Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

Hiába kereste felesége hamvait

Szeged - Két éve kezdte el felszámolni a régen lejárt urnafülkéket a szegedi Belvárosi temető üzemeltetője. A hozzátartozókat egyenként nem értesítik. Ezért fordul elő újra és újra, hogy a családtagok hiába keresik a földi maradványokat.
Eltűntek a feleségem hamvai a Belvárosi temető urnafalából, hiába kerestem – kaptuk a hírt Hüttner Lászlótól. A nyugdíjas férfi nincs egyedül. Az utóbbi években megszaporodtak a hasonló bejelentések. Annak ellenére, hogy a városi köztemetőket kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. az önkormányzat által elfogadott előírások szerint jár el. Hódi Lajos ügyvezető igazgatótól megtudtuk, az urnahelyek tíz évre bérelhetők, megközelítőleg harminc-negyven ezer forintért. A régiek lejárati idejét azonban egészen 2005-ig nem vették komolyan, nem követte senki.

Figyelmeztető címke az urnafülkén. Fotó: Frank Yvette

Mivel a köztemetőknek a bevételeikből kell gazdálkodniuk, két éve a szegedi sírkert elkezdte rendezni a sorait. Először a legrégebbi, gondozatlan és lejárt kolombáriumok szerződéseit nézték át. Kiderült: nagyjából kétezer urnafülkének nem hosszabbították meg a szerződését.

„Hazavittem volna"

– Csaknem húsz éve halt meg a feleségem. Koszorút vittem ki hozzá október végén, de már csak az üres urnafülkét találtam. Az irodában azt mondták, nyolc éve lejárt a bérlet, januárban exhumálták – mondta Hüttner László. Táblát és közleményt nem látott, levelet nem kapott. Ha tudott volna a kiürítésről, azt mondta, hazavitte volna a felesége hamvait, mert nincs pénze újra eltemetni. Mások is egyre többen viszik haza hamvasztás után a földi maradványokat. Még akkor is, ha az urnahely bérlésére részletfizetési lehetőség is van, sőt fél fülkét is lehet kérni.

A jogszabályok közzétételt írnak elő, ezért lapunkban és egy országos napilapban is három közleményt jelentetett meg Testamentum két éve októberben, tavaly pedig kétszer, januárban és áprilisban. Még akkor ősszel tájékoztató táblákat is kitettek a temető bejáratainál és az urnafalaknál. Levélküldéssel, noha ez nem kötelező, eleinte próbálkoztak, de többségében eredménytelenül. A hozzátartozók nem reagáltak vagy a „címzett ismeretlen" lévén visszajöttek az értesítők. Azóta évente megközelítőleg két-háromszáz urnafülkét ürítenek ki. Újabban figyelmeztető címkét is kiragasztanak, bár ennek nyomán is sok a panasz: a cetliket letépik vagy kínosnak érzik a hozzátartozók.

A mostani, viszonylag nyugalmas téli időszakban végzik el az exhumálások zömét a Bajai úti kegyeleti hely munkatársai. Szigorú etikai kódex szerint bontják ki az urnafülkéket, az urnákat pedig a sírkert hátsó részében bontják fel. A hamvak egy – nem látogatható – csonttárolóba, úgy nevezett osszáriumba kerülnek. A régi fém és az újabb műanyag urnákat összepréselik, a cserép és fajansz külső urnákat összetörik, elszállítják.

Kriptát jóval kevesebbet számolnak fel, elsősorban azért, mert ezek sokkal hosszabb időre – hatvan-száz évre – bérelt helyek. Főként akkor is a család kérésének tesznek eleget azzal, hogy a csontokat átviszik az osszáriumba.

Olvasóink írták

  • 1. x 2007. november 22. 07:30
    „Miert nem lehet az urnat felcimkezni, es ugy tarolni egy kozos helyen? Igy aki kesobb keresne, megtalalna.... csak egy kis tapintatra lenne szukseg...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országban egyedülálló lakóhajó ring a Tiszán

Szeged - Nem hóbortból, hanem kényszerből költözött a Tiszára Ótott Ferenc, aki gyermekkora óta asztmás. A negyvenöt éves rokkantnyugdíjas szegedi férfi egy százhúsz négyzetméteres, minden kényelemmel ellátott, elegánsan berendezett, könnyűszerkezetes úszóházban él a folyón. Tovább olvasom