Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Hiába esznek, nem tudnak meghízni

Szeged - Nemcsak a kövéreket piszkálják a súlyuk miatt, a zörgő csontúaknak is sokszor beszólnak. Pedig nem feltétlenül bulímiás vagy anorexiás az átlagnál soványabb ember. Lehet, hogy egyszerűen csak nem tud meghízni.
„De ronda kövér vagy!" „Fú, te milyen sokat eszel!" „Nem kéne fogyni egy kicsit?" – hatalmas sértődés lenne belőle, ha egy kövér férfinak vagy nőnek ilyeneket mondanánk. Ezzel szemben az emberek lelkiismeret-furdalás nélkül szólnak be a soványaknak, s bele sem gondolnak, hogy az „Olyan vékony vagy, mint egy etióp.", „Egyél már néha, mert teljesen elfogysz!" kijelentések is bántóak lehetnek.

Számos hasonló „kedves" megjegyzést kapott már Barthelme Ágota is. A 181 centiméter magas, 55 kilós szegedi modell elmondta: gyerekkorában az orvos azt hitte, szülei nem adnak neki enni. Mostanában is kétkedve néznek rá az emberek, amikor azt bizonygatja, a pacal a kedvenc étele.

– Szeretek enni, mégis előfordult, hogy azt kérdezték tőlem: „Na mi van, nem tudsz főzni?" vagy hogy „Nem adnak neked kaját?" Egy idő után az ember hozzászokik az ilyen reakciókhoz. A közeli barátaim tudják: nem vagyok beteg, semmi baj nincs velem. Egyszerűen csak hiába eszek, nem tudok meghízni – vallja a 22 éves lány, aki néhány kilót azért szeretne valahogy felszedni. Csuklója ugyanis annyira vékony, hogy lecsúszik róla a karkötő.

A vékony Barthelme Ágota is figyel a centikre. Fotó: Segesvári Csaba
A vékony Barthelme Ágota is figyel a centikre.
Fotó: Segesvári Csaba

Korábban Hollósi Szandrának is zörögtek a csontjai. Előfordult, hogy rá is szóltak: egyen többet, mert elfújja a szél. A néhány évvel ezelőtt még 48 kilós 170 centiméter magas lánynak azonban az fájt a legjobban, amikor az anorexiás Christina Aguilerához hasonlították. – A vékony lányokat ugyanúgy bántja, ha lesoványozzák, mint ahogyan rosszulesik a teltebbeknek, ha lekövérezik – mondta a Pesten riporterként dolgozó 25 éves nő, akinek mostanra sikerült 55 kilósra felküzdenie magát. Tanácsa a hízni vágyóknak: késő este fosszák ki a hűtőt. Ezzel a módszerrel garantált a siker.

Túl divatos betegség. Az utóbbi néhány évben talán túlságosan is sokat foglalkozott a média a különböző táplálkozási zavarokkal. Az emberekben azonban még mindig nem világos, mi az a bulímia vagy anorexia, s hajlamosak elkönyvelni azokat a vékony embereket is problémákkal küszködőknek, akiknek valójában semmi bajuk. Legutóbbi példa erre a tavasszal lezajlott ausztráliai Miss Universe egyik versenyzője, Stephanie Naumoski. A 180 cm magas, 49 kilós lányt szétszedte a helyi média. Szegényke hiába bizonygatta, hogy rendesen eszik, elkönyvelték betegnek. Stephanie mindenesetre kijelentette: „Megvédem a vékony embereket. Rengeteg magas és vékony barátom van. Nekünk egyszerűen ilyen a testalkatunk".

Felgyorsult anyagcsere

Nem kell feltétlenül beteg az, aki sovány. A karcsú vonalak köszönhetőek például a gyors bélmozgásnak is – tudtuk meg Kohán Mária belgyógyásztól. Akinek felgyorsult az anyagcseréje, gyorsabban emészti meg a tápanyagot, így azonban kevesebb is szívódik fel belőle. A soványság oka lehet a genetika is – ha ezt az alkatot örököltük a szüleinktől. De a családban eltanult szokások is befolyásolják külsőnket. Ha például az anyuka nem pörköltet készít mindennap gyermekének, amikor felnőtté válik ő sem fogja preferálni a nehéz ételeket.

Olvasóink írták

  • 2. Dittike 2009. június 19. 11:37
    „és ez csak Szegeden van így? Máshol nm is? Vagy kkor miért szegedi hír? XD jajjaj,délmagyar...”
  • 1. Dittike 2009. június 19. 11:37
    „<moderálva 2x>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ananász a társasházi erkélyről

Szeged - Nem kell agrármérnöki diploma hozzá, csak megfelelő környezet és gondoskodás, hogy saját erkélyünkön is gyümölcsöket szüretelhessünk. Tovább olvasom