Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Hétvégén is két-három órába telik átkelni Röszkén

Röszke - Ezrével jelentkeztek belépésre a nyugat-európai munkahelyeikre szabadságukból visszatérő török vendégmunkások a röszkei határnál. Hasonló rohamra számíthatunk a hétvégén is.
Két-három órás várakozási időre számíthat, aki a hétvégén Röszkénél akar belépni Magyarországra. A nyári szabadságukról nyugat-európai munkahelyeikre visszatérő török vendégmunkások első nagy csoportja már tegnap jelentkezett belépésre az átkelőn.

A rendőrség – ahogy korábban írtuk – alaposan vizsgálja a határon be- és kilépőket. Uniós állampolgárok esetében többnyire rövid az eljárás, elsősorban a személyazonosságot és az úti okmányok érvényességét nézik. Harmadik országból érkező, a schengeni övezetből ki- vagy belépő állampolgárok esetében azonban nagyon szigorú és mindenre kiterjedő adattári ellenőrzést kell lefolytatni.

Óriási sor a határon. Fotó: Karnok Csaba
Óriási sor a röszkei határon.
Fotó: Karnok Csaba

A törököknek a tegnapi 40 fokban legalább 2 órát kellett aszalódniuk a belépő oldalon, pedig a magyarok 7 sávon engedték be a személygépkocsikat. A szerbek a másik oldalon sem siettek: a kocsisor a kilépő oldalon a magyar határig torlódott vissza.

Az egyik útlevélkezelő fülke mellett a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt két önkéntese ült. Mentőtáskával, vérnyomásmérő készülékkel és ásványvízzel fogadták a kitikkadt utazókat. Tegnap egy emberhez kellett mentőt hívniuk, akinek a kezében a várakozás alatt felrobbant egy hűtőtáska és megégette a bőrét. A törökök elmondása szerint szerb oldalon 5 órát kellett várakozniuk, és újabb két órába telt, mire magyar földre léphettek. Ez a CSMRFK sajtószolgálatának tájékoztatása szerint erős túlzás. A szinte kivétel nélkül osztrák és német rendszámú kocsikban átlagosan 5 ember ült: volt, aki legyezte magát, más a kislánya haját fonta a várakozás percei alatt, megint mások kialvatlan szemmel néztek ki autóik lehúzott ablaküvegén.

A CSMRFK tájékoztatása szerint a hétvégén a péntekihez hasonló helyzetre kell számítani. A rendőrség a sajtón, illetve a police.hu-n keresztül folyamatosan tájékoztatást ad az aktuális várakozási időről; mindenkinek javasolják, hogy útnak indulás előtt tájékozódjon. Magyar és szerb állampolgároknak célszerű a naponta 8 és 18 óra között nyitva tartó tiszaszigeti határátkelő felé kerülni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a Konfuciusz Intézet szerződését

Befejeződött a szegedi Konfuciusz Intézet alapítása: pénteken aláírták a szegedi és a sanghaji egyetem szerződését a Parlamentben. Tovább olvasom