Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Hétvégén költözik a sürgősségi

Szeged - Egyetlen hétvége alatt rendezik be a hétfőn nyíló SBO-t. Amíg a 2-es kórház épületéből a berendezéseket átszállítják, két klinika veszi át a betegek ellátását. Most hétvégén a sürgős eseteket az I-es és II-es belklinikán látják el.
A sürgősségi betegellátó önálló osztály június 2-án, hétfő reggel 9 órakor nyit. Jelenleg öt helyen végeznek sürgősségi ellátást – ezeket vonják össze az új klinika bal oldalán felépült új szárnyban. Egyetlen hétvégén költöztetik be az osztályt: most szombaton és vasárnap emiatt a megszokottól eltérő rendben szállítják a mentők a sürgős eseteket.

– Az egykori kettes kórház sürgősségi osztályáról érkeznek a műszerek és a berendezések. A pályázatból is vásároltunk berendezést, ezek már a helyükön vannak – mondta el Pető Zoltán osztályvezető egyetemi docens. – A Kálvária sugárútról kell tehát átköltöztetni mindent, amelyre a hétvége áll rendelkezésre.

A kórház SBO-ját ma 20 órakor bezárják, új betegeket innentől ott nem fogadnak. Hétvégén az I-es és II-es belgyógyászati klinikára szállítják a sürgősségi ellátásra szorulókat, ahol kibővített orvosi létszámmal dolgoznak majd a megnövekvő forgalom miatt. A detoxikálást a pszichiátriai klinika végzi ezen a két napon. A ma a kórházban, illetve a hétvégén a két klinikán lévő betegeket nem utaztatják: őket ott látják el, ahol vannak.

– A költöztetés forgatókönyve gyakorlatilag percekre le van bontva, azt is meghatároztuk, mikor mit kell szállítani. Az egyik csapat a kórháznál felpakol, a másik pedig az SBO-nál lepakol, és mindent egyből a helyére tesz – mondta el Pető Zoltán. Vasárnap 20 órára készen lesznek mindennel, hétfőn 9 órakor pedig kinyit az új osztály.

A jövő héttől tehát egy helyen látják majd el Szegeden a belgyógyászati, neurológiai, baleseti sebészeti és toxikológiai sürgősségi eseteket. Ezek a klinikák a jövőben nem is fogadnak ambulanciáikon sürgősségi eseteket. Az új SBO megnyitásával 38 új munkahely létesült: összesen 80 nővér, 20 adminisztrátor és 36 orvos dolgozik majd az osztályon, amelynek éves betegforgalmát 80-100 ezer főre becsülik.

– A sürgősségi betegellátó önálló osztályon nem végzünk fogászati ellátást és receptírást sem. Ami a háziorvos vagy a városi ügyelet feladata, az továbbra is ott marad. Akik pedig állapotuk alapján igénybe tudják venni a járóbeteg-szakellátást, továbbra is oda kell menniük – mondta el Pető Zoltán. Az osztályon nem fogadnak gyerekeket sem, kivéve a kritikus állapotú, súlyos eseteket, amelyek első ellátása ott történik. A mentőhelikopter még egy darabig biztosan a repülőtéren száll le: az SBO heliportjának engedélyeztetési eljárását csak a működés megkezdése után lehet elindítani.

Lapunk Orvosi ügyeletek rovatában naprakész információkat adunk a költözésről és az új ügyeleti rendről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges kapocs köti össze az ikreket

A szülők tudják: az első gyermek akkor is nagy izgalmakat ad, ha egyedül van. Hát még ha két baba… Tovább olvasom