" a pénzt – ebédnél meg a süteményben.
– Nem tudtam még elszabadulni a hivatalból, de a nagynéném terít ma az egész családnak – egyeztettünk találkozót tegnap délben Újszentiván 30 éves polgármesterével. Putnik Lázár úgy saccolta: a magyar, szerb, sváb faluban 30-40 szerb él. Ritka a tiszta szerb család. A faluvezető is szerb–magyar szülők gyermeke, kezdettől két karácsonyt ülnek. – December 24-én, szenteste mindenki otthon ünnepelt, karácsonyfával. Karácsony első napján Lázár szüleit, második napján az enyémeket látogattuk meg Szegeden – avat a menetrendbe Kökény Szilvia, az újszentiváni polgármester felesége. – Most januárban megint karácsonyozunk. A dísze a január 7-i családi ebéd, ha hét végére esik, ha hétköznapra. Este a falu műsoros ünnepséggel eleveníti a fel a hagyományokat. 8-án reggel Lázár viszi el ötéves Mila és két és fél éves Száva lányunkat a szentmisére. Mivel Mila nagyon szereti az ovit, ma is bement rövid időre. De amúgy mindenütt elfogadják, hogy ez a két nap nekünk ünnep.

– Kivétel ez alól a polgármesteri hivatal, mert a pályázati határidő nem vár. Ki sem látszunk a munkából. A szerb templom és a főtér felújítására, meg az ifjúsági szálláshelyre így „keressük" a pénzt. Csak ebédelni szaladtam haza, utána rohanok is vissza – szabadkozik a hazaérkező polgármester. A hivatalban senki nem kéredzkedett el szerda–csütörtökre, pedig, mondja, szó nélkül elengedné a kollégáit.

Putnik Lázár felszeleteli a hagyományos karácsonyi süteményt, amelybe szerencsepénzt rejtettek el. Fotó: Segesvári Csaba
Putnik Lázár felszeleteli a hagyományos karácsonyi süteményt, amelybe szerencsepénzt rejtettek el. Fotó: Segesvári Csaba

Az asztalhoz a falu első emberének szüleit és öccsét várták még. Putnik Leposzava, a nagynéni gyertyát gyújtott. Elmondta, hogy amikor még földes padlójú házban laktak, az édesapja karácsonykor felszórta a padlót szalmával. Abba rejtett apróbb ajándékokat, és oda dobált diót, hogy megkeressék a hagyományos töltöttkáposzta-ebéd végén. A reggeli mosdóvízbe piros almát tettek, hogy egészségesek maradjanak, és vittek egy szemet az istálló ablakába, hogy az állatokkal se legyen gondjuk. Fát nem állítottak sem akkoriban, sem most. Helyette a bőségtálba almát, diót, a kicsiknek kindertojást rejtettek a fenyőág köré.

Leposzava elárulta, három napja süt-főz

Nem hagyományos menüt tálalt fel, hanem kinek-kinek a szája íze szerint, vagyis tyúkhúslevest, sülteket, rántott halat és salátákat. A magyar sütemények mellé hagyományos csesznicát sütött. – A rétestésztalapok közé diót, mazsolát töltök, a négy sarkába pénzérméket dugok. A tetejét mézzel meglocsolom és megsütöm, hogy szerencsés és bőséges évünk legyen – mutatta. A felszeletelése mindig a jelenlévő legidősebb férficsaládtagra vár. Annyifelé osztja, ahányan körbeülik, és akikre emlékeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Jobbik a palesztínokkal van

Szeged - Demonstrációra készül a Jobbik Szegedi Szervezete. A holnapra tervezett megmozduláson szolidaritást vállalnak a palesztín néppel. Tovább olvasom