Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Hiába szól a főjegyző

Szeged - Közel 100 törvényességi észrevételt tett a főjegyző a közgyűlés döntéseihez ebben a ciklusban. Amit a jobboldali többség mégis megszavazott, azt végre kell hajtani. A kormányhivatalnak nem volt kifogása ellene.

A pénteki közgyűlés határozati javaslatai közül hatnál tett törvényességi észrevételt Mózes Ervin címzetes főjegyző. Két előterjesztést ennek ellenére napirendre vett a jobboldali többség, és megszavazott. Az egyiket keddi lapunkban részleteztünk: az SZKT a várossal kötött pályabérleti szerződés alapján kiszámlázott pénzét határidőre nem fizette be, helyette a többség módosította a fizetési határidőt. A másik ügy a lapunk kiadójával a Szegedi Tükör című kiadványra kötött szerződés felmondása volt. Ez az indítvány a főjegyző szerint azért volt törvénysértő, mert az önkormányzati törvény nem engedi beleszólni a testületet abba, miként irányítsa a polgármester a hivatalát, és hogy annak legyen-e ingyenes lapja.

Mózes Ervin (balról) közel száz törvényességi észrevételt tett a jelenlegi közgyűlésben azóta, hogy 2010 októberében megalakult. Fotó: Karnok Csaba
Mózes Ervin (balról) közel száz törvényességi észrevételt tett a jelenlegi közgyűlésben azóta, hogy 2010 októberében megalakult. Fotó: Karnok Csaba

Ha önkormányzati érdek is sérül

Ha nem „csak" törvénysértő egy közgyűlési döntés, hanem az önkormányzat érdeke is sérül, akkor a polgármester megvétózhatja a döntést, és 15 napon belül rendkívüli közgyűlést hív össze ugyanabban a témában. Ha akkor is megszavazza a közgyűlés, akkor végre kell hajtani. Ilyen volt az áprilisi közgyűlésen a rókusi SZKT-telepre tervezett biomassza-erőmű és az önkormányzati cégvezetők prémiumának ügye. Ezekről is számos tartalmi és formai hibát sorolt fel a főjegyző, ám a Fidesz–Jobbik-többség ennek ellenére másodszor is rábólintott. A biomassza-erőmű ellen ezután indítottak a szocialista képviselők aláírásgyűjtést, hogy a testületet újratárgyalásra kötelezhessék.

A többi észrevételezett indítvány lekerült a napirendről. Így az SZKT késedelmikamat-fizetésére vonatkozó határozati javaslat, amely a törvényesség őre szerint azért ütközött törvénybe, mert még az előterjesztés formai kritériumainak sem felelt meg. Heves vita bontakozott ki róla a jobboldali képviselők és Botka László polgármester között, hogy javaslatuk egyáltalán előterjesztés-e vagy sem. Végül a jobboldal lemondott erről az előterjesztés-kezdeményről. Ugyancsak nem vette napirendre a testület a repülőtér halaszthatatlan beruházásairól szóló előterjesztést, mert törvénysértő volt amiatt, hogy a kiadás mellett az indítványozó nem jelölte meg, miből fizetné ki. Szintén hiányosságok miatt volt törvénysértő, és nem került napirendre az SZKT és a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetőjének prémiumfeltételeit taglaló javaslat.

– Törvényességi észrevételt tenni kötelessége a jegyzőnek, ha törvénybe, kormány- vagy miniszteri rendeletbe ütközik valamelyik döntés. Az észrevétel része a testületi ülés jegyzőkönyvének, amelyet a polgármesteri hivatal 15 napon belül elküld a kormányhivatalnak – részletezi a törvényességi észrevételek sorsát a szegedi polgármesteri hivatal vezetője, aki ebben a ciklusban közel 100 ilyen észrevételt tett már. – Ha a hivatal a törvénysértést törvénysértésnek gondolja, köteles határidőt kiszabni az önkormányzatnak, hogy a törvényes állapotot állítsa helyre. A testület ilyenkor kötelezően újratárgyalja az ügyet, és dönt: változtat a döntésén vagy sem. Ha nem változtat, a kormányhivatal munkaügyi és közigazgatási bíróságon támadhatja meg a határozatot. Eddig a kormányhivataltól nem érkezett törvényességi jelzés.

Mindössze 1 javaslat volt

A törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal tájékoztatása szerint: a kormányhivatal mérlegelési jogkörébe tartozik, mikor és milyen eszközökkel él. Bár a hivatalnak bírságolási jogköre is van, a cél nem az önkormányzatok büntetése, hanem a közfeladat-ellátásuk segítése. Ezért például Csongrád megyében nem került még sor törvényességi felügyeleti bírság kiszabására. Munkamódszerük a szakmai segítségnyújtás telefonon, írásban, személyesen, körlevelek kiküldésével. A hivatal a törvényességi felügyeleti eszközök közül – a sűrű jogszabályváltozások miatt – a lehető legenyhébbek alkalmazását preferálja. Ezt mutatja, hogy tavaly a megyében összesen 47 törvényességi felhívás volt. Ez a szám elenyésző a felterjesztett 4320 jegyzőkönyv és nagyjából 33 ezer döntéshez képest. A szegedi önkormányzat és annak polgármesteri hivatala magas színvonalú szakmai munkát végez, amely tükröződik a kormányhivatalhoz beküldött jegyzőkönyvekben is. A közelmúltban egyszer fordult elő javaslattétel: a járási hivatalok kialakítása kapcsán.

Olvasóink írták

 • 11. Sandman 2013. június 07. 22:25
  „Kedves ugyanmé!
  Ugyanmé´ ne lenne ideje és energiája a Kormányhivatalnak! A főjegyző úrnak is van ideje átnyálazni és belekötni abba amiben talál fogást. Ha a Bunyós Panka alatt Magyar Annát, a Megyei Közgyűlés Elnökét érted, akkor nem ártana áttekintened a közigazgatási ismereteket, mert neki annyi köze van a Kormányhivatalhoz, mint a Lengyel Konzulátusnak, azaz egy épületben van a hivataluk! Természetesen a Kormányhivatal vezetője, B.Nagy László sem fogja megregulázni a közgyűlési döntést, ha az jogilag tartható, lévén jobboldali és a főjegyző fölött áll. Márpedig a közmondás szerint is az erősebb kutya b.....ik!
  Kedves Logaritmus! Nem vagyok naiv, csak reálisan látok. Persze, hogy nem tartja törvénytelennek, mint ahogyan a polgármester legfőbb szövetségeseként működő jegyző is természetesen ott köt bele jogilag a közgyűlés munkájába, ahol tud. Csak mint felkent közszolgai, a szakmaiság álcája mögé bújhat.
  Sajnos kormoskának is teljesen igaza van, mert ez a szegedi jobboldal egy két embertől eltekintve nagyon szánalmas gyülekezet. Ezért is tudott fennmaradni ekkora szocialista erő.”
 • 10. vino_veritas 2013. június 07. 20:53
  „Ezt a közel száz törvénysértést az elmúlt tíz év regnálása alatt találta, vagy csak most jött rá, mi is lenne/ lett volna /a dolga??”
 • 9. kormoska 2013. június 07. 12:53
  „Mivel +1 fő képviselője van a Fikusznak,ezért Mózes Ervin nem sokat tehet,mindig elmondja a dolgokat és mindig leszavazzák!Persze kizárólag pártpolitikai alapon.Kár is erölködnie,mert csak felszalad a vérnyomása.
  Másfél év múlva már más lesz a helyzet....,a szegedi jobboldal úgy elintézte saját magát,hogy alig marad pár képviselőjük a közgyűlésben!
  Még egy kis időt kell kibirnia és ha nem megy el nyugdíjba,akkor 2014 őszétől nyugalmas évei következnek....”
 • 8. NP1 2013. június 07. 10:40
  „5. Sandman 2013.06.07. 08:10

  " Pedig 100 kifogásból egyet sem talált ezek szerint megalapozottnak a Kormányhivatal. " - a Polt Péter elvtárs vezette ügyészség a trafikmutyit is teljesen rendben lévőnek találta!”
 • 7. Logaritmus 2013. június 07. 10:02
  „5: a fideszes PM jelölt vezette kormányhivatal miért is találna egy fideszes ügyet törvénytelennek? Kis naiv.”
 • 6. ugyanmé 2013. június 07. 09:12
  „5. Sandman
  Szerinted a Kormányhivatalnak van arra energiája, hogy 33 ezer önkormányzati döntés valamennyi jogszabálynak történő megfelelését ellenőrizze? Szerintem addig meg se nyikkannak, amíg valamelyik döntésből nincs nagy botrány. Ilyenről meg a megyében nem nagyon lehetett hallani. Kis jogszabálysértés meg a kormánypártnak nem jogszabálysértés (igaz, a nagy se, ha ők teszik). Az meg alapból naivitás, hogy majd pont Bunyós Panka fogja megregulázni a fideszes városházi döntést.”
 • 5. Sandman 2013. június 07. 08:10
  „A papír alapú DM főcíme nem fogalmaz ilyen árnyaltan. Ott azt sugallják, hogy törvénytelen határozatokat hoz a Közgyűlés! Pedig 100 kifogásból egyet sem talált ezek szerint megalapozottnak a Kormányhivatal. Jogértelmezési kérdésről van szó és főként politikairól. A főjegyző úr mindig hangsúlyozza a szakmailag megalapozott döntéseit, pedig ő is csak egy politikai irányzat szekértolója. Nem így köllene, hogy legyen, de ez van. Persze az egészből ismét jobboldalgyalázó cikket kerekített szocialista napilapunk.”
 • 4. Egyolvasó 2013. június 07. 07:15
  „".....Az észrevétel része a testületi ülés jegyzőkönyvének, amelyet a polgármesteri hivatal 15 napon belül elküld a kormányhivatalnak...."

  Itt pedig majd azok döntenek a törvénysértésről, akiknek a holdudvara törvénysértően járt el?
  Na ne. Ezt a főjegyző úr sem gondolja komolyan.”
 • 3. zsuzsmo 2013. június 07. 06:58
  „Szerintem meg a prémium a felesleges kiadás! A saját keretéből gazdálkodjon! Ja, hogy nem elég? Akkor ne kapjon már még többet!!!!! Pofátlanság a köbön! Ez nem zavarja a FIdesz-Jobbbik szemét, hogy pénzt toljon a haveroknak? Ez így oké, ha az ellenzék csinálja ezt, az meg hűű de nagy baj... egyik sem jobb a másiknál, mindkettő felháborító”
 • 2. kipkop 2013. június 06. 22:54
  „A "Szegedi Tükör" - részemről - egy felesleges kiadás, a kukában a helye.”
 • 1. csonakos 2013. június 06. 21:56
  „Ezeknek a fijúknak nem számít a törvény!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borovics Tamás kapta a Kaszás Attila-díjat

Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze kapta meg idén a Kaszás Attila-díjat. Tovább olvasom