Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Hiába a kánikula, lőttek a felfújható medencéknek

Szeged – Nincs pancsoló kislány az óvodában, mert nem használható a felfújható medence. Az országos tiszti főorvos szerint fertőzésveszélyes, a járványügyi szakember nem érzi problémásnak.
– Nem tarthatom burában a gyerekeket, állítólag meg kell enni a szükséges mennyiségű koszt ahhoz, hogy kifejlődjön a szervezete ellenálló képessége. Én is felnőttem vasmászókás, betonmedencés óvodában, mégsem lett tőle semmi bajom, túlzásnak tartom ezt a szabályt – mondta Nagy Edit, amikor meghallotta, hogy az óvodákban, iskolákban nem lehet használni a medencéket, felfújható gumipancsolókat. A kétgyermekes édesanya hozzátette, otthon, a kertben a sajátjaival együtt a rokon és szomszéd gyerekek is megmártóznak a gumimedencében. Ezt ezután sem fogja megtiltani nekik.

Évtizedekkel ezelőtt a Mars téri óvodának is volt medencéje, de elavult, le kellett bontani, gumikádat is csak régen használtak – tudtuk meg Mészáros Éva tagóvoda-vezetőtől. Pénteken a vízcsapra csatlakoztatott spriccelővel hűsítették a kicsiket. Rövidesen párakaput is felállítanak.

Élvezik a vizet. Spriccelővel hűsítik a gyereket a Mars téri óvoda udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Élvezik a vizet. Spriccelővel hűsítik a gyereket a Mars téri óvoda udvarán. Fotó: Karnok Csaba

Ha medencében akarják az óvodák és iskolák hűteni a gyerekeket a rekkenő hőségben, akkor az intézménynek olyan feltételeknek kell megfelelnie, mintha közfürdő lenne – nyilatkozta a közrádiónak Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos. Magyarul az előírás szerint szükséges hozzá vízforgató berendezés, rendszeres vegyszeres víztisztítás, vízminőség-ellenőrzés, naplóírás. Ennek a több éve létező rendelkezésnek köszönhető a szakemberek szerint, hogy évek óta nincs járványos megbetegedés, ami korábban a töltő-ürítő rendszerű strandoknál gyakran előfordult. A tiszti főorvos hozzátette: az óvodai medence közfürdőnek számít, mert azt egy csoport, akár 10-12 gyerek használja. A kicsik néha reflexszerűen belepisilnek a vízbe, a talpukon homokot hordanak bele, a játék közben pedig gyakran belekortyolnak, emiatt sokkal nagyobb a fertőzéssel járó gond, mint az a pici öröm, amelyet a pancsolás jelent.

Nem lát különösebb fertőzésveszélyt a közös medencék használatában Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos. A járványügyi szakember hozzátette: elvileg csak egészséges gyerekeket engedhetnek a szülők óvodába, iskolába. Bár vannak lappangó betegségek, azokat számos más formában is átadhatják egymásnak a kicsik. A közfürdőkre vonatkozó rendelkezés 2004-es, és abban az a kritérium is szerepel, hogy azok belépő ellenében használható közös fürdők.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. csillogás 2013. július 31. 09:45
  „Amikor a fene nagy hátrányos helyzetre hivatkozik egy szülő, hogy van 3 gyereke, az 4. pedig úton, de ebből kettő ikrek, (ovisok) a fiatalabb alig egy éves, de már jön a következő... kvázi neki marhára sok dolga van otthon, igénytelenek, ápolatlanok, és ÍGY beviszi a gyerekét a többi közé az óvodába, nem törődve azzal, hogy a többiek is betegek lesznek, a szülőket lassan kirugdalják a munkahelyekről mert 2 hét betegség, 1 hét ovi, de van hogy 3 hét betegség, 1 hét ovi. HA az ilyen <moderálva> nem érdekli az én gyerekem egészsége, akkor én mit foglalkozzak az ő kölykével?? Nem érdekel, mindenki foglalkozzon a saját gyermekével, alaposan, azaz: etesse, lássa el, mondjuk fürdesse meg minden nap, vagy ha erre képtelen, adja állami gondozásba. Így mi maradt? El kell viselni, mert az ilyen gyerekek kenyérből nem esznek eleget, stílusuk, viselkedésük nem elfogadható, és NEM roma gyerekekről van szó.
  Se az én munkahelyemmel, se máséval, se a gyerekeink egészségével NE szórokozzon az ilyen nem törődöm szülő. És nem a patyolat gyerek nem fog fürödni, hanem az ilyen szutyok Peti, szóval az én gyerekemnek nem rossz, max. annak a gyereknek, aki ilyen baromira hátrányos helyzetű.. Azért mert valaki sok gyermekes, vagy szerény körülmények között él, még nem jogosítja fel arra, hogy ne használjon vizet és szappant, ne vegyen hypót, hogy otthon megeegye a retek, és had ne soroljam. :) részemről itt a pont!”
 • 34. CsImre 2013. július 30. 19:39
  „A hőgutát kapott gyerek sokkal egészségesebb, mint az állott vízben pancsoló, ez kétségtelen. Kérdés, mi van, ha ás az óvoda egy nagy gödröt, és talajvízben pancsolnak a gyerkőcök? Az nem medence, az élővíz, kvázi tó. Abba is bele lehet reflexszerűen pisilni, de legalább mindenféle élőlény is élhet benne, pl. nád, béka.”
 • 33. csillogás 2013. július 30. 18:32
  „Aki ilyen igénytelenül neveli a gyerekét, kár is szaporodnia. Persze, vannak ilyenek, nem állítottam az ellenkezőjét, de ne legyen már beteg, ha egy mód van rá...”
 • 32. macs 2013. július 30. 15:41
  „29. csillogás,
  azért remélem nem a gyereken veritek le a port. És tudja valaki, milyen körülmények között él? :-)
  Ami a körömgombát illeti, azt a strandon is simán összeszedheted. Hol vagy bebiztosítva az ellen, ha valamit valahol megfogsz, azt előtted nem fogta meg egy kötőhártya gyulladásos?”
 • 31. csillogás 2013. július 30. 10:34
  „30. Boglárka!
  Biztosan. Én sem ellenzem egyébként, ha nincs olyan körülmény, amit írtam. Persze, kell a gyereknek az egészséges évi kosz adag, de lehet, máshol is van egy-két ilyen gyöngyszem, mint nálunk, ezért hoztak erre rendeletet!”
 • 30. Bogárka67 2013. július 30. 09:53
  „Gondolom, aki e rendeletet meghozta otthon még a domestoszt is hypózza! Fő a biztonság! Naná, hogy ott az immunellenállás is minimumra csökken! Aztán irány az orvos immunerősítőként... Ha a hülyeség fájna, a fél ország sikoltozva járna!!!”
 • 29. csillogás 2013. július 30. 07:25
  „25.! Onnan, hogy jelenleg is folyamatban van a dolog, hogy megoldást találjunk a helyzetre, az általam említett gyerek körömgomba tulajdonos, ezen felül akkor lát vizet, ha reggel és délután lefürdetik, mielőtt hazaengednék, (reggel, pedig érkezése után), és egy ok miatt nem teszik ki az intézményből: halmozottan hátrányos helyzetű. Nem(!!!) lenézem, van a csoportban más, ugyan is hátrányos helyzetű gyermek, igaz, ő csak ételt nem lát otthon, de a fürdővizet és a szappant nem csak hallomásból ismeri, tiszta, semmilyen ilyen nemű gondja nincs. ÁNTSZ is értesítve lett már, szóval súlyos gondok vannak. Egy kötőhártya gyulladást hamarabb ki lehet kezelni, mint egy egy esetleges körömgombát...szólj, ha tévednék. Ezért ő nem fürödhet, csak a baj, hogy fogdossa, tapossa ugyan úgy a játékokat...”
 • 28. tom65 2013. július 29. 22:37
  „Szerintem be kellene tiltani az utcai gyaloglást, mert az emberek ellenőrizetlenül keverednek és ez felettébb fertőzésveszélyes! Na és a közösségi közlekedés? Az meg maga a fertő!! Az éttermekben egymás után eszünk. Életveszély!
  Volt egy idős házi gyermekorvosunk, aki a szájpenészről azt mondta, hogy korábban alig fordult elő a csecsemőknél, de a mai sterilizált világban egyre többször kell ezzel kezelni a kicsiket. Kivétel egyes közösségeknél, de nem írom le melyiknél, mert az meg ma már rasszizmus.”
 • 27. adalen27 2013. július 29. 21:43
  „Azért ez megdöbbentő! Nincsenek tekintettel a gyerekekre,és a pedagógusokra sem.Hány de hány generáció nőtt fel gond nélkül sima betonmedencében pancsolva az oviban,ahol nem volt keverős szűrő,meg kitudja mennyi klór és egyébb vegyszer sem volt!”
 • 26. tótkomlósi 2013. július 29. 21:32
  „Na és a bodzaszedő norvégokkal mi a helyzet?
  Mikor mind olyan retkes, hogy nem lehet eldönteni, hogy az eredeti e vagy csak kosz.
  És semmi baja nincs!
  Eső után belemászik a pocsolyába és abban játszanak.
  Nem kapnak el semmilyen fertőzést.

  A modern szülőkkel van a baj, akik állandóan hypózzák a kölköket, nehogy egy porszem is legyen rajtuk!

  Ezeket kellene először is megtanítani a világ dolgaira, utána lehet hisztizni.

  De a leg egyszerűbb hozni egy törvényt és a probléma kivégezve.”
 • 25. macs 2013. július 29. 21:21
  „20. csillogás,
  mit értesz azon, hogy a gyerek igénytelen? Egyébként szinte egész nap együtt van a tieddel, miből gondolod, hogy csak a vízben fertőzné meg? Bocs, a kérdésekért?”
 • 24. öreganyó 2013. július 29. 19:58
  „Szerintem a fő-fő 1 elkényeztetett, eminens gyerek volt. Aki sehova sem mehetett, csak ha kísérték, hogy még 1
  kóbor macska sem nézzen rá. Mást sem hallhatott: jajj, kicsi vigyázz!! Ne menj oda, vigyázz!! Netán mégis
  élhette a gyerekek vidám életét, csak már szenilis lett, és elfelejtette. Most az egyszer teljes az összhang, hogy
  igenis jó lenne a gyermekintézményekben fürdetni a gyerekeket. Pár éve még volt, és élvezték is a gyerkőcök.
  Nem veszélyesebb, mint mikor egymás után törlik a popsijukkal a WC. ülőkét. Kellene ugyan mindegyik után
  törölni, de az 1 gondozó nem tud figyelni a kész, és a várakozó gyerekekre A dadának már más dolga van.
  Az agyon fertőtlenítőzött vizet nem mindenki bőre bírja. A fenemód hygénikusnak tartott közfürdőben még
  papucsban is összeszedtük a szemölcsöt, nyaktól talpig. Nagyon nehéz volt megszabadulni tőle. Nem olyan régen
  a TV-ben beszélt 1 tisztifőorvos, hogy amint a mondás tartja, 1 embernek 1 életben ledalább1 kg port el kell
  fogyasztani. Elkorcsosul az emberiség ebben az agyonszabályozott világban. Ami fölött nem tudok napirendre
  térni, hogyan kerül inni valóba hogyan, és miért kerül EMBRIÓSZÖVET ? Mikor először hallottam azt hittem,
  ez vicc! Aztán MTV 1-en beszéltek róla, de csak blabla szöveg volt. Még azt sem tudta a műsor vezető kihúzni,
  hogy miben található! Már hallottunk fűrészporból, kátrányból készült üdítőt. Erről is " szakember " beszélt!.
  Szép jövőképünk van!!!!!”
 • 23. vmagdi 2013. július 29. 19:30
  „aki nyilatkozik, hogy nem akarja, annak a gyereke nem furdik... emlekszem mikor az en lanyom ovis volt, volt egy kis csoporttarsa, aki hofeher bundaban jart oviba es az udvaron mindig az ovono mellett acsorgott szegenykem, mert nem koszolhatta ossze a bundacskajat, de sajnaltuk csorikamat ...ja es volt medence, a kiscsajok is egy bugyiban nyomattak, hat ma mar lehet ezt se lehetne.... most fuvezhetnenek az udvar hatso reszeben :)))”
 • 22. Nemböszme 2013. július 29. 18:52
  „Már megint egy idióta az íróasztal mellett ülő rablók közül! Mit csináljanak szegény gyerekekkel a szerencsétlen gondozók? Ha nincs még árnyék sem, csak a jó kis panel marad, ahol 50 fok van! Könnyű okosnak lenni egy klímázott irodában! Felháborító amit ez a "hatóság" megenged magának! Kívánom töltse az egész napját szabad ég alatt, és ne mehessen se árnyékba, se vízbe!”
 • 21. Bogárka67 2013. július 29. 18:49
  „Nem hiszem, hogy túlzott fertőzésveszélyt jelentene, ha óvodás gyermekek pancsolnának egy kis medencében! Ennyire nem kellene minden pozitív élménytől megóvni őket! - Persze akadnak hisztis szülők, azokkal pedig nehéz ujjat húzni.”
 • 20. csillogás 2013. július 29. 18:24
  „Az én lányom már kapott a Tiszai víz miatt bélfertőzést, pedig nem tartom inkubátorban.

  19.!
  A lányom csoporttársa annyira igénytelen, hogy az valami borzalom, én sem örülnék, ha az a gyerek lefertőzné bármivel is a sajátomat, és nem hisztis vagyok, egyszerűen oda KELL figyelni, mert az én gyerekem, nem másé, ha fáj, nekem is fáj, ennyit erről...”
 • 19. nagypappa 2013. július 29. 18:06
  „Megboldogult fiatalkoromban a Holt Tiszában fürdöttünk egész nap. nem emlékszem bárki is fertőzést kapott volna.
  Egyszerű, a kedves szülő nyilatkozzon, ha nem akarja, hogy a kedvenc csemetéje "szurtos Petivel" együtt fürödjön.
  Mert azt aláírom, sok hisztis szülő van.”
 • 18. cumania 2013. július 29. 17:51
  „Tiltsák be az életet is! Veszélyes, tuti halál a vége!
  Addig is, tegyük egyre élhetetlenebbé, nehogy már örüljön az a gyerek! Legyen csak ő is besavanyodott bürokrata, ha felnő! Így tanulja meg, hogyan kell hülyébbnél hülyébb törvényekkel tönkretenni a zembereket! Mert csak a zembereknek akarnak jót!
  (Az eddigi tapasztalataim alapján azon sem csodálkoznék, ha kötelező lenne hiper-szuper medencékkel felszerelni az óvodákat, persze csak bizonyos cég termékeit... nemzeti medencéket mindenhová!)”
 • 17. AN 2013. július 29. 17:48
  „Nagyapáméknál a tanyán a kútnál volt egy kacsaúsztató. Nagyapám minden hajnalban, mielőtt elment a földekre dolgozni, kisöpörte belőle a koszos vizet, és telehúzta tiszta vízzel. Mire felkeltünk és megreggeliztünk, addigra a víz némileg felmelegedett, és a kb 16-17 m2-es medencében hancúrotunk. Ott voltunk mi hárman a tesóimmal, 3 unokatesón, két fiú a szomszéd tanyáról, meg aki még arra járt. Egész nap ott játszottunk. Nem volt vízforgató meg fertőtlenítő és sose volt semmi bajunk. Estefelé Nagymamám kiparancsolt bennünket, és kiengedte a kacsákat, hogy azok is fürödjenek. És másnap folytatódott minden.
  Sőt arra is emlékszem, hogy a fiúkkal lementünk az "érbe" (kis folyócska) és ott a srácok beleálltak a vízbe, hogy piócákat fogjanak, amiért a paikában 20 fillért adtak. Amikor rájuk ragadt 5-6 darab, kijöttek, mi sóval leszedtük róluk, és mentek vissza, újabb adagért. Mikor már volt 15-20 darab, akkor bebringáztunk a faluba, leadtuk a piócákat és Pali bácsi cukrászdájában fagyit vettünk belőle.
  Fertőzés??? Azt se tudtuk, mi az.
  Felnőtt korunkban, a hetvenes-nyolcvanas években a gyerekeimmel szinte az egész nyarat a partfürdőn töltöttük, sokszor hallottuk, hogy ennyien meg annyian fertőzést kaptak, de én sose tapasztaltam.
  Kár ennyire szabályozni mindent.”
 • 16. macs 2013. július 29. 17:10
  „15. vmagdi,
  Te csak a turiban szoktál próbálni? :-)”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

THEALTER: közönségdíj a Vaknyugatnak

Véget ért a 23. THEALTER Fesztivál szombaton Szegeden, a záróünnepséget a régi zsinagóga előtt tartották. Tovább olvasom