Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hiánycikk az autók műszaki alkalmasságát igazoló címke

Szeged - Információink szerint Szegeden és közel 50 településen január végéig kell az autó műszaki érvényességét igazoló matricára várni.
A járműtulajdonosokat joghátrány nem, csak kellemetlenség érheti.
A címke azért fogy ilyen gyorsan, mert nagyon sok 2006 előtti autónak megváltozott a környezetvédelmi besorolása, ami miatt a vizsgahelyek nem, csak az okmányirodák matricázhatják a rendszámokat. Ehhez hozzájárult, hogy sok autós a folyamatosan dráguló vizsgadíjak miatt 2012-es műszaki ellenőrzését előrehozta 2011 decemberére.

– December 17-én voltunk műszaki vizsgán, a hosszabbítást nem akartuk az új évre hagyni – mondta Violetta hétfő délelőtt a szegedi okmányirodában érvényesítő címkére várva.

Violetta azt is elmondta: korábban közölték, elfogyott a matrica, és mivel elfelejtettek igazolást kérni arról, hogy autójuk rendelkezik érvényes műszakival, most másodjára is sorban állnak.

Még legalább egy hónapig címkét nem csak igazolást kapnak az autósok a szegedi polgármesteri hivatal okmányirodáján. Fotó: Segesvári Csaba
Még legalább egy hónapig címkét nem csak igazolást kapnak az autósok a szegedi polgármesteri hivatal okmányirodáján. Fotó: Segesvári Csaba

Külföldön nem értik a magyar igazolást

Mivel a hatóság a műszaki érvényességről csak magyar nyelvű igazolást állít ki, határainkon túl járva inkább a meggyőzőképességünkön múlik, elhiszi-e a rendőr vagy sem: rendelkezünk érvényes műszakival.

Kiderült, nem ő az egyedüli, aki autója vizsgáztatása után az okmányirodában tudja meg: elfogyott az érvényesítő címke. Nem csak helyi probléma a hiány – tudtuk meg a szegedi okmányirodától. Elárulták, az országban 50 irodában hiánycikk a jármű műszaki alkalmasságát jelző matrica, annak ellenére, hogy az irodák ősszel az év végéig a korábbi évek tapasztalatának megfelelő mennyiséget rendeltek. Szegeden október 27-én 2100 darabot kértek, de kiderült, hogy kevés lesz. Mivel ezt nem lehet raktározni, vésztartalékuk sincs. December első hetében további 800 matricát igényeltek, nincs hír róla, mikor kapják meg. Január közepére, végére oldódhat meg a probléma – tették hozzá a szegedi okmányirodában.

Felhívtuk Hódmezővásárhely és Szentes okmányirodáját, hogy érvényesítő matrica után érdeklődjünk. Országos hatáskörű irodaként Hódmezővásárhelyen is kaphatunk címkét, csak „ki kell várni a sorunkat", viszont Szentesen Szegedhez hasonlóan már elfogyott.

– Igazolással a zsebben Magyarországon nem kell joghátránytól tartani. Legfeljebb az okozhat kellemetlenséget, hogy a járőrök – érvényesítő címke híján – lépten-nyomon megállítják az autóst – fogalmazott rendőrségi forrásunk. 

Olvasóink írták

 • 13. Googyi 2011. december 21. 22:18
  „Bartina kérdésére a válasz engem is érdekelne, én kb 2 hete voltam először életemben műszakiztatni autót, de nekem sem mondott semmit a szerelő. Az anyósülésen ott volt a forgalmi, meg két a4-es lap műszaki vizsga eredményekkel.
  Most akkor járjak utána, hogy kell-e még az okmányirodába is mennem??”
 • 12. Besenyő_Pistabácsi 2011. december 21. 04:48
  „Hehe hát miért nem rajzolnak oda alkoholos filccel valamit, hogy hű rendőreink ne sexualizálják az autósokat olyan miatt ami nem az ő hibájuk! Ráadásuk 2-3 alkalommal történő sorban állást ne is említsük mint kellemetlenséget!”
 • 11. sevenof9 2011. december 20. 22:54
  „csak azert kell matricazni es cicazni az alompolgarral,mert a rendorseg keptelen internetes adatbazis alapjan azonnal lekerni az ervenyesseget? Mekkora kupi kell ehhez?”
 • 10. varadipal 2011. december 20. 17:43
  „Egyablakos közigazgatás.Nekem megváltozott a kocsim környezetvédelmi besorolása, átmegyek szerelőbe, és viszem a rendszámot a hónom alatt a hivatalnok úr asztalához, akit azért nem fizetnek meg az adómból, hogy felálljon, lejöjjön a kocsihoz, és ragasszon. Régen erre tartottak egy hivatalsegédet, és nem követelték meg, hogy mindenki szerelkezzen fel szrszámmal, és szereljen a hivatal kénye-kedve szerint.Azon az egy, nagyképűen hírdetett ablakon hajítanám ki a közigazgatásban sz@rakodók 60%-át, a többi rögtön megtanulná az adófizetőt szolgálni.”
 • 9. atomboy 2011. december 20. 16:53
  „A piros / fekete mar nem is jo? De finyasok...”
 • 8. deszkás 2011. december 20. 13:10
  „Előre nem rendelhető (sok) mert már rajta van az érvényesités (mint a sorszám a szesz zárjegyen) Szerintem a vizsgáról kiállitott jkv is elég az igazoláshoz amit a matrica kiadásához kapsz.”
 • 7. Qllancs 2011. december 20. 10:41
  „Én is most vizsgáztattam a kocsimat---a műszakivizsga állomáson ragasztottak mindent !
  Csak akkor kell menni az okmányirodába--ha betelt a forgalmid és újjat kell kérned ! v. nem jól tudom ?”
 • 6. Bartina 2011. december 20. 10:31
  „Az én jó öreg kocsim is 2 hete vizsgázott, de nem mondta a szerelő, hogy ilyen gondja lett volna. Azt a címkét nem a vizsgáztatók ragasztják föl? A sok eddigi év alatt mindig úgy volt. Valamit én nem értek?”
 • 5. Dushbag 2011. december 20. 10:09
  „4. Adnil
  Én szintén nemrég intéztem el a kocsi műszakiját, várni kellett,
  de az ügyintéző korrekt volt, az hogy mekkora kapacitást bírnak
  ennyi alkalmazottal és ilyen irodai körülmények között nem
  rajtuk múlik...”
 • 4. Adnil 2011. december 20. 09:46
  „Sajnos az ott dolgozók tehetnek a legkevesebbet erről az egészről! Rajtuk csapódik az emberek mérge - ami érthető, csak nem jogos. Aki a jogszabályokat kitalálja, aláírja, a programokat kifizeti - az vajmi keveset tud a gyakorlatról (mint ahogy az élet egyéb területén is ez van, nem csak a közigazgatásban). Higgyétek el, az ügyintézőnek sem jó, hogy most ráborítják az asztalt (jogosan!), és majd januárban soron kívül ugyanennyi ügyfelet meg el kell lásson! És egyáltalán nem kap jutalmat a munkájáért....”
 • 3. Qllancs 2011. december 20. 09:19
  „Azért, hogy nem jól mérték fel az igényt, és elszámolták magukat ---gondolom még megkapták a 13. havi jutalmukat ! Gondolom ez a kis cimke --nem olyan őrült nagy pénz --csak inkább a dolgozók hanyagok voltak !!!!!
  Igen is van pénz !!! Amikor pl. egy polgármester --3 hónap, az alpolgármester 2 hónapi bérét kapja jutalomnak !!! ami ugye --1,5 millió ft / fő min.”
 • 2. X_Y 2011. december 20. 09:13
  „A pénzt beszedik - szolgáltatás meg ...majd valamikor.
  Mint az átkosban...”
 • 1. KamuNeni 2011. december 20. 09:10
  „Ez nem azert volt mert sok autos elore hozta avizsgat, hanem mert trehanyak hanyagok az ott dolgozok es nem rendelnek elegt. Miert? Mert nincs penz ahhoz hogy raktaron legyen extra akarmi is. Nincs penz arra hogy benne alljon egy polcon levo anyagban. Az az oka.

  Az allam szarba van es nyista love ilyesmire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik a legjobb Last Christmas?

Visító béka és diszkókirálynő is feldolgozta már a Wham! slágerét: 1995 óta hétszer keverték és énekelték újra a Last Christmast. Szavazzon, melyik a legjobb! Tovább olvasom