Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Hétpróbás cserkészek

Jövőre százéves lesz a nemzetközi cserkészmozgalom, amelynek népszerűsége máig töretlen. A szegedi kerületvezető szerint a mozgalmas programok, a nehéz kihívások és a természetszeretet vonzza a fiatalokat ma is a cserkészethez, ami kreatív és segítőkész felnőtteket nevel a kamaszokból.
Lázár Dániel, Laurinyecz Mihály és Bárdi Péter. A szegedi cserkészek legutóbb a gátakon segítettek. Fotó: Gyenes Kálmán
Jövőre lesz száz éve, hogy egy angol tábornok, Robert Baden-Powel megalapította a cserkészmozgalmat, ami néhány éves késéssel Magyarországon is népszerűvé vált a fiatalok körében. Nem sokkal később kialakult a mai napig érvényes területi felosztás: Csongrád, Békés megye és Bács-Kiskun déli része alkotja az V. cserkészkerületet, amelynek vezetője a szegedi Laurinyecz Mihály, a Tátra téri katolikus templom plébánosa.

A cserkészegyenruhába bújt atya és két fiatalabb társa a plébánián fogadott bennünket, a hátuk mögötti falon gyönyörű ikon: Szent Györgyöt, a cserkészek védőszentjét ábrázolta. Ennek kapcsán az atya hangsúlyozta: noha a katolikus egyházközösségek mindig alapvető szerepet játszottak a helyi cserkészcsapatok megszervezésében, támogatásában, a cserkészet nem követel felekezeti vagy vallási egyneműséget. Nemcsak keresztények állnak be közéjük, vannak zsidó, sőt muzulmán tagjaik is.

A lányok ugyanúgy részt vesznek a cserkészközösség életében, mint a fiúk: az V. kerület hatszáz cserkészének például majd a felét a gyengébbik nemhez tartozók alkotják. Az elnök elmondta: a fiatalokat főleg a mozgalmas programok, az élményszerű, személyes tapasztalatokon alapuló tanulás és a nehéz feladatok vonzzák a cserkészethez. Az atya szerint sosem késő elkezdeni a kihívásokkal teli, vidám és természetközeli életformát.

A cserkészet ugyanis nemcsak mozgalom, hanem életforma is, amiben – a hitelvek mellett – a legfontosabb szerepet másoknak és maguknak való segítségnyújtás, a kreativitás és a magas szintű, de életkorhoz szabott problémamegoldó készség játssza. A „cserkészszamárlétra" megmászásához különféle próbákat kell kiállni. Ezek lehetnek elméletiek és gyakorlatiak is: például cserkésztörténelmi, csomózási, tűzgyújtási, egészségügyi ismeretek, égtáj-meghatározás csillagok alapján vagy éppen növény- és állatismeret – mondta az érettségiző Lázár Dániel.

Köszönés

Köszönéskor a cserkészek bal kézzel fognak kezet, mert az közelebb van a szívhez. Jobb kézzel is máshogyan köszönnek, mint a „civilek": mutató, középső és gyűrűs ujjukat föltartják, hüvelyk- és kisujjukat pedig egymásra teszik. A három középső ujj értékrendjük három legfontosabb elemét – Isten, haza, embertársak – jelképezi, még a két szélsővel azt fejezik ki: a nagyobb, az erősebb mindig védelmezi a kisebbet, a gyengébbet.

A próbák nehézsége szubjektív, valakinek ugyanis egyáltalán nincs hangja, mégis népdalokból kell „beszámolnia", ami emberpróbáló feladat – tette hozzá Bérdi Péter, aki „civilben" a szegedi egyetem biológushallgatója. Azt mondta, a kiscserkészeknek először három kisebb próbán kell átesniük, majd egy jelöltpróba következik, és végül újabb három. – Aki elég érett ahhoz, hogy ezeket megoldja, arra mondjuk, hogy hétpróbás cserkész – magyarázta mosolyogva Laurinyecz atya.

– Ez itt egy próbajelvény, ez pedig a rangjelzés – mutatta Péter az ingzsebére varrt „sráfokat". A nyakkendőcsíkok és a rajta lógó fagyöngyök száma is fontos, és itt van még a többi kiegészítő is – folytatta a huszonéves cserkész. Mindhármuk ingén ott a magyar koronával díszített sárga liliom, a Magyar Cserkészszövetség jelképe, ami az egységes cserkészszimbólum, a lila liliom nemzeti változata. A „liliomosok" legutóbb a gátakon segítettek: pár hete Szeged környékén hetven cserkész töltötte a homokzsákokat.

A cserkész élete persze nem csak az erőpróbákról szól: négyévente megtartott világtalálkozóikon – ahol akár negyvenezren is összegyűlnek – sokkal inkább a játéké, a természetjárásé, az ismerkedésé és a nemzeti kultúrkincs bemutatásáé a főszerep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedély nélkül szállították az utasokat

A Szegedi Közlekedési Társaság egyik, utasokat szállító autóbusza úgy közlekedett a városban, hogy… Tovább olvasom