Délmagyar logó

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 27°C Még több cikk.

,,...hí a haza!" - tablókiállítás a megye közigazgatásáról

Csongrád megye közigazgatásának 1100 éves történelmét mutatja be a ,,...hí a haza!" Ispánok és politikusok a megye szolgálatában" című tablókiállítás, ami a kormányhivatal harmadik emeletén tekinthető meg.
A nemzeti ünnephez kapcsolódó ünnepélyes megnyitón Juhász Tünde kormánymegbízott azt mondta, a mai kor közigazgatása valamiféle párhuzamot mutat az 1848-as események utáni közigazgatással. Hozzátette, az elmúlt időszak közigazgatási átalakításai, reformjai valamiképpen próbálnak felnőni ahhoz a változáshoz, amelyet a 170 évvel ezelőtti események után a magyar közigazgatás átélt.
Csongrád megye 1100 éve tablókon - Galéria


A tárlat anyagát Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató állította össze. Marjanucz László történész, az SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszékének vezetője avatóbeszédében kiemelte, hogy megyetörténeti magyarázatot olvashatunk a tablókon, valamint a megye közigazgatását, társadalmi irányítását végző kiemelkedő történelmi személyiségeket mutat be. Elmondta, négy törvényhatóság története elevenedik meg a tárlaton, két megyei: Csanád és Csongrád, továbbá két városi törvényhatóság, Hódmezővásárhely és Szeged. A történész ismertette Csongrád megye 1024-es, míg Csanád 1028-as megalakulásának körülményeit, majd a főispánok és alispánok feladatait, s szólt megyénk kiemelkedő alakjairól is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A biológuskonferencián a tehetséges kutatókat díjazták - Szent játék a tudomány

A biológuskonferencián a tehetséges kutatókat díjazták - Szent játék a tudomány
Hat biológushallgatót díjaztak a Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciáján,… Tovább olvasom