Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Hétszáz fajta dinnyét termelhetne a pusztaszeri gazda

Psuztaszer - Egyiptomi, spanyol, de még levédiai dinnyemagot is őriz a pusztaszeri Gyurász Gábor. A pedagógus az évek során hatalmas gyűjteményt halmozott fel: ha most mindet elvetné, 700 fajta dinnyéje teremne.
– Nagyszüleim Csengelén éltek, aranykalászos parasztgazdák voltak. Különlegesen finom dinnyéket ettem náluk gyerekkoromban, sokáig kerestem azokat az ízeket, de nem találtam. Ezután kezdtem el tudatosan foglalkozni a dinnyemagok gyűjtésével – hallottuk Gyurász Gábortól. A földrajz, rajz, angol és számítástechnika szakos pedagógus korábban Szegeden és Röszkén dolgozott, 14 évvel ezelőtt költözött Pusztaszerre.

Gyurász Gábor magbörzéken szaporítja gyűjteményét. Fotó: Schmidt Andrea
Gyurász Gábor magbörzéken szaporítja gyűjteményét. Fotó: Schmidt Andrea

A különböző fajták gyűjtése kezdetben csak hobbinak indult, mostanra azonban a dinnyetermelésből él. A piacra a legismertebbeken kívül mindig visz magával egy-két kuriózumot, mint például a turkesztáni dinnyéit. A magokat termelőktől vagy börzéken veszi meg. Így jutott hozzá az egyiptomi, a spanyol vagy a perzsa verziókhoz is. Egy ismerőse pedig Amerikából hozott neki néhány különlegességet. Mostanra hétszáz fajtából álló gyűjteménnyel büszkélkedhet. A magokat műanyag gyógyszeres dobozokban tartja. Megfelelő tárolás mellett akár 20 évig is csíraképesek maradnak.

Legrégebbi fajtája egy levédiai sárgadinnye, amit talán honfoglaló őseink hoztak magukkal. A neve: pocok vagy „patkány kótyag". Az ilyen különleges, ősi fajták fenntartására európai uniós pályázatot adtak be az Agrobotanikai Intézettel.

– A néphagyomány szerint a 100. napon kell elvetni a magokat. Én szívesebben várok vele április végéig, mert akkor Lőrinc nem tud „belepisilni" – magyarázta a termelő, akitől megtudtuk: gyűjteményének legkisebb görögdinnyéje alig 10 dekagrammosra nőne, a legnagyobb pedig akár 60–70 kilós is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentik a földikutyát Ásotthalomnál

A délvidéki földikutya Európa legritkább, ezért a legveszélyeztetettebb rágcsálója. Tovább olvasom