Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Hétvégén tetőzik a Tisza, csökken a belvíz

Ezen a hétvégén tetőzik a Tisza a megyében. Ha nem érkezik újabb árhullám, a jövő hét közepétől lassú apadás kezdődik. A belvízzel borított terület nagysága azonban máris csökkent.
A Tisza vízszintje szinte óráról órára változik. Hol 655, majd 658 centiméteren áll, ahonnan újra visszahúzódik. Ez megszokott jelenség, hiszen egy ekkora folyónál még a széljárás is befolyásolja a vízmércén kialakuló pár centis különbséget. A tetőzés a korábban jelzett 655 centiméternél várható, Mindszentnél 720, Csongrádnál pedig 705 centiméternél ma és vasárnap – tudtuk megy Dobi Lászlótól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől. – Nagyon lassú apadásra számítunk, a 650-es, azaz első fokú készültségi szint alá csak jövő hét közepén csökken a vízszint. A rakpart továbbra is zárva lesz, mert csak akkor lehet megnyitni, ha a folyó 500–520 centiig visszahúzódik. Jövő héten a Tisza teljes megyei szakaszán, így Csongrádnál és Mindszentnél is megszűnhet a készültség.

Belvíz Vásárhely határában. A szikes részeken megállt. Fotó: Segesvári Csaba
Belvíz Vásárhely határában. A szikes részeken megállt.
Fotó: Segesvári Csaba

A belvízzel elöntött területek nagysága viszont máris 26 ezer 500 hektárra mérséklődött, a korábbi 31 ezer 500-ról. A korábbinál eggyel kevesebb, 21 szivattyútelep üzemel, amelyek 1,3 millió köbméter vizet emelnek át naponta a fő befogadó folyókba. Szentesnél már első fokra mérsékelték a készültséget, Makón és Hódmezővásárhelynél továbbra is másodfokú van érvényben.

A belvíz egyébként elsősorban Makó, Királyhegyes, Mártély és Székkutas, illetve Hódmezővásárhely mellett a Bodzási, a szegedi és a szentesi út, valamint Kopáncs környékét veszélyeztette komolyabban. Tamasi Józseftől, a Makótól Székkutasig húzódó 132 ezer hektárnyi területet kezelő Tisza–Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat főmérnökétől hallottuk: az utóbbi két és fél hónapban leesett az a csapadékmennyiség, ami az előző esztendőben olyannyira hiányzott.

– A szikes területeken, mint például Székkutasnál vagy a királyhegyesi Csikóspusztánál szerencsés lenne az ott lévő csapadékvizet visszatartani, két–három hónap múlva már az öntözéshez kellene – mondta a főmérnök.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2010. január 16. 15:20
  „Szaporitsatok kinaiakat,alkalmazzatok kisebbségeket,magyarokat hawaiiba.
  "És a haza fényre derűl"!”
 • 4. szaddam 2010. január 16. 12:10
  „Kertészke a király mindeg megmondja a frankot erdemes odafigyelni rá más témakban is!”
 • 3. rkj 2010. január 16. 12:04
  „kertészke.:égre valaki le irta az igazat:)”
 • 2. kertészke 2010. január 16. 09:41
  „kezdheted koxos, mert ha a paraszt nem vet, akkor öcsém, te nem sz@rsz!”
 • 1. koxos 2010. január 16. 07:13
  „rizst kell vetni parasztok! a sárgák már úgy is a spájzban vannak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozunk vagy dolgozgatunk?

Ők fizetgetnek, mi dolgozgatunk – máig nem vesztette érvényét a szocialista éra kedvelt mondása. Tovább olvasom