Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Hiánycikk a jó bejárónő

Hiánycikk a piacon a jó bejárónő. Aki befutott, profi, annak tele van a naptára, és napi tízórás, heti ötnapos munkával akár 160 ezer forintot is megkereshet.
– Cégünk egyik meghatározó tevékenysége az intézménytakarítás, a szőnyeg- és kárpittisztítás. A nagyságrendünk nem engedi meg, hogy magánemberek lakásának takarítását vállaljuk. Annyi pénzt kellene kérnem érte, amit nem fizetnének meg. A cégek nincsenek erre ráállva, magánszemélyek hirdetései közül lehet válogatni – mondta Varga Róbert, a szegedi Clean Star Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint sokan azt hiszik, a takarítás egyszerű, de ez nem így van. – Ez nem segédmunka. Egy képzett takarító rendelkezik vegyszer- és technikai ismeretekkel. Tudnia kell, milyen vegyszereket lehet használni bizonyos felületeken. Krómozott tárgyakat például nem szabad savazni. A csempének sem jó, ha savas anyaggal tisztítják. A savmentes vízkőoldót is csak rövid ideig szabad hatni hagyni. Rengeteg apróságra kell figyelni, ez ma már komoly szakma – magyarázta az ügyvezető.

Varga szerint egy jó bejárónő 800–1000 forintért vállal munkát óránként. – Szegeden körülbelül 3-4 ezren élnek ebből. Nagy a kereslet. Rengetegen keresnek minket, hogy küldjünk bejárónőt, de nem tudunk. Aki profi, az meg tud élni belőle. Egy befutott bejárónőnek egész hétre tele van a naptára – mondta.

A takarítás sem egyszerű munka: egy képzett szakembernek vegyszer- és technikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Fotó: Frank Yvette
A takarítás sem egyszerű munka: egy képzett szakembernek vegyszer- és technikai ismeretekkel kell rendelkeznie. Fotó: Frank Yvette

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságától kapott tájékoztatás szerint takarítónőt, bejárónőt több módon lehet foglalkoztatni: munkaszerződéssel, egyszerűsített foglalkoztatás keretében, de dolgozhat egyéni vállalkozóként is. Mindegyikre más szabályok érvényesek.

Háztartási munkának számít a lakás takarítása, a kert gondozása, a gyermekek felügyelete, a főzés, mosás, vasalás. A bejárónőt, háztartási alkalmazottat be kell jelenteni az adóhatóságnál, telefonon vagy interneten.
Nem kell utána adót és járulékot fizetni, de a regisztrációra, bejelentésre regisztrációs díjfizetési kötelezettség vonatkozik.

Ez 1000 forint havonta, függetlenül attól, hogy mennyi időt dolgozik a bejárónő egy hónapban, vagy hogy mennyi a keresete. A munkáért kapott pénz adórendszeren kívüli keresetnek számít, nem kell bevallania sem a bejárónőnek, sem a foglalkoztatónak.

Az adóhatóság a foglalkoztatót akár 100 ezer forintra büntetheti, ha nem jelenti be a bejárónőt és nem fizeti be a regisztrációs díjat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babakocsival vásárolni tilos

Két üzletben sem látják szívesen a babakocsikat Szegeden, a Kereszttöltés utcában. Tovább olvasom